Το δύσκολο κυβερνητικό στοίχημα της Πολιτικής Προστασίας

Συναγερμός και ηχηρό μήνυμα από τις πρώτες δασικές πυρκαγιές στη χώρα. Τι έχει αλλάξει από πέρυσι και κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να αισιοδοξεί. Παρουσιάζεται σήμερα το φιλόδοξο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ.

Το δύσκολο κυβερνητικό στοίχημα της Πολιτικής Προστασίας

Μπορεί το καλοκαίρι ακόμα να αργεί, ωστόσο οι δασικές πυρκαγιές έχουν ξεκινήσει για τα καλά και εκπέμπουν σήμα SOS για τη συνέχεια.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς μόνο το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκαν συνολικά 25 φωτιές, επιβεβαιώνοντας ότι τα δεδομένα -σε σχέση με παλαιότερα- έχουν πλέον αλλάξει. «Θα έχουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο», αναγνωρίζει ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό και προετοιμάζει τον κρατικό μηχανισμό για τον φετινό «πόλεμο».

Το απόγευμα, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, με το οποίο αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η Πολιτική Προστασία, αν και η υλοποίησή του θα αρχίσει να εμφανίζεται στην πράξη από το 2025 και μετά. Όπερ σημαίνει ότι και το φετινό καλοκαίρι η χώρα θα στηριχθεί στις δυνάμεις που διαθέτει αυτή τη στιγμή, αλλά και τις συμφωνίες στις οποίες έχει έρθει με άλλες χώρες.

Για την πυρόσβεση, θα χρησιμοποιηθούν 88 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων τόσο αυτών του εθνικού στόλου όσο και των μισθωμένων, που αποκτούνται με διαγωνισμό (ο οποίος ολοκληρώθηκε) μέσω του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, στην προσπάθεια θα συμβάλλουν 15.000 μόνιμοι πυροσβέστες και 2.500 εποχικοί, καθώς και 16 μονάδες δασοκομάντος αντί 6 της περσινής χρονιάς.

«Ξέρουμε ότι πια έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία άλλη πραγματικότητα. Δεν είναι άλλοθι αυτό για να μην κάνουμε το κάτι παραπάνω. Απλά αναγνωρίζουμε ότι η κλιματική κρίση είναι μαζί μας και ότι η πρόληψη πολλές φορές στοιχίζει λιγότερα απ’ ό,τι η αποκατάσταση», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλία, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης.

Στην κυβέρνηση διαμηνύουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού και οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας. Στο επίπεδο της πρόληψης, όπως λένε, έγινε νόμος η δυνατότητα να μπορούν να μπαίνουν ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ μέσα στα δάση και να κάνουν ζώνες αντιπυρικής προστασίας, παράλληλα με το δίκτυο υψηλής τάσης.

Επιπλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τα δασαρχεία διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες πολλών χιλιομέτρων μέσα στα δάση, ενώ θα δημιουργηθούν ζώνες πυροπροστασίας διαμέτρου 100 μέτρων γύρω από τα στρατόπεδα. Ταυτόχρονα, όλοι οι πολίτες υποχρεούνται να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους σε περιαστικές, δασικές περιοχές. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβάλλονται πρόστιμα, με ευθύνη των δήμων.

Αλλαγή του δόγματος

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικαλούνται και την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα και την μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης 10 ετών και επιβολή προστίμου 200.000 ευρώ σε αυτούς που εξ αμελείας προκαλούν οικολογική καταστροφή ή οι πράξεις τους οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Ιδιαίτερη σημασία το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δίνει και στην πρόσφατη αλλαγή του δόγματος αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Πλέον στο πεδίο δεν πηγαίνει μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι, αλλά υποχρεωτικά δύο και ένα ακόμα με αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στόχος, η μεγαλύτερη κινητοποίηση και προσπάθεια προσβολής της πυρκαγιάς στα πρώτα κρίσιμα λεπτά. Επίσης, άλλαξε και το δόγμα της εναέριας προσβολής. «Μας συμφέρει καλύτερα να πετούν τα εναέριά μας προληπτικά καθ’ όλη τη διάρκεια των κρίσιμων ωρών, παρά να πάμε να αντιμετωπίσουμε με το σύνολο των εναέριων μια μεγάλη πυρκαγιά για 15 ή 20 ημέρες», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Κικίλιας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, είναι ύψους 2,1 δισ. ευρώ και προβλέπει την προμήθεια νέων αεροσκαφών, αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού και ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος. Ταυτόχρονα, βελτίωση της λειτουργικότητας και της άμεσης εμπλοκής της διοίκησης στο πεδίο, με Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, εκμετάλλευση της τεχνολογικής καινοτομίας μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Mega Data.

Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη συμβασιοποιηθεί η απόκτηση επτά νέων Canadair, ενώ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αγορά 10 μεσαίου τύπου ελικοπτέρων πρώτης προσβολής, 25 συν 8 αμφίβιων αεροσκαφών, 3 αεροσκαφών εντοπισμού και επιτήρησης, περισσότερων από 100 drones όλων των μεγεθών, 1.100 πυροσβεστικών οχημάτων, αισθητήρων, ραντάρ, μετεωρολογικών σταθμών και καμερών μέσα στα δάση, καθώς και σύστημα αναβάθμισης του 112. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v