Πολλά χρόνια πίσω έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πολιτών σε κρίσιμους θεσμούς για την κοινωνία, όπως αποκαλύπτει η «Έρευνα Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς» της Public Issue.
Η Δικαιοσύνη, μάλιστα, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Το 70% των πολιτών δεν την εμπιστεύεται, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2007 που υπάρχουν στοιχεία. Τότε, αυτοί που απαντούσαν ότι «μάλλον δεν την εμπιστεύονται» ήταν μόλις 44%!
Σε δυσχερή θέση και η αστυνομία, με την αποδοχή από τους πολίτες να μειώνεται κατακόρυφα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2018, το 22% των πολιτών δήλωναν ότι δεν την εμπιστεύονται, ενώ το 2021, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 55% και σήμερα είναι στο 54%.
Λιγότεροι από ένας στους δέκα πολίτες εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, ενώ η Βουλή «βαθμολογείται» με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας εικοσαετίας.
Αναλυτικά τα σχόλια της Public Issue:
* Τα κόμματα, ως πολιτικός και κοινωνικός θεσμός, παραμένουν πλήρως απαξιωμένα. Τα εμπιστεύεται μόλις το 9% των πολιτών. Αντίστοιχο ποσοστό είχε μετρηθεί στην Ελλάδα το 2008, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης.
* Η κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών είναι εδώ. Η κοινωνική εμπιστοσύνη στη Βουλή συνεχίζει να μειώνεται (18%). Καταγράφει, μάλιστα, το 2ο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας, μετά το 2011 (11%).
* Λιγότεροι από 3 στους 10 (27%) εμπιστεύονται σήμερα τη δικαιοσύνη και τους δικαστές. Οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδοφιλίας, αστυνομικής βίας, υποκλοπών, που δημοσιοποιούνται, έχουν κλονίσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου.
* Η πλειοψηφία των πολιτών (54%) στην Ελλάδα δεν εμπιστεύεται σήμερα την Αστυνομία. Το έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης στον θεσμό, που διογκώθηκε την τελευταία 5ετία, εξακολουθεί να διατηρείται σε πλειοψηφικά επίπεδα.