Η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εισηγηθεί κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό συνιστά πρό(σ)κληση προς τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί Προανακριτική Επιτροπή για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και όχι πρόταση που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αμνήστευσή του.
Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ:
- Ένα κόμμα μπορεί να υποβάλλει και μόνο του πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, εάν διαθέτει 30 βουλευτικές υπογραφές (σ.σ. τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ).
- Εάν όμως η Ολομέλεια της Βουλής την απορρίψει, τότε δεν μπορεί να επανέλθει «ίδια πρόταση για το ίδιο πρόσωπο με τα ίδια στοιχεία».
- Συνεπώς: είτε κατατεθεί η πρόταση μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από όλη την αντιπολίτευση, δεν θα περάσει εάν δεν την υπερψηφίσουν οι 158 κυβερνητικοί βουλευτές και ο κ. Καραμανλής θα απαλλαγεί… δια παντός.
Με βάση αυτό το Συνταγματικό πλαίσιο, η πίεση ασκείται στη ΝΔ και, προσωπικά, στον κ. Μητσοτάκη. Δεδομένου μάλιστα ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα για την πρόταση δυσπιστίας, οι κυβερνώντες έλεγαν συνεχώς «φέρτε μας κατηγορητήριο και ζητήστε Προανακριτική, χωρίς σαφείς κατηγορίες δεν μπορείτε να το κάνετε».
«Αυτό κάνουμε σήμερα», είπε νωρίς το πρωί χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ με ανάρτησή του απευθύνθηκε στους πολίτες:
«Σας προσκαλώ να διαβάσετε το κατηγορητήριο που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Το Μαξίμου ουσιαστικά δεν απαντά. Ρωτάω λοιπόν πολύ συγκεκριμένα τον Πρωθυπουργό: Θα στηρίξετε την πρόταση με τις ψήφους των βουλευτών σας ή θα οδηγήσετε τον Κώστα Καραμανλή σε αμνηστία; Θα σπάσετε την εξίσωση "Μητσοτάκης = Καραμανλής" ή θα ταυτιστούν τα δύο τζάκια σας για πάντα, γύρω από το έγκλημα των Τεμπών; Αν δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, ικανοποιήστε όχι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενός ολόκληρου λαού: Στείλτε τον Κώστα Καραμανλή στη Δικαιοσύνη».
Τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα;
Όπως γίνεται σαφές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταθέσει την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, εάν δεν δεσμευτεί δημοσίως ο κ. Μητσοτάκης ότι θα ψηφιστεί από τη ΝΔ.
Δίνει, δε, στο κυβερνών κόμμα δύο επιλογές για το έργο της Προανακριτικής μετά τη σύστασή της: είτε να αποφασίσει αμέσως την παραπομπή του κ. Καραμανλή στη Δικαιοσύνη, είτε να συνεδριάσει κανονικά για χρονικό διάστημα που θα οριστεί, με συμφωνία όμως ότι το πόρισμα για την παραπομπή θα γίνει πριν από τις ευρωεκλογές.
«Είναι πολύ πιθανό να δεχτεί το κυβερνών κόμμα σύσταση και συνεδρίαση, ώστε να αποσυμπιεστεί ενόψει ευρωεκλογών και, αμέσως μετά, να εκδώσει απαλλακτικό πόρισμα», λένε οι ίδιες αρμόδιες πηγές.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ σαφώς θα μετρήσει τις θέσεις των άλλων προοδευτικών κομμάτων: «Στην πρόταση δυσπιστίας συμπράξαμε, στο αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή θα σιωπήσουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου;», σημειώνουν .
Κυβέρνηση: Μαζέψτε τις υπογραφές και προχωρήστε
Στην κυβέρνηση θέλουν να υπάρξει μια καθαρή κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία να διέπεται από θεσμικούς κανόνες και καλούν την αντιπολίτευση να συγκεντρώσει τις αναγκαίες υπογραφές και να το καταθέσει στη Βουλή (σ.σ. αυτό δηλαδή που θεωρεί παγίδα ο ΣΥΡΙΖΑ).
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη, «σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης. Και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Μέχρι να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία, μιλάμε απλώς για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
Για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είχε σημειώσει πως «περιμένουμε να δούμε κατηγορητήριο κατατεθειμένο και υπογεγραμμένο. Μόλις συμβεί αυτό, προφανώς με την πρώτη ευκαιρία και μόλις το διαβάσουμε και το δούμε, θα απαντήσουμε. Δεν μπορούμε, όπως αντιλαμβάνεστε, να απαντάμε για ένα κατηγορητήριο το οποίο έχει προαναγγελθεί ότι θα κατατεθεί. Είναι μία δουλειά η οποία πρέπει να έχει μία τεκμηριωμένη ανάγνωση όλων αυτών που κατατίθενται και, βέβαια, εννοείται στη συνέχεια εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει».
Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν τη διακαή επιθυμία τους για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη, ωστόσο βλέπουν από την αντιπολίτευση ένα «παιχνίδι εντυπώσεων», μόνο και μόνο επειδή θέλει να μείνει το θέμα στην επιφάνεια για μικροκομματικά οφέλη.
Η δικαιοσύνη, όπως λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, έχει όλα τα στοιχεία για το τραγικό δυστύχημα και συνεχίζει την έρευνα για όσο χρόνο απαιτηθεί, προκειμένου να εντοπιστούν οι ένοχοι και τους καταλογιστούν οι ευθύνες.
Ταυτόχρονα, η μέχρι τώρα εικόνα που έχουν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχηματίσει συγκεκριμένο κατηγορητήριο, αλλά χρησιμοποιεί για μία ακόμη φορά «έωλες και αόριστες κατηγορίες» σε βάρος του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.