Με ένα “ουδέν σχόλιο” αντιμετωπίζουν επισήμως η Κουμουνδούρου και η Χ. Τρικούπη την κίνηση δύο στελεχών τους, του Διονύση Τεμπονέρα και του Μανώλη Χριστοδουλάκη, να συμμετέχουν σε πάνελ με την Έφη Αχτσιόγλου και θέμα: “Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;”.
Ανεπισήμως, καταγράφεται σφοδρή αντίδραση και ενόχληση, αντίστοιχα, καθώς ο τίτλος της εκδήλωσης υποδηλώνει σαφή άποψη των τριών πως δεν υπάρχει αντίπαλος του πρωθυπουργού στον ορατό ορίζοντα. Κατά συνέπεια, αυτό τον ρόλο δεν τον έχει ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης, ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Η εκδήλωση (13 Φεβρουαρίου) οργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει πάρει ο κ.Τεμπονέρας για συγκρότηση “Μετώπου Δημοκρατίας”, με συνεννόηση και κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων.
Το γεγονός ότι τοποθετείται μόλις δέκα ημέρες πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύεται ως “σφήνα” του γνωστού στελέχους στην πολιτική συζήτηση που θα γίνει "στην κορυφαία διαδικασία του κόμματος” για το πρόγραμμα και την πορεία του, με κομβικό σημείο τις ευρωεκλογές.
Πέραν τούτου, όμως, η συμμετοχή της κ. Αχτσιόγλου στο πάνελ υποδηλώνει τη θέση του κ. Τεμπονέρα για συστράτευση του ΣΥΡΙΖΑ (και) με τα στελέχη που αποχώρησαν μετά την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, προκαλώντας τη μεγαλύτερη διάσπαση από το 2015.
Κατά ορισμένους δε, με την κίνηση αυτή ο κ. Τεμπονέρας “επιχειρεί να εμφανίσει τη Νέα Αριστερά ως προνομιακό συνομιλητή” και “να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στα πρώην στελέχη του”, αφήνοντας υπονοούμενα ότι “επιδιώκει ηγετικό ρόλο σε μία ενδεχόμενη επανασυγκόλληση”.
Κατά άλλους, προετοιμάζει “ηρωική έξοδο” πριν ή μετά το συνέδριο, καθώς οι παρεμβάσεις του δεν συναντούν αποδοχή εντός των τειχών, ενώ σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής η λεγόμενη “ομάδα Τεμπονέρα” αριθμεί τέσσερα στελέχη.
Όπως προκύπτει, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα “αγνοήσουν” την εκδήλωση, οπότε μένει να φανεί ποια στελέχη τους θα παραστούν.
Η αμηχανία σε ένα τμήμα τους είναι ενδεικτική των διλημμάτων που θα τεθούν: “το αυτονόητο είναι οι χώροι να συζητούν” δήλωσε, ενδεικτικά, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου για την προεδρία του κόμματος. Συμπλήρωσε πάντως ότι “η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει (σ.σ. για τον προοδευτικό χώρο) είναι η πολιτική ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ”.