Βουλή: Κορυφώνεται η μετωπική για τα Τέμπη  

Η κυβερνητική στρατηγική και η παρέμβαση Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει κυβερνητικό «παιχνίδι» για αμνήστευση του Κ. Καραμανλή και ετοιμάζει σήμερα κίνηση ρελάνς: άμεση ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Δείτε live.

Βουλή: Κορυφώνεται η μετωπική για τα Τέμπη

Με την ένταση να χτυπάει «κόκκινο» και την αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και αυτών της αντιπολίτευσης να φτάνει στα άκρα, ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η τριήμερη διαδικασία συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και η ψηφοφορία, κατά την οποία λογικά δεν αναμένονται εκπλήξεις.  

Οι τόνοι το προηγούμενο διήμερο ήταν πολύ υψηλοί, ενώ κατά τη χθεσινή μέρα το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Σε απόλυτη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και παρουσία του συνόλου σχεδόν της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και πολλών υπουργών, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την επιχειρηματολογία που είχε χρησιμοποιήσει και στις προηγούμενες παρουσίες του στη Βουλή, υπερασπίστηκε την πολιτική που εφάρμοσε κατά την υπουργική θητεία του και απέρριψε τις σε βάρος του κατηγορίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκαλώντας -ως αναμενόταν- την έντονη αντίδρασή τους.

«Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη», ανέφερε ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες. «Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα», τόνισε.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σε μια προσπάθεια να περάσουν από τη θέση άμυνας στην αντεπίθεση, συντάσσονται άπαντες πίσω από την ανάγκη απόδοσης των ευθυνών από τη δικαιοσύνη, τον καταλογισμό στην αντιπολίτευση της επιχείρησης εργαλειοποίησης της υπόθεσης, καθώς και την εμπλοκή σε αυτήν συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, που συμβάλλουν στην «αποσταθεροποίηση» της κυβέρνησης και της χώρας.

«Επιλέξατε συμμάχους εκδοτικούς και επιχειρηματικούς», ανέφερε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για το πολυσυζητημένο ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής.

Άγνωστο είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αποψινή του ομιλία, θα μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα εν λόγω συμφέροντα, ωστόσο, σύμφωνα με το περιβάλλον του, θα δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Ο πρωθυπουργός θα κατηγορήσει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας και θα ζητήσει απ’ όλους να περιμένουν την ετυμηγορία της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, στην οποία θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα βγουν από τη συζήτηση πολιτικά κερδισμένοι, με συσπειρωμένη την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και τη βάση του κόμματος. Παράλληλα, πιστεύουν ότι θα είναι πρόσκαιρη η συνεννόηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο σχηματισμός ενός κοινού αντικυβερνητικού μετώπου, δεδομένου του μεταξύ τους ανταγωνισμού με φόντο και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Κίνηση από ΣΥΡΙΖΑ για μη αμνήστευση του Κ. Καραμανλή

Δικαιωμένη εμφανίζεται η αντιπολίτευση για την πρόταση δυσπιστίας, καθώς πέτυχε τον βασικό στόχο: να συζητείται επί τρεις ημέρες στη Βουλή η τραγωδία των Τεμπών και να αναδεικνύονται όχι τόσο οι ευθύνες όσο «η επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση», όπως λένε όλα τα στελέχη της. 

Και όχι μόνο: ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ασκήσει ισχυρή πίεση στον κυβερνών κόμμα και στον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ώστε να παραιτηθεί από την υπουργική του ασυλία και να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Την κεντρική ιδέα την είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Διονύσης Καλαματιανός, όταν, μετά την ομιλία του πρώην υπουργού, ρώτησε την κυβερνητική πλειοψηφία αν θα τολμήσει να δεχτεί ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης υπουργών. 

Δηλαδή, να δεχτεί σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που να αποφασίσει στην πρώτη της συνεδρίαση την παραπομπή του κ. Καραμανλή στη Δικαιοσύνη. 

Η απάντηση από τα κυβερνητικά έδρανα (Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης) ήταν η αναμενόμενη: Προανακριτική Επιτροπή θα συσταθεί εάν φτάσει στη Βουλή δικογραφία με το όνομα του κ. Καραμανλή.

Έχουν φτάσει ήδη δικογραφίες με το όνομα;

Στο σημείο αυτό, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι στη Βουλή έχει φτάσει σίγουρα μία δικογραφία, από μήνυση που υπέβαλε τραυματίας των Τεμπών κατά παντός υπευθύνου (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Μεταφορών), ενώ υπάρχουν πληροφορίες για άλλη μία.

Οι εν λόγω δικογραφίες, λένε, παραμένουν «στα συρτάρια», ώστε η διαδικασία σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής να γίνει σε ουδέτερο χρόνο, με ένα σκοπό: να απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Καραμανλής δεν θα παραπεμφθεί σε δίκη και θα αμνηστευτεί, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν, να κλείσει ο φάκελος σε ό,τι τον αφορά.   

Κατά τις ίδιες πηγές, το αίτημα αυτό θα διατυπωθεί με επίσημο τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και θα κινείται στο εξής πλαίσιο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη ΝΔ να δεσμευτεί για την αποδοχή Προανακριτικής Επιτροπής ‘δύο ημερών’. Έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών και να διερευνηθούν από την τακτική Δικαιοσύνη οι τυχόν ποινικές ευθύνες εμπλεκόμενων υπουργών με βάση τις μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων». 

Δεν αποκλείεται να προηγηθεί σχετική συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεδομένου ότι είχε την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης άκουσε με προσοχή την κεντρική ιδέα, όπως την ανέπτυξε ο κ. Καλαματιανός, ωστόσο δεν πήρε αμέσως θέση προκειμένου, προφανώς, να μελετήσει το θέμα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v