Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης για Β. Μακεδονία: Θα έχουμε ζητήματα αν η νέα κυβέρνηση κάνει όσα έλεγε προεκλογικά

Καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Μητσοτάκης για Β. Μακεδονία: Θα έχουμε ζητήματα αν η νέα κυβέρνηση κάνει όσα έλεγε προεκλογικά

«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την ανάγκη να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στον Alpha και τον Νίκο Μάνεση, με αφορμή την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

«Είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις, φαίνεται οι σχέσεις των δύο χωρών να έχουν μπει σε πιο ήρεμα νερά, είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη», σημείωσε. Η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, όπως είπε, «ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό. Πράγματι έχει υπάρξει μια πρόοδος. Από την άλλη βασικές μας διαφορές δεν έχουν επιλυθεί, η Ελλάδα εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο».

Η χώρα μας δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει στα ελληνοτουρκικά και σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη απ ό,τι στο παρελθόν, τόσο σε επίπεδο αμυντικό με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όσο και σε πολιτικό με τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι θα θέσει στον κ. Ερντογάν το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί. «Ήταν μια παντελώς αχρείαστη και σε ένα βαθμό προκλητική ενέργεια και δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού είναι μνημείο της Ουνέσκο. Το γεγονός ότι η υλοποίησή της συμπίπτει με την επίσκεψή μου, θα μου επιτρέψει να θέσω το ζήτημα και να διαπιστώσω αν υπάρχει δυνατότητα αναστροφής αυτής της απόφασης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να πετύχουμε το ελάχιστο που είναι η εμπέδωση του καλού κλίματος», είπε και υπογράμμισε την έλλειψη παραβιάσεων στο Αιγαίο και τη βελτίωση της εικόνας στο μεταναστευτικό, όπου «αντί για παράνομους μετανάστες, έχουμε νόμιμους τουρίστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Προφανώς εξακολουθεί να υπάρχει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Δεν προβλέπω ότι θα λυθεί αυτό το ζήτημα εύκολα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης:

Για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα: «Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, με συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Δεν είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος αλλά να μην του δίνουμε μεγαλύτερη σημασία».

Για τις εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία: «Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του κόμματος που κέρδισε και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω με ποιο τρόπο θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη δέχθηκα όμως στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους. Οφείλω να τη σεβαστώ και οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της χώρας της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα είναι η επίσημη μετεκλογική θέση της νέας ηγεσίας, αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα».

Για την ακρίβεια: «Είναι πραγματικό πρόβλημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια. Μας βρίσκει σε μια εποχή όπου η χώρα εξέρχεται από μια βαθιά δεκαετή οικονομική κρίση. Απωλέσαμε το 25% του πλούτου μας και αγωνιζόμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Η ακρίβεια δοκιμάζει τα ελληνικά νοικοκυριά, αντιμετωπίζεται πρωτίστως με σταθερές και μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα. Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις και στην λειτουργία της αγοράς γιατί πράγματι υπήρχαν στρεβλώσεις. Πιστεύω ότι πλησιάζουμε το τέλος του κύκλου του έντονου πληθωρισμού, όταν οι τιμές αρχίζουν δειλά δειλά να υποχωρούν, θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις μισθών».

Για την φορολογία: «Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Ξέρουμε ότι κάποιες φορές μπορεί να στενοχωρήσαμε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μπορεί να έχουμε υποστεί και κάποιο πολιτικό κόστος, παρεμβάσεις με πιο δραστικό χαρακτήρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Καταφέραμε να μειώσουμε το κενό ΦΠΑ συνδέοντας τα POS με τις ταμειακές μηχανές και μας έχει βοηθήσει να στηρίξουμε τα δημόσια έσοδα. Καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργήσαμε ουσιαστικά το φόρο στις γονικές παροχές. Η προοδευτική φορολόγηση είναι μια δίκαιη φορολόγηση. Αν βρίσκαμε δημοσιονομικό χώρο μία είναι η προτεραιότητα, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που θα έχει όφελος και για εργαζόμενους και για επιχειρήσεις».

Για την απασχόληση: «Παλιά μας προσέγγιζαν άνεργοι και μας έλεγαν ‘’βρείτε μας δουλειά’’, τώρα μας προσεγγίζουν επιχειρήσεις και μας λένε ‘’βρείτε μας εργαζόμενους’’. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου. Στον τουρισμό οι εργοδότες μπορούν να πληρώσουν περισσότερο, να τηρούν πλήρως την εργοδοτική νομοθεσία, οι ξενοδόχοι να βάλουν το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη. Κόσμος γυρίζει πλέον από το εξωτερικό, αφενός γιατί έχουμε καλύτερες δουλειές και αφετέρου γιατί έχουν εμπιστοσύνη για την πορεία της χώρας, το νερό έχει μπει στο αυλάκι».

Για την Υγεία: «Έχουμε κινητοποιήσει παραπάνω από 300 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να βελτιώσουμε τις υποδομές. Οι προσλήψεις γίνονται, όμως έχουμε καθυστέρηση. Το ΑΣΕΠ λειτουργεί με αντικειμενικότητα, διαφάνεια, αλλά πολύ αργούς ρυθμούς. Σωστά μας ενδιαφέρουν τα νοσοκομεία, αλλά δίνουμε μεγάλη σημασία και στις προληπτικές εξετάσεις, όπως το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Η νομιμοποίηση που πήρα στις περσινές εκλογές, με υποχρεώνει αυτά που έλεγα προεκλογικά να τα κάνω πράξη».

Για τις ευρωεκλογές: «Θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί είναι σημαντικές, όσα γίνουν, θα επηρεάσουν την πορεία της πατρίδας μας. Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και η ΝΔ ισχυρή. Δεν μας αξίζει αυτή η πολιτική αντιπαράθεση της τοξικότητας. Ο λαός έχει πάρει τα μαθήματα της χρεοκοπίας, δεν πρόκειται να μπω σε μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση, μου αρέσει να το κάνω πολιτικά. Θα γυρίζουμε πίσω στο 2012 ή στο 2015, σε αυτό το επίπεδο τοξικότητας; Δεν μας αξίζει αυτό».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δυσκολεύομαι να αναζητήσω πολιτικό περιεχόμενο. Κινούμαστε σε ένα επίπεδο που συνδυάζει τοξικότητα με έναν τελείως απλοϊκό λόγο, δεν ξέρω αν μπορώ να ζητήσω πολιτικό πρόσημο, είναι ένας απολιτίκ λαϊκισμός. Δεν θα αναλώσω ενέργεια στο να απαντώ σε αυτού του είδους τις επιθέσεις, με έντονα προσωπικά στοιχεία… Κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του δίνει κάποια συνέντευξη, όλα τα μέτρα που εξαγγέλλει αθροίζουν μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια. Ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα βασικά είδη στοιχίζει 2,3 δις ευρώ και είναι αμφίβολο επίσης αν θα έχει αποτέλεσμα, η χώρα έχει καταφέρει να κατακτήσει την δημοσιονομική της σταθερότητα, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Για τις εκλογές του 2027: «Κατηγορούμαι συνέχεια για ένα ποσοστό αλαζονείας, ξεχνώντας ότι αυτό το ποσοστό οι πολίτες μας το έδωσαν. Έχω μια ατζέντα τετραετίας, είναι αλαζονικό να σκεφτόμαστε για τις εκλογές του 2027. Θα είναι κύκλος τετραετίας, όταν ολοκληρωθεί αυτός, κάθε κόμμα εξουσίας θα διεκδικήσει να κερδίσει τις εκλογές με τον αρχηγό του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v