Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάμελλος: Το Άγιο Δισκοπότηρο των υπερκερδών και η συγκάλυψη παντού

Βολές κατά του πρωθυπουργού: Λίγο πριν τις ευρωεκλογές θυμηθήκατε να στείλετε επιστολή στην κ. Φον ντερ Λάιεν; Αφού είστε δημοσιονομικά προσηλωμένος, γιατί δεν μειώνετε τα 500 εκατ. ευρώ που χρωστάει η ΝΔ;

Φάμελλος: Το Άγιο Δισκοπότηρο των υπερκερδών και η συγκάλυψη παντού

«Το Άγιο Δισκοπότηρο για εσάς είναι τα υπερκέρδη στα χέρια λίγων φίλων σας», ήταν η φράση του Σωκράτη Φάμελλου με την οποία απάντησε στον πρωθυπουργό και έδωσε το στίγμα της σφοδρής κριτικής στην κυβέρνηση για την ακραία ακρίβεια, όπως είπε, που βιώνει η κοινωνία.

«Κύριε Μητσοτάκη, σήμερα εσείς είστε ο απολογούμενος και ο ελεγχόμενος» τόνισε, ζητώντας απαντήσεις σε κεντρικά ερωτήματα, όπως:

  • Γιατί η Ελλάδα είναι 2η φτωχότερη χώρα σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης και, μάλιστα, μειώνεται συνεχώς η διαφορά με τη Βουλγαρία που κατέχει την πρώτη θέση;
  • Γιατί η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων μετά τη Μάλτα;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν φορολογεί τα υπερκέρδη ενέργειας παρότι το ζητά η Ευρώπη;
  • Γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα;
  • Γιατί είμαστε πρωταθλητές στα υπερκέρδη και στον πληθωρισμό απληστίας;

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ιδιαίτερα την κυβερνητική άρνηση στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, παραπέμποντας σε άλλες χώρες που το έκαναν και είδαν θετικά αποτελέσματα:

Η Κύπρος μηδένισε τον ΦΠΑ και ο πληθωρισμός υποχώρησε από 10,4% σε 1,4%. Επίσης, η Πορτογαλία μηδένισε τον ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μειώθηκε κατά 22 μονάδες.

Αναφερόμενος στο αντίστοιχο παράδειγμα της Ισπανίας, ο κ. Μητσοτάκης τον διέκοψε, αμφισβητώντας τα στοιχεία, με αποτέλεσμα ο κ. Φάμελλος να του απαντήσει: όταν μιλούσα για τα υπερκέρδη των λίγων δεν με διακόψατε διότι τα ξέρατε, για την Ισπανία με διακόψατε…

Παραπέμποντας σε σωρεία στοιχείων που αποδεικνύουν, όπως επισήμαινε διαρκώς, ότι η ακρίβεια-αισχροκέρδεια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και όχι εισαγόμενη, σχολίασε ειρωνικά την πρωθυπουργική επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Γιατί δεν τη ρωτούσατε τα προηγούμενα χρόνια ή όταν τη φιλοξενούσατε (σ.σ. πέρυσι στα Χανιά) και το κάνατε τώρα, στη λήξη της θητείας της και λίγο πριν από τις ευρωεκλογές;».

Και πρόσθεσε: «Τα υπερκέρδη τα ανακαλύπτετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Υπάρχει κανονισμός της Κομισιόν και δεν τον εφαρμόζετε, εργαλεία μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων και έκτακτης φορολόγησης υπερκερδών. Και μιλάτε για Ευρώπη;».

Μεταξύ πολλών άλλων, είπε ότι «εσείς διορίσατε τις διοικήσεις της ΔEΗ και των ΕΛΠΕ, που είναι υπεύθυνες για την αισχροκέρδεια, άρα εσείς έχετε την τελική ευθύνη».

Αναφέρθηκε επίσης στο ρεκόρ κερδοφορίας, το 2023, των τραπεζών, που ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης, «με το πάρτι να συνεχίζεται και το '24».

Και δεν παρέλειψε να ρίξει «καρφί» στην πρωθυπουργική προσήλωση στα δημοσιονομικά πλαίσια, ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη: «Αφού είστε τόσο προσηλωμένος, γιατί δεν μειώνετε τα 500 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει το κόμμα σας;».

Επίσης, το γεγονός ότι μόνο επτά πολύ μικρές επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και 140 μικρές-μεσαίες σε σύνολο 700.000. Για να καλέσει (και) τους ενδιαφερόμενους «να ρωτήσουν το λογιστή τους πριν ψηφίσουν για να μάθουν τι κουστούμι τούς ετοιμάζουν».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και το φορολογικό, χαιρετίζοντας, όπως είπε, τις «κατ' αρχάς» επισημάνσεις του ΓΛΚ επ' αυτών: «ευχαρίστως να μετρηθούμε. Καλωσορίζουμε τις εκθέσεις του ΓΛΚ, αν και έκανε την πρώτη (σ.σ. χθεσινή) εκτίμηση βιαστικά, αφού πρόσθεσε τα άμεσα μέτρα του 2024 στα μόνιμα μέτρα συντελεστών».

Απαντώντας στην ειρωνική αναφορά του πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα, παρατήρησε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη είστε πρωθυπουργός μίας κυβέρνησης της οποίας το κόμμα χρεοκόπησε τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός μίας κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τη χρεοκοπία».

Συγκάλυψη παντού...

Πέραν του αντικειμένου της συνεδρίασης (ακρίβεια-αισχροκέρδεια), ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και σε άλλα, μείζονος σημασίας, θέματα.

  • Γιατί ακόμα δεν υπάρχουν απαντήσεις για τις υποκλοπές; Για τον ίδιο λόγο που ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό τον δικό του έλεγχο.
  • Για το έγκλημα των Τεμπών, από την πρώτη στιγμή μιλήσατε για ανθρώπινο λάθος, απορρίψατε την εισήγηση της Ευρωπαίας εισαγγελέως, αρνηθήκατε απαντήσεις για το υλικό που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, απορρίψατε βασικούς μάρτυρες από την Εξεταστική Επιτροπή. Τώρα που ήρθε στη Βουλή (σ.σ. χθες) η δικογραφία για το μπάζωμα-ξεμπάζωμα, τι θα πείτε; Θα δεχτείτε Προανακριτική; Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε να πάρετε θέση και για τη χθεσινή επιστολή που σας απέστειλε η κ. Καρυστιανού.
  • Για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών: Γιατί προσπαθείτε να κρύψετε τη Νίκη Κεραμέως και δεν δέχεστε να δώσει απαντήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής; Τι φοβάστε;

Η απάντηση είναι ίδια: Συγκάλυψη παντού για να αποφύγετε τις ευθύνες σας.

ΣΥΡΙΖΑ: Μισό κιλό...

Μας πήρε λίγη ώρα να συνειδητοποιήσουμε τι εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας πως η φέτα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κοστίζει 6,28 ευρώ, σχολίασε εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή αναφορά του πρωθυπουργού.

Αρχικά ψάξαμε μήπως βρούμε τη συγκεκριμένη φέτα που πωλείται σε, οφείλουμε να ομολογήσουμε, αυτή την πολύ καλή τιμή. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. 

Τελικά όμως μάλλον κατανοήσαμε τι εννοούσε. Όπως ο Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε τους καταναλωτές το Πάσχα πως η λύση για πιο φθηνό αρνί είναι το μικρότερο αρνί, προφανώς και ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε πως η λύση για πιο φθηνή φέτα είναι λιγότερη φέτα. Γιατί όντως το μισό κιλό το βρήκαμε σε αυτή την εξαιρετική τιμή.

Μαρινάκης: Εκτός από αποτυχημένοι λαδέμπορες, αποδεικνύονται και αποτυχημένοι... τυρέμπορες

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οπως απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης, «στο ζήτημα της φέτας, πριν βγάλουν ανακοίνωση στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν το έγγραφο που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Αν το έκαναν, θα αντιλαμβάνονταν ότι συνέκρινε τις τιμές μεταξύ ιδίων ποσοτήτων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το παραθέτουμε εκ νέου (φωτό 1) μήπως και το καταλάβουν. Μάλιστα, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στις εικόνες που οι ίδιοι παρέθεσαν στη σημερινή ανακοίνωσή τους, εμφανίζονται κωδικοί με ακόμα χαμηλότερες τιμές κιλού (9,88 ευρώ το ένα κιλό) από την τιμή που αναφερόταν για την Ελλάδα στον πίνακα που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή (6,28 ευρώ το μισό κιλό).

Στο δε ζήτημα του ελαιολάδου, ο κ. Κασσελάκης χθες συνέκρινε τιμή μη βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου 500ml στο Βέλγιο (8,95) (φωτό 2) με τιμή βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου 750ml στην Ελλάδα (15,17) (φωτό 3).



Ενώ στην Ελλάδα (βάσει του e- katanalotis) τα πιο φτηνά έξτρα παρθένα μη βιολογικά ελαιόλαδα 1lt (δηλαδή ίδιας ποιότητας και διπλάσιας ποσότητας από αυτό που συγκρίνει στο Βέλγιο) είναι λίγο πάνω από 10 ευρώ, δηλαδή φθηνότερα. (φωτό 4,5,6,7)

Και σήμερα αντί να ζητήσει συγγνώμη, ανεβάζει βίντεο όπου αναφέρεται στη σύγκριση των τιμών βιολογικού ελαιολάδου (δλδ ενός premium προϊόντος) μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και δεν λέει σκοπίμως κουβέντα για την χυδαία εξαπάτηση που επιχείρησε χθες, συγκρίνοντας τιμές άλλης ποσότητας και άλλης ποιότητας ελαιολάδου μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου.

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η χώρα μας. Εμείς προτιμούμε τις πράξεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση των εισοδημάτων και στον περιορισμό των συνεπειών της.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από αποτυχημένοι λαδέμπορες, αποδεικνύονται και αποτυχημένοι τυρέμπορες και, αντί για σοβαρή αντιπολίτευση, παραμένουν σταθερά πολιτικοί φιδέμπορες», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v