Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωεκλογές: Μεγάλα στοιχήματα και μάχες για πολιτική ή ηγετική επιβίωση

Με το βλέμμα στις πρώτες μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις διότι «θα διαμορφώσουν το κλίμα». Τα δεδομένα που επιτρέπουν αισιοδοξία «στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη» και οι προϋποθέσεις για νέα «φαγωμάρα». Αγωνία και παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ. Μάχη πολιτικής επιβίωσης και… ΤικΤοκ για τη Ν. Αριστερά.

Ευρωεκλογές: Μεγάλα στοιχήματα και μάχες για πολιτική ή ηγετική επιβίωση

Λίγες ημέρες ξεκούρασης πριν την τελική πορεία προς τις ευρωεκλογές απολαμβάνει το πολιτικό προσωπικό. Η προσοχή στρέφεται στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, καθώς οι στόχοι απλώνονται από το ποιο θα επιβεβαιώσει ότι ηγείται του χώρου μέχρι το ποιο θα επιβιώσει - είτε ως ηγεσία, είτε ως σχηματισμός.

Δεδομένου ότι, κατά τους δημοσκόπους, οι πρώτες μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις θα είναι κρίσιμες διότι θα διαμορφώσουν το κλίμα, τα επιτελεία αξιοποιούν την ανάπαυλα για να προσαρμόσουν/διορθώσουν τις καμπάνιες τους.

Στην Κουμουνδούρου, έχοντας την πικρή εμπειρία των περσινών (διπλών) εθνικών εκλογών, δεν αφήνουν την αισιοδοξία από το διαφαινόμενο «κλείδωμα» της δεύτερης θέσης να οδηγήσει σε επανάπαυση, αφού ο στόχος είναι ένα ποσοστό που θα υπερκαλύπτει το ισχνό 17,8% του περσινού Ιουνίου και, σε συνδυασμό με μία «γαλάζια» απώλεια δυνάμεων, θα οδηγήσει σε μείωση της ψαλίδας του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.

Αυτήν ακριβώς τη μείωση της ψαλίδας ερμηνεύουν συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ως «ανατροπή της πολιτικής εικόνας» και όχι, φυσικά, μία εκλογική πρωτιά του κόμματος. Όπως εξηγούν, μία τέτοια «ανατροπή» θα θέσει νέα δεδομένα για τη μάχη των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, καθώς:

Πρώτον, η δυσαρέσκεια των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική, κυρίως ως προς την ακρίβεια/αισχροκέρδεια, βαίνει αυξανόμενη, ενώ το Μαξίμου αποδεικνύει πλέον κάθε ημέρα πως είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί (λόγω προτεραιοτήτων και δεσμεύσεων) να πάρει μέτρα για την εκτόνωσή της. «Οταν ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας αποδίδει, πασχαλιάτικα, την υψηλή τιμή του αρνιού… στο βάρος του και συνιστά στους καταναλωτές να προτιμήσουν ελαφρύτερα αμνοερίφια, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει και τη μάχη των δικαιολογιών», σημειώνουν.

Δεύτερον, τα «ανοίγματα» που έχει επιχειρήσει ο κ.Κασσελάκης σε κοινά που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η στροφή της πολιτικής σε πιο κεντρώα κατεύθυνση, διευρύνουν την δεξαμενή ψηφοφόρων.

Επ' αυτού, όπως λένε τα ίδια στελέχη, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διμήνου, καθώς το κόμμα ανεβαίνει «αργά αλλά σταθερά», μεγαλώνοντας την απόσταση του από το (τρίτο) ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά τρεις μονάδες, πλέον.

Πολλοί δημοσκόποι μάλιστα αναφέρουν ότι βρίσκουν λίγο μεγαλύτερο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με αυτό που καταγράφουν, ωστόσο προτιμούν την «αυτοσυγκράτηση» επειδή δεν μπορούν να προβλέψουν εάν το νέο κοινό που δηλώνει ότι θα το ψηφίσει («απολιτίκ», «του καναπέ» κλπ) θα προσέλθει, τελικά, στις ευρωκάλπες.

Σε αυτήν τη ρότα θα κινηθεί η ηγεσία της Κουμουνδούρου και στο επόμενο διάστημα, έχοντας ένα λόγο παραπάνω: η πολιτική του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» δείχνει να γίνεται αποδεκτή από το μεγαλύτερο τμήμα όσων τον ψήφισαν στις περσινές εθνικές εκλογές, δεδομένου ότι στις τελευταίες μετρήσεις η συσπείρωση ξεπέρασε (ελαφρώς) το 60%.

Το στοιχείο αυτό εξετάζεται με μεγάλη προσοχή, καθώς η μεγάλη απογοήτευση από την εκλογική πανωλεθρία στις εθνικές κάλπες, η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, η περιπετειώδης εκλογή νέας ηγεσίας, η διπλή διάσπαση του φθινοπώρου και η τρικυμία στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, κάθε άλλο παρά επέτρεπαν εκτιμήσεις ότι η συσπείρωση ψηφοφόρων θα άγγιζε κι αυτό ακόμα το 50%.

Εν αναμονή οι επικριτές Κασσελάκη

Ως εκ τούτων, στελέχη του κόμματος που ήρθαν σε ευθεία… ή πλάγια σύγκρουση με τον κ. Κασσελάκη πριν από το συνέδριο του Φεβρουαρίου και τηρούν, έκτοτε, σιγήν ιχθύος για να μην χρεωθούν ένα κακό αποτέλεσμα, είναι ειλικρινείς: «με ευρωποσοστό έως 15%, η νέα σύγκρουση με την ηγεσία θα ξεσπάσει αμέσως. Με 15-16% θα υπάρχει μεν έδαφος (σύγκρουσης) αλλά πιο δύσβατο. Με 17% και πάνω ο Κασσελάκης θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού», λένε.

Όπως και να έχει όμως, τα εν λόγω στελέχη (σ.σ. όχι κατ' ανάγκη «κεντρικά») θεωρούν επιβεβλημένο να αρχίσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές η συζήτηση για «προοδευτικές συνεργασίες», σε επίπεδο κορυφής, παρά την ηγετική θέση: «οι προοδευτικές συγκλίσεις επιβάλλονται από την κοινωνία» και «για να έχουν νικηφόρα πορεία πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί αντικειμενικά επικεφαλής έχοντας ενισχύσει τις δυνάμεις του».

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε… νυχθημερόν για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, η απάντηση της Χ. Τρικούπη ήταν «ένα ξερό και μονότονο ‘όχι’», επειδή ο δικός της στόχος ήταν η εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ και η εκτίναξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η καθήλωση και το παρασκήνιο

Σε πείσμα των δημοσκοπήσεων, αυτός είναι και σήμερα ο στόχος των «πράσινων» επιτελών, μόνο που αντί για «εξαΰλωση» του αντιπάλου προσδοκούν «κόντυμά» του σε ένα ποσοστό γύρω στο 15%, κοντά (αν όχι και πίσω…) από το δικό τους.

Κατά τους δημοσκόπους, όμως, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «δεν παρουσιάζει εισροές», ενώ σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή συσπείρωση περσινών ψηφοφόρων (πάνω από 75%) το ερώτημα είναι πώς θα ξεκολλήσει από το 12-13,5% που καταγράφει σήμερα.

Το «πολύ αδύνατο» σημείο παραμένει η Αττική, όπου από τις περσινές εθνικές κάλπες βγήκε τέταρτο κόμμα (πίσω από το ΚΚΕ) αλλά και η Θεσσαλονίκη, όπου οι τελευταίες μετρήσεις το έδειξαν να μάχεται στα ίσα με την Ελληνική Λύση.

Δεν θεωρείται τυχαία η επιλογή του προέδρου του κόμματος να περάσει το Πάσχα στην Αθήνα επισκεπτόμενος περιοχές με αφορμή τα έθιμα των ημερών.

Ο κ. Ανδρουλάκης, θέλοντας να δώσει δυναμική στο κόμμα του, ανέφερε προς ημερών ότι μετά τις ευρωεκλογές θα πάρει πρωτοβουλίες «για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς», με τον ίδιον στο τιμόνι. Παράλληλα, επικεντρώνει πλέον τους απαξιωτικούς (έως ανοικτά προσβλητικούς) χαρακτηρισμούς του στον κ. Κασσελάκη, όπως «διασκεδαστής», ενώ συνολικά η Χ. Τρικούπη δεν κρύβει την ελπίδα της να σπάσει η Νέα Αριστερά το νήμα του 3% ώστε να υπάρχει συνομιλητής για την «ανασύνθεση».

Εσχάτως, πύκνωσε τις επικριτικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που υπερπροβάλλουν στελέχη της ΝΔ, είτε με τις κομματικές ιδιότητές τους είτε με τις επαγγελματικές, αφήνοντας στη σκιά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το παρασκήνιο είναι (και σ' αυτό το κόμμα) έντονο, καθώς στελέχη της νέας, αλλά και της παλιάς φρουράς θεωρούν βέβαιη την αμφισβήτηση του κ. Ανδρουλάκη, εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν στις ευρωκάλπες.

«Το αν θα έχουμε νέο ‘Ζάππειο’ το βράδυ της 9ης Μαΐου θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα», λένε, υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την μεγάλη εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ (επί Γιώργου Παπανδρέου) το 2007.

ΝΕ.ΑΡ.: Όλα τα όπλα στη μάχη επιβίωσης

Όσο για τη Νέα Αριστερά, εν προκειμένω οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να μετρήσουν συσπειρώσεις και εκροές αφού το κόμμα ιδρύθηκε από τα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ («Ομπρέλα» και «Ομάδα Αχτσιόγλου») το φθινόπωρο.

Μετρούν όμως δημοσκοπικές πτήσεις που τη μια καταφέρνουν να προσγειωθούν στο 3% (σ.σ. και κάτι ψηλά που απαιτούνται για την εκλογή ενός ευρωβουλευτή) και την άλλη ξαναβρίσκονται στον αέρα.

Τα στελέχη της εμφανίζονται σχεδόν βέβαια ότι «ο στόχος θα επιτευχθεί», εκτιμώντας ότι θα πάρουν γερή «προίκα» από τους ψηφοφόρους του «παλιού ΣΥΡΙΖΑ» που έχουν τελεσίδικα απομακρυνθεί από τον “νέο του Κασσελάκη”.

Η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου μάλιστα εγκαινίασε την καταφυγή …στη life style επικοινωνία μέσω του TikTok, παρουσιάζοντας, ως νέα χρήστρια, το «24ωρο της Έφης», με έντονα προσωπικά και οικογενειακά στοιχεία.

«Θα αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα διότι δίνουμε μάχη πολιτικής επιβίωσης», λένε παράγοντες του χώρου, προϊδεάζοντας για τις δικές τους κινήσεις από την Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v