Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνες στη Ν. Κεραμέως για τη διαρροή emails εκλογέων εξωτερικού

Θέμα διαβλητότητας της επιστολικής ψήφου με αφορμή τη δράση της «γαλάζιας» Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου. Η προσωπική μαρτυρία του βουλευτή Οθ. Ηλιόπουλου και η «κατεπείγουσα ερώτηση» στην Κομισιόν.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνες στη Ν. Κεραμέως για τη διαρροή emails εκλογέων εξωτερικού

Στον κίνδυνο ακόμα και νοθείας στις ευρωεκλογές, μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις για διαρροή προσωπικών δεδομένων, και στη νέα “μάχη” στη Βουλή με την ψηφοφορία (την Παρασκευή) για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, επικεντρώνει την προσοχή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την επισήμανση αρμοδίων πηγών, αυτό δεν σημαίνει ότι βάζει “άνω τελεία” στην υπόθεση των Τεμπών, καθώς οι κυβερνητικοί αρμόδιοι δείχνουν πλέον “στριμωγμένοι” για πτυχές, όπως το ποιος έδωσε εντολή να μπαζωθεί σχεδόν αμέσως το σημείο της τραγωδίας, που ενισχύουν τις καταγγελίες για συγκάλυψη.

Στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Εκτελεστικού Γραφείου, που κύλησε ομαλά, χωρίς τις προ συνεδρίου συγκρούσεις, η ηγεσία της Κουμουνδούρου συμφώνησε στο παραπάνω πλάνο για την πολιτική και επικοινωνιακή παρουσία του κόμματος τις επόμενες ημέρες.

Στο κάδρο των ευθυνών για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, μέσω της εγγραφής τους στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για να ενταχθούν στο σύστημα της επιστολικής ψήφου, τοποθετούν την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

Κι αυτό διότι εκτιμούν ότι οι κατάλογοι με τα ονόματα και τα emails δεν θα μπορούσαν να φτάσουν με άλλο τρόπο στην νυν (και εκ νέου υποψήφια) ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία τα αξιοποίησε αμέσως για να στείλει στους εγγεγραμμένους… newsletters με τη δράση της.

Η υπόθεση μάλιστα αποκαλύφθηκε από παραλήπτες αυτού του υλικού, οι οποίοι κατήγγειλαν επωνύμως διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων και χρήση τους από την ευρωβουλευτή, αμέσως μετά την εγγραφή τους στην πλατφόρμα για ένταξη στην επιστολική ψήφο.

Ένας από τους καταγγέλλοντες είναι ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθων Ηλιόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί τους απόδημους ως μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ (σ.σ. είναι καθηγητής στο Χάρβαρντ): “Την Παρασκευή το πρωί έλαβα με διαφορά 30 δευτερολέπτων δύο email, το ένα από το υπουργείο Εσωτερικών και το άλλο από την κυρία Ασημακοπούλου. Αυτό με κινητοποίησε και επικοινωνώντας με αποδήμους στην Αμερική, στην Αυστραλία στην Ευρώπη κ.λπ., διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα σκανδαλώδες θέμα όχι μόνο παραβίασης, αλλά και υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων μας”, δήλωσε χθες.

Παράλληλα έγινε γνωστή η περίπτωση Ελληνίδας δημοσιογράφου των Νew York Times: στις επαγγελματικές της επαφές (μεταξύ αυτών και με την κ. Ασημακοπούλου) χρησιμοποιεί εταιρικό email, ενώ στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο δηλώθηκε με το προσωπικό της email… στο οποίο έφτασε το newsletter της κ. Ασημακοπούλου.

Ανάλογες καταγγελίες έκαναν κι άλλοι Έλληνες του εξωτερικού, όπως ένας που ζει και εργάζεται στην Ολλανδία και μίλησε χθες “Στο Κόκκινο”, τονίζοντας ότι θα προσφύγει νομικά.

Διαβλητή η επιστολική ψήφος;

Η Κουμουνδούρου στοχεύει, όπως αναφέραμε, στην κ. Κεραμέως και εγείρει θέμα διαβλητότητας της επιστολικής ψήφου, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ο βασικός κίνδυνος που είχε αναδείξει η αντιπολίτευση πριν από ένα μήνα, όταν ψηφιζόταν στη Βουλή αυτή η διαδικασία για την ψήφο στις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται δε, ότι η αιφνίδια προσθήκη στο νομοσχέδιο για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, ήταν ο λόγος που σύσσωμη η αντιπολίτευση το καταψήφισε, θεωρώντας ότι “κάτι κρύβεται” πίσω από αυτή τη σπουδή της κυβέρνησης.

Το θέμα έφτασε ήδη στην Κομισιόν, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, όπως και των δύο του ΚΚΕ, Κώστα Αλαβάνου και Λευτέρη Νικολάου, καθώς και του ανεξάρτητου Στέλιου Κούλογλου, να καταθέτουν “κατεπείγουσα ερώτηση” ζητώντας να διενεργηθεί αμέσως έρευνα για την υποκλοπή “προσωπικών δεδομένων εκλογέων”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε παρέμβει ήδη από το Σάββατο με ανάρτηση του στα social media: “Από χθες απόδημοι Έλληνες καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν στα email τους μήνυμα από ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Η άμεση απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών και από την ευρωβουλεύτρια είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών; Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών;”, σημείωσε.

Σε δηλώσεις και ερωτήσεις στη Βουλή προχώρησαν όλα τα κόμματα ζητώντας εξηγήσεις από την κ. Κεραμέως. Εν αναμονή απαντήσεων και εξελίξεων, η συζήτηση στη Βουλή για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων αναμένεται θυελλώδης, με την ψηφοφορία να έχει οριστεί για την Παρασκευή.

Στις αρχές της εβδομάδας, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Κασσελάκης θα παρουσιάσει το “ευρωπαϊκό πρόγραμμα” του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας και επισήμως την καμπάνια για τις ευρωεκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v