Με φόντο την αυριανή κάθοδο των αγροτών με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα και την κορύφωση με αυτόν τον τρόπο των κινητοποιήσεών τους, στην Κυβέρνηση διαμηνύουν πως ό,τι μπορούσαν να κάνουν σε δημοσιονομικό επίπεδο, το έχουν κάνει. Αναγνωρίζουν το δικαίωμα του καθενός στη διαμαρτυρία, πάντα εντός των νόμιμων πλαισίων, όμως το μήνυμα προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους είναι σαφές: Δεν υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον μέτρα στήριξης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα επικοινωνήσει το μήνυμα και με την αποψινή συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Star, με τη χθεσινή, εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook, αναγνώρισε ότι «τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα», δεσμεύτηκε ότι «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όλους.
Το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζει τις επιπλέον παροχές προς τους αγρότες που δόθηκαν κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό την περασμένη Τρίτη, το φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, μαζί με δέσμευση να αλλάξει προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής η επιστροφή από το 2025. Παράλληλα, στην κυβέρνηση αναφέρονται στη μερική εξαίρεση των αγροτών από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τις πρωτοβουλίες για αναπροσαρμογή της ΚΑΠ.
«Το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των αγροτών έχει ικανοποιηθεί. Θα θέλαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο, αλλά δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να το κάνουμε», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και τόνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί -και το έχει αποδείξει- προκειμένου να σταθεί κοντά στους αγρότες και να συνεχίσουν να παράγουν».
Ειδικά για την αυριανή αγροτική κινητοποίηση, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «αυτά που είχαμε να πούμε ως κυβέρνηση τα έχουμε πει, αλλά από εκεί και πέρα, φυσικά κάθε κλάδος και κάθε τάξη έχει το δικαίωμα, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, να εκφράζει και να διατυπώνει τα αιτήματά της».
Στην κυβερνώσα παράταξη επισημαίνουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν παθογένειες δεκαετιών και πως έχουν ήδη δώσει λύσεις σε αρκετές από αυτές.
Συναγερμός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικρατεί συναγερμός και πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις, με στόχο να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα το συλλαλητήριο. Όσα και αν είναι τελικά τα τρακτέρ στα οποία θα επιτραπεί η είσοδος στην Αθήνα, θα συνοδεύονται από περιπολικά της αστυνομίας από το σημείο εκκίνησης μέχρι το Σύνταγμα και αντίστροφα. Βασική προϋπόθεση, κατά πληροφορίες, θα είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μη διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή.
Σήμερα είναι προγραμματισμένη μία ακόμα υπηρεσιακή σύσκεψη υπό την ηγεσία της ΕΛΑΣ, προκειμένου να συζητηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή ο τρόπος που οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην πρωτεύουσα.