Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και το στοίχημα «εναλλακτικής λύσης»

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Στ. Κασσελακης επισκέφθηκε (και) το εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά το αντίστοιχο της ΝΔ και το αίτημα «για φρέσκο αέρα στην πολιτική». Ο Ν. Σμιτ συνδράμει τον Ν. Ανδρουλάκη: «Νίκο, έχεις την στήριξή μου κι εγώ τη δική σου».

Οι κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και το στοίχημα «εναλλακτικής λύσης»

Το μεγάλο ζητούμενο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την μεγάλη ήττα στις περσινές εθνικές εκλογές, εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης: να πιστέψουν οι πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και “στην αλαζονεία του 41%”.

Αυτό είναι το στοίχημα που “έδωσε” χθες από τη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξη στο δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης (“FM100”) εστιάζοντας στη δυνατότητα πολιτικής ανατροπής που μπορούν να δώσουν οι ευρωκάλπες και όχι στη δική του επιβεβαίωση από την αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο κόσμος θέλει “φρέσκο αέρα” στην πολιτική. Έχει πάψει να πιστεύει στην πολιτική ως ένα μέσο για να βελτιώσει τη ζωή του και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, γιατί δεν έχουμε άλλο μέσο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βελτιώσουμε τη ζωή μας έξω από την πολιτική. Εντάξει, υπάρχει ακτιβισμός, υπάρχει ή ατομική πρωτοβουλία, εννοείται. Αλλά πρέπει να υπάρχει και κοινωνική ευθύνη, συλλογική, δηλαδή συλλογικότητα. Αλλά πέρα από αυτό, στο τέλος της ημέρας, εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα μέσω των πολιτικών και της πολιτικής δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι θεσμικά μακροπρόθεσμο, το οποίο θα αλλάξει τις ζωές του κόσμου”, εξήγησε πιο αναλυτικά.

Για άλλη μια φορά μάλιστα πρωτοτύπησε επισκεπτόμενος …το εκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως έκανε το Σάββατο στο Κιλκίς με το εκλογικό περίπτερο της ΝΔ.

Όχι τυχαία, όπως είπε: “η επαφή μου με τον κόσμο από άλλες παρατάξεις, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα μέρος αυτού που είμαι. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να μονιάσει τη χώρα, δεν είμαι εδώ για να διχάσω τη χώρα, με την ελπίδα να πορευτούμε όλοι μαζί, να γίνουμε η καλύτερη χώρα που μπορούμε να γίνουμε”.

Μέσα από αυτές τις κινήσεις, δηλαδή, δίνει εικόνα στο βασικό μήνυμα της “επόμενης μέρας” ότι θα δρομολογήσει την προοδευτική σύμπραξη “από την κοινωνία και όχι σε επίπεδο ηγεσιών”.

Σ' αυτό το πλαίσιο, στελέχη του κόμματος υποδέχθηκαν με αισιοδοξία χθες άλλη μία δημοσκόπηση, της Opinion Poll, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση με πάνω από τρεις μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ως προς το 15,5% που καταγράφει στην εκτίμηση ψήφου, παραπέμπουν στις επισημάνσεις που κάνουν οι δημοσκόποι, ότι εμφανίζονται “συγκρατημένοι” επειδή ένα σημαντικό τμήμα νέων ψηφοφόρων του κόμματος δεν είχε ψηφίσει τίποτα στις περσινές εθνικές εκλογές και, άρα, δεν θεωρούν “κλειδωμένη” την προσέλευσή τους στις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως υπάρχει και δημοσκοπική διαρροή, σύμφωνα με την οποία όσοι δηλώνουν ότι “θα ψηφίσουν Κασσελάκη” εμφανίζονται περισσότερο βέβαιοι από όσους απαντούν για άλλα κόμματα. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που “κρατούν” και αναλύουν περισσότερο στην Κουμουνδούρου.

“Παρωδία” η επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στις ομιλίες του προέδρου όσο και στις δηλώσεις στελεχών, προτάσσει την ακρίβεια ως το πλέον σημαντικό πρόβλημα που αφενός έχει “γονατίσει” τους πολίτες και, αφετέρου, δεν επιλύεται από την κυβέρνηση επειδή “δεν θέλει”.

“Αν έχουμε μία τέτοια ανατροπή συσχετισμών (σ.σ. από τις ευρωεκλογές) πιστεύω ότι τα πάντα αλλάζουν από την επόμενη μέρα και ότι το μήνυμά μας, για μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική ή για την ακρίβεια, - όπου δεν μειώνουν το ποσοστό κέρδους στο ρεύμα, δεν μειώνουν τον ΦΠΑ στο 0% στο ψωμί, στο γάλα, είναι πολιτικές επιλογές αυτές- οι πολιτικές προτάσεις μας, θα ασκήσουν άλλη μορφή πίεσης από εδώ και πέρα”, τόνισε ο κ. Κασσελάκης.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά εστίασε στο θέμα χαρακτηρίζοντας “παρωδίατην επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Ακούμε τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος για την ακρίβεια που αδυνατεί να αντιμετωπίσει έστειλε επιστολή στην Κομισιόν, να λέει ότι θα στείλει τη φορολογική μας πρόταση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σκοπεύει η κυβέρνηση να επαναλάβει αυτά που έκανε το 2023 πριν από τις εθνικές εκλογές κοστολογώντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση ενός πίνακα σε μία σελίδα Α4 που δεν έφερε καμία υπογραφή του ΓΛΚ;”, τόνισε.

Και πρόσθεσε: “Ας εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης, το οικονομικό του επιτελείο και η ΝΔ των 500 εκατομμυρίων ευρώ (τραπεζικού) χρέους, με ποιους τρόπους και γιατί καταγράφηκαν υπερέσοδα 4 δισ. από φόρους το 2022 και 2023 μέσω της αφαίμαξης του ελληνικού λαού κι αν το επιθυμεί ας ζητήσει και μία γνωμοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις φορολογικές πρακτικές της κυβέρνησής του. Ας ζητήσει γνωμοδότηση και από την κυρία Ντε Λάιεν για τα υπερέσοδα που προήλθαν από την υπερφορολόγηση”.

Ν. Σμιτ: «Νίκο, έχεις την στήριξη μου»

Στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η χθεσινή περιοδεία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη ενισχύθηκε από την παρουσία του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Νικόλας Σμιτ.

Ο αντίπαλος της κ. φον ντερ Λάιεν εξήγησε γιατί είναι σημαντικό το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών: “έχουμε αποδείξει ότι η αλλαγή είναι δυνατή. Ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, τις συνθήκες διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών. Ως σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες ανακοινώσαμε ότι θα κάνουμε το παν ώστε στην έναρξη της νέας θητείας να βελτιώσουμε τις εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες”.

Ο κ. Σμιτ παρέθεσε τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν για να επιτευχθεί συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδίως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ υπενθύμισε πως και η ελληνική κυβέρνηση ήταν εναντίον της νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά την τελευταία στιγμή, υπό την πίεση του ΠΑΣΟΚ στο κοινοβούλιο και βλέποντας την πλειοψηφία που διαμορφωνόταν, άλλαξε θέση.

Έκλεισε δε, την παρέμβασή του με την αναμενόμενη απόδειξη βοήθειας προς τον κ. Ανδρουλάκη: «Μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε την Ευρώπη, να βελτιώσουμε τις κοινωνικές συνθήκες όλων των πολιτών και όλων των εργαζομένων. Νίκο, έχεις τη στήριξη μου και ξέρω ότι έχω τη δική σου, άλλωστε”.

Νωρίτερα ο κ. Ανδρουλάκης είχε αναφερθεί στη σημασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας του κ. Σμιτ για πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους στις πλατφόρμες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v