Μητσοτάκης: Κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος

«Τώρα μπαίνουμε στα βαθιά, θα κριθώ στο τέλος της τετραετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τι είπε για Τέμπη, «μονταζιέρα» και Κ. Καραμανλή. «Γροθιά στο στομάχι» το έγκλημα στους Αγ. Αναργύρους. Το σχόλιο για ευρωεκλογές.

Μητσοτάκης: Κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος

Απέρριψε για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις κατηγορίες περί συγκάλυψης των ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών. Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Να συγκαλύψουμε τι; Ότι το τρένο δήθεν μετέφερε ξυλόλιο ή εκρηκτικά; Θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας. Τη στιγμή που κλήθηκα να διαχειριστώ τη μεγαλύτερη τραγωδία εκείνο το βράδυ, το μυαλό μας ήταν να συγκαλύψουμε τι; Στα Τέμπη συναντήθηκαν το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες. Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι παρόλο που προσπαθήσαμε, δεν προφτάσαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα τηλεδιοίκησης. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η δική μας δουλειά είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα μας είναι ασφαλή».

Σχετικά με τις καταγγελίες για μοντάζ των ηχητικών συνομιλιών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν γνωρίζω αν είναι μονταρισμένο, πιθανώς να είναι, αλλά δεν το ξέρω. Το βέβαιο είναι ότι το υλικό έφτασε ακέραιο στη δικαιοσύνη. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό εκείνη την ώρα, το μέλημά μας θα ήταν να πειράξουμε κάποια ηχητικά; Είναι βαθιά προσβλητικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι ειπώθηκε. Όλοι γνωρίζουν».

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το μπάζωμα, σημείωσε: «Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα σε αυτή την ιστορία να κάνουν τον θυμό τους πραγματική οργή και να πουν ενδεχομένως και μια κουβέντα παραπάνω είναι οι γονείς. Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος ώστε να σηκωθεί η επιβατική αμαξοστοιχία είναι μπάζωμα; Επιχειρησιακά πήραν την απόφαση οι άνθρωποι στο πεδίο. Είναι πολύ δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόση συστηματικότητα και να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν ισχύουν. Μόνη λύση, να έρθει η ίδια η δικαιοσύνη και να διαψεύσει αυτά που γνωρίζω, με τα στοιχεία που έχω. Ήταν λάθος μας ότι δεν απαντήσαμε με πειστικότητα στις θεωρίες συνωμοσίας. Έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα σε αυτές τις τερατουργίες».

Για τον Κώστα Καραμανλή, ανέφερε «να μη συγχέουμε την υπόθεση άρσης ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ενός υπουργού. Είτε ήταν είτε δεν είναι βουλευτής, δεν έχει διαφορά για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Θα εξετάσουμε το κατηγορητήριο, μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάτι τέτοιο».

Για τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους έξω από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τον κ Χρυσοχοΐδη. Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή, τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις. Πρέπει να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ της βίας κατά των γυναικών ή των ανηλίκων και της παραβατικότητας που συνδέεται με την καθημερινή εγκληματικότητα. Το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους ήταν μια "γροθιά στο στομάχι", αισθάνθηκα ότι ένα τέτοιο συμβάν μάς υπενθυμίζει ότι δεν είναι πολλές φορές αρκετά αυτά που κάνουμε και απαιτούνται περισσότερα».

Αναγνώρισε ότι «υπάρχει ακόμα στην αστυνομία αυτή η κουλτούρα του "ωχαδερφισμού"», υπάρχει όμως, όπως είπε, «και η άλλη όψη, αστυνομικοί που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Η πλειοψηφία των αστυνομικών έχουν αίσθηση του καθήκοντος».

Επισήμανε ότι «έχει ενταθεί η αστυνομική παρουσία σε περιοχές όπως η δυτική Αττική. Προσπαθούμε να κατανείμουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό στην αστυνομία. Πρέπει να απαλλάξουμε από γραφειοκρατικά και διοικητικά καθήκοντα, ώστε να προστατεύουν πραγματικά τον πολίτη. Και γίνεται εν μέρει με την ψηφιοποίηση. Τη δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησής μας πρέπει να γίνουν βαθιές τομές στο κράτος, μπαίνουμε στα βαθιά. Όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος, είναι μια άσκηση που απαιτεί επιμονή και υπομονή. Θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας στο τέλος της 4ετίας».

Για το bullying ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε ασφαλές περιβάλλον για καταγγελίες των παιδιών που δέχονται bullying. Έχουν αυξηθεί οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία, χρειάζονται και άλλοι. Να μπαίνουν όρια, πλαίσιο κανόνων που θα σέβονται τα παιδιά. Δεν μπορείς να μπαίνεις να τα κάνεις γης μαδιάμ. Επειδή άκουσα και ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει αν σπάσει ένα παράθυρο, θα το πληρώσει όλο το σχολείο. Όχι, δεν θα το πληρώσει όλο το σχολείο, θα το πληρώσει η οικογένεια. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά, αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο κανόνων».

Στο θέμα της οικονομίας, ανέφερε ότι «το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο και ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Έχουμε όμως κάνει αρκετά πράγματα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος της περιπέτειας, αλλά το ζητούμενο είναι η μόνιμη ενίσχυση του εισοδήματος. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι συνολικά μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό».

Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση Στουρνάρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι μετά την εποχή της Covid, έχουμε μπει σε ένα άλλο περιβάλλον. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε ποτέ ξανά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων, θα δούμε στο τέλος της χρονιάς τι μπορούμε να κάνουμε. Στηρίζουμε τους πολίτες, κοινωνική πολιτική κάναμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις. Αν έχεις μια επείγουσα περίπτωση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην την κάνεις άμεσα. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια απάντηση σε όσους έχουν τη διάθεση να πληρώσουν λιγότερα λεφτά από αυτά που θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα για να εγχειριστούν στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι και ένα συμπληρωματικό εισόδημα και για τους γιατρούς. Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό που θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τις εγχειρήσεις τα απογεύματα για κάποιες κατηγορίες πολιτών. Εξετάζουμε με το υπουργείο Υγείας να βρούμε τον τρόπο χρηματοδότησής τους. Το ζήτημα της υγείας δεν είναι μόνο στα χειρουργεία. Έχουμε βασικά ζητήματα με υποδομές, με κτίρια και ρίχνουμε πολλά λεφτά προς αυτή την κατεύθυνση. Το νέο ΕΣΥ θα κριθεί το 2027, δεν υπάρχει μια μαγική λύση για να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη συσχέτιση των ευρωεκλογών με την πολιτική σταθερότητα του τόπου. «Αν φουντώσει ξανά το κίνημα της αντισυστημικότητας, δεν θα είναι καλό για το πολιτικό σύστημα. Η πορεία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα».

Για το αίτημα Κασσελάκη για εθνικές κάλπες, απάντησε: «Ζητά εθνικές εκλογές την ίδια στιγμή που θέτει τον πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17%. Αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ. Γιατί ζητά εκλογές; Για να λύσει τα εσωτερικά του; Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027. Δεν πρόκειται να αλλάξει. Αλλά το ζητούμενο να συνεχίσει η ΝΔ με την ίδια ορμή να μπορεί να υλοποιεί τις αλλαγές προς όφελος των πολιτών. Αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake, ο κ. Κασελάκης και ο κ. Βελόπουλος μού θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Εγείρω τον κίνδυνο, δεν βλέπω να γίνεται κάτι άμεσα».

Σχετικά με τις δημοσκοπικές απώλειες της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «όταν κυβερνάς, παίρνεις δύσκολες αποφάσεις. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα, κάποια πολύ δύσκολα, με συγκρούσεις. Δεν φοβήθηκα το πολιτικό κόστος. Δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι δεν υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα».

Για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφύλων, σημείωσε: «Μπορεί να ενόχλησε κάποιους συμπολίτες μας, το ζητούμενο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης, δεν θα απομονώσουν ένα ζήτημα».

Αναφορικά με το ταξίδι του στην Τουρκία στα μέσα Μαΐου, ο πρωθυπουργός είπε ότι «κάποιες από τις βασικές θέσης της Άγκυρας δεν έχουν αλλάξει, όμως υπάρχει σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης των σχέσεων. Δεν έχουμε εδώ και 12 μήνες παραβιάσεις και παραβάσεις. Έχουμε περιορίσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου. Έχουμε μια πιο στενή οικονομική συνεργασία. Δεν υποχωρήσαμε ούτε βήμα από τις κόκκινες γραμμές μας. Θέλουμε σε κάθε συνάντηση να κάνουμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η διαφορά μας μπορεί να επιλυθεί αν σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας».

Σχετικά με τους «Σπαρτιάτες», έκανε γνωστό ότι η ΝΔ θα καταθέσει υπόμνημα κατά της συμμετοχής τους στις ευρωεκλογές και θα αναζητήσει συμπράξεις σε αυτό. «Είναι μια ευκαιρία σε ένα κλίμα τοξικότητας να συμφωνήσουμε σε κάποια αυτονόητα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να μετακομίσει στις Βρυξέλλες για να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. «Είναι λίγο κολακευτική για μένα αυτή η συζήτηση, όμως η διάψευσή μου παραμένει εξίσου κατηγορηματική. Δεν πάω πουθενά. Θα είμαι πρωθυπουργός της πατρίδας μας, εκεί που με έταξαν οι Έλληνες πολίτες. Θα τηρήσω την εντολή τους».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v