Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρινάκης: Κάθε κυβέρνηση έχει καθήκον να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη των αγροτών

«Όλα τα αιτήματα αξιολογούνται με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Για τα πανεπιστήμια: «Δεν θα πληρώσουν την επαναστατική γυμναστική κάποιων οι φοιτητές και οι καθηγητές».

Μαρινάκης: Κάθε κυβέρνηση έχει καθήκον να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη των αγροτών

«Το μεγαλύτερο ζήτημα των αγροτών είναι τα αυξημένα κόστη, αυτό που λέμε εισαγόμενη ακρίβεια. Το συζητάνε όλοι στην Ευρώπη, κάθε κυβέρνηση έχει καθήκον να το αντιμετωπίσει». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Οι παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών, όπως είπε, «είναι συνεχείς» και σημείωσε ότι «όλα τα αιτήματα αξιολογούνται από την κυβέρνηση με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες».

Ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε την κατάθεση σήμερα στη Βουλή τροπολογίας, που αφορά σε ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των αγροτών, στη Θεσσαλία. Η ρύθμιση είχε εξαγγελθεί τον Νοέμβριο από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Υπήρξαν, όπως εξήγησε, περιπτώσεις όπου εσφαλμένα διαπιστώθηκαν διακοπές ρεύματος και κατόπιν της επέμβασης του Υπουργείου το ζήτημα διευθετήθηκε. Με την τροπολογία ρυθμίζεται η εφαρμογή της απόφασης που λήφθηκε, προκειμένου να μην διαπιστωθούν προβλήματα από δω και πέρα. Προβλέπεται, λοιπόν, πως οι αγρότες που έχουν πληγεί από την Θεομηνία του Daniel θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Συνολικά, δηλαδή είναι μια επταετής ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030.

Για τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια και τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση για τα μην κρατικά πανεπιστήμια, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε:

«Βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι σε νοσηρές μειοψηφίες. Οφείλουμε να σεβαστούμε τους κόπους και την προσπάθεια των φοιτητών που θέλουν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε ανοιχτά Πανεπιστήμια και θα προστατέψουμε με όσα μέσα διαθέτει η Πολιτεία τις θυσίες των οικογενειών από το υστέρημά τους για τις σπουδές των παιδιών τους... Σε καμιά περίπτωση δεν θα πληρώσουν την επαναστατική γυμναστική κάποιων οι φοιτητές και οι καθηγητές. Σταθερή προσπάθεια είναι δημιουργία εντυπώσεων και προβοκάτσιας από κάποιους πολιτικούς χώρους για να κρατήσουν τη χώρα πίσω».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ανέφερε: «Δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τον κ. Βορίδη, διατυπώνει τις απόψεις του που είναι γνωστές από πολύ πριν γίνει υπουργός. Το νομοσχέδιο είναι απολύτως συνταγματικό. Για να έρθει και να εγκριθεί με μια μόνο διαφωνία, αυτή του κ. Βορίδη, προφανώς εξετάστηκε η συνταγματικότητά του, υπεγράφη άλλωστε από το σύνολο των αρμοδίων υπουργείων».

Για το ενδεχόμενο να απέχουν και άλλα μέλη της κυβέρνησης, είπε: «Ας δούμε πως θα τοποθετηθούν τα μέλη του κοινοβουλίου, κάποια εξ αυτών είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Εδώ είμαστε να σχολιάσουμε, ας μην προδικάσουμε τις θέσεις των υπουργών, είμαστε αισιόδοξοι ότι και αυτό το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v