Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Αντίθετες τακτικές και (ανα)προσαρμογή στόχων στο δρόμο για τις κάλπες

ΣΥΡΙΖΑ: Οξύς πολιτικός λόγος, δραστηριοποίηση των πολιτών, στοίχημα το 17,8% των εθνικών εκλογών. Που βάζει τον πήχη το ΠΑΣΟΚ. «Στη γωνία περιμένουν» οι εσωκομματικοί αντίπαλοι… και των δύο ηγεσιών.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Αντίθετες τακτικές και (ανα)προσαρμογή στόχων στο δρόμο για τις κάλπες

Πριν καλά καλά επιστρέψουν οι εκδρομείς του Πάσχα, τα κομματικά επιτελεία ανέβασαν τις στροφές της ευρω-εκλογικής εκστρατείας, ενώ άρχισαν να προσαρμόζουν τους στόχους τους στην πραγματικότητα.

Είναι ενδεικτικό ότι παρότι οι κρίσιμες, για τη διαμόρφωση της εικόνας, μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί, η Χ. Τρικούπη δείχνει να αφαιρεί από την δημόσια ρητορική της την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και να περιορίζεται στην “αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ”.

Κάποιες εισηγήσεις δε, να τεθεί ως μέτρο σύγκρισης το ποσοστό που είχε πάρει το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019 (7,7%), δεν φαίνεται να γίνονται δεκτές. “Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά μας σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές εκλογές και να γίνουμε εκείνη η δύναμη που θα πείθει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη ΝΔ και να βάλει τέλος στην κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη”, δήλωσε χαρακτηριστικά τη Παρασκευή ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Κρήτη.

Στ. Κασσελάκης: Ανά τη χώρα με το ειδικό βαν

Την αύξηση του ποσοστού που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις περσινές εθνικές εκλογές (17,8%) “έστω και κατά μία ψήφο” έχει βάλει στόχο η νέα Κουμουνδούρου.

Ο… αεικίνητος Στέφανος Κασσελάκης αφενός οργώνει τη χώρα εγκαινιάζοντας, από χθες, και το βαν (σ.σ. από μετατροπή τροχόσπιτου) για τα μέλη της αποστολής και τις ανάγκες του γραφείου Τύπου. Αφετέρου δε, οξύνει τις γωνίες του πολιτικού του λόγου: “απευθύνεται σε πολίτες που δεν δέχονται πια την politically correct φρασεολογία, πιεσμένοι από την καθημερινότητα και την ‘ατιμωρησία’ σε εμβληματικά ζητήματα, όπως τα Τέμπη”, εξηγούν συνεργάτες του.

Η προσπάθεια του κ. Κασσελάκη να δραστηριοποιήσει τους πολίτες, αντί να τους μιλάει απλώς, έγινε εμφανής με την πρακτική μορφή που πήρε η “κοινωνική αντιπολίτευση” την οποία προωθεί: το ειδικό πεδίο, δηλαδή, με τίτλο “Ενημέρωσέ μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας” στην πλατφόρμα isyriza.gr και τη διαβεβαίωση που παρέσχε (προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την κυβέρνηση) ότι “θα ξεσκίσει” όποιον από το “κομματικό κράτος της Δεξιάς” επιχειρήσει αντίποινα σε καταγγέλλοντες πολίτες και υγειονομικούς.

Κατά τις πληροφορίες, θα “ανοίξουν” κι άλλα, ανάλογα, πεδία στην ίδια πλατφόρμα, με στόχο οι πολίτες να αποκτήσουν βήμα καταγγελιών σε ένα ευρύτερο φάσμα που συνθέτει τη “δυστοπική καθημερινότητα”.

Επιφυλακή για “προβοκάτσιες”

Δεδομένης της δημοσκοπικής εικόνας (όπως παρουσιάζεται από όλους τους εκλογικούς αναλυτές) ότι έχει παγιωθεί η δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του κόμματος βρίσκονται “σε επιφυλακή”, όπως λένε, για τις συνήθεις “προεκλογικές προβοκάτσιες”.

Παραπέμπουν, για παράδειγμα, στην εικόνα “εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ” που δόθηκε από τη δημόσια κόντρα Παύλου Πολάκη-Γρηγόρη Γεροτζιάφα (για τα εμβόλια): “Ο κ.Γεροτζιάφας αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο, πού τον είδαν τον εμφύλιο;”, ρωτούν.

Από την άλλη, δεν πέρασε απαρατήρητο το δημόσιο “κατηγορώ” του Κώστα Ζαχαριάδη εναντίον του Άρη Σπηλιωτοπούλου, ο οποίος, ως επικοινωνιολόγος που συνεργάζεται με τον κ. Κασσελάκη, υπερασπίσθηκε τη φράση του “θα ξεσκίσω…” που αναφέραμε παραπάνω. Η (σε οργίλο ύφος) υπενθύμιση του κ. Ζαχαριάδη “εγώ είμαι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ όχι ο κ. Σπηλιωτόπουλος” έκανε πολλούς να μιλήσουν για νέα υποβόσκουσα κρίση στο κόμμα εάν το ευρωποσοστό δεν είναι άκρως ικανοποιητικό.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι (λίγοι, πια) εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Κασσελάκη εκτιμούν ότι ο ασκός του Αιόλου θα (ξανα)ανοίξει εάν το ποσοστό είναι “έως 15%”, ενώ εάν είναι πάνω από το 16,5-17% “η ηγεσία θα είναι κυρίαρχη του παιχνιδιού, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η περσινή εκλογική πανωλεθρία, η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, η ανατροπή στην εκλογή νέου προέδρου και η διπλή διάσπαση του φθινοπώρου”. (σ.σ. Για… το ενδιάμεσο ποσοστό λένε ότι θα ανοίξει μεν συζήτηση, αλλά όχι με μεγάλες αξιώσεις εναντίον του κ. Κασσελάκη).

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι πρώτες βολές και το… 7,7%

Στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι “θα αρχίσουν τα όργανα” το βράδυ της 9ης Ιουνίου, εάν δεν είναι καλή η εκλογική επίδοση. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου δήλωσε ευθέως ότι “εάν μείνουμε στην τρίτη θέση θα υπάρχει θέμα”, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος προ ημερών, έδωσε μία εξήγησε που εξέπληξε στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ έπεσε από τη δεύτερη θέση (που κατείχε στις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων μηνών) στην τρίτη: “Την εποχή που ήμασταν δεύτεροι υπήρχε ακόμα η θετική άποψη για τον νέο πρόεδρο και την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε μία δίνη. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν ηρεμήσει από όλες τις κατευθύνσεις και ο κόσμος απαντάει περισσότερο με γνώμονα το τι ψήφισε στις εθνικές εκλογές από το τι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές”. Κι όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε “ποιον νέο πρόεδρο;”, ο κ. Γερουλάνος απάντησε: “τον κ. Ανδρουλάκη”.

Απορίες προκάλεσε και η θέση που ανέπτυξε η πρώην βουλευτής (και υπουργός) Κατερίνα Μπατζελή, όταν ρωτήθηκε για τον πήχη των ευρωεκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “στο 7,7%, στο ποσοστό που πιάσαμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές” απάντησε. Επικαλούμενη δε, τη σύγκριση που επιχειρεί η ΝΔ με βάση το δικό της ευρωποσοστό το 2019, παρατήρησε πως δεν γίνεται το κυβερνών κόμμα να θέτει στόχο το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών και για όλα τα άλλα κόμματα να τίθεται ως πήχης το ποσοστό των περσινών εθνικών εκλογών.

Όπως σημειώσαμε και στην αρχή, η ηγεσία της Χ. Τρικούπη δεν υιοθετεί τη θέση της κ. Μπατζελή: “αν το κάναμε θα δείχναμε ηττοπάθεια και η φυγή ψηφοφόρων θα ήταν ανεξέλεγκτη”, είναι η (εύλογη) απάντηση στελέχους του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v