Ενημέρωση από την κυβέρνηση ζητά, επιτακτικά πλέον, η αντιπολίτευση για τη νέα πτυχή του εξοπλιστικού προγράμματος (“μαμούθ τα τελευταία χρόνια”) με αφορμή την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F35 στην Ελλάδα και F-16 στην Τουρκία.
Το αίτημα για ενημέρωση αφορά τόσο στην εξέλιξη αυτή, όσο και στο περιεχόμενο της επιστολής Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό.
Η χρονική στιγμή της επίσκεψης του Στέφανου Κασσελάκη στο Πεντάγωνο (σήμερα το πρωί) δεν είναι τυχαία, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται μεν προσεκτικά ως προς τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στη νέα εξοπλιστική αγορά, θέτει ωστόσο πιεστικά ερωτήματα:
“Το αν πρέπει να γίνει αυτή η αγορά αφορά την εκτίμηση των αμυντικών μας αναγκών και των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, οπότε θα πάρουμε θέση αφού λάβουμε ενημέρωση για την επιστολή Μπλίνκεν”, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Όπως επισημαίνουν: “Η εκτίμηση των αμυντικών αναγκών πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη, καθώς η Τουρκία το νωρίτερο που θα παραλάβει τα F-16 είναι το 2027, ενώ η Ελλάδα θα παραλάβει τα F-35 το νωρίτερο το 2031. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για πακέτο 8,2 δισ. όταν υπάρχουν τέτοιες δημοσιονομικές πιέσεις και κοινωνικές ανάγκες και όταν οι επιχειρησιακές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες στο ναυτικό”.
Πέραν τούτων, το θέμα που αναδεικνύει σταθερά, τα τελευταία χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά την (μη) εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς για προηγούμενες αγορές έχει αναδείξει το γεγονός ότι για την εγχώρια βιομηχανία δεν έχει διασφαλιστεί “ούτε ένα ευρώ”.
“Είναι ανήκουστο μετά τα 15 δις χωρίς εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, να δώσουμε άλλα 3-4 δισ. ευρώ πάλι χωρίς συμμετοχή της, τη στιγμή ειδικά που για την Τουρκία η αμυντική της βιομηχανία αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα”.
Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να γίνουν γνωστοί οι όροι που θα τεθούν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για την πώληση και εκσυγχρονισμό F-16.
Και εξηγούν: “Οι πρώτες δηλώσεις των αρμόδιων αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών είναι ανησυχητικές. O πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας και διάδοχος του κ Menendez, Βen Cardin, αποδέχεται την πώληση F-16 στην Τουρκία χωρίς να θέσει όρο τη μη χρήση τους κατά της Ελλάδας και Κύπρου, αλλά ούτε καν να εγείρει ως ανησυχία τα θέματα που τις αφορούν. Αντιθέτως εξέφρασε ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και τη στάση της Τουρκίας στο ουκρανικό και στη Γάζα. Ο δε Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου κ Meeks τόνισε γενικά και αόριστα ότι η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο συνεισέφερε στην απόφασή του να εγκρίνει την πώληση στην Τουρκία”.
Μία παράμετρος που προβάλλουν εμφατικά οι ίδιες αρμόδιες πηγές, είναι η παρέμβαση του ελληνοαμερικανικού λόμπι στο θέμα.
Όπως σημειώνουν, “το ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει δώσει έναν μεγάλο αγώνα στο Κογκρέσο για την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε απόλυτα όταν ήταν Κυβέρνηση. Την ευθύνη για οποιαδήποτε εξέλιξη την έχει η Κυβέρνηση όχι το ελληνοαμερικανικό λόμπι που πάντα έχει κάνει ό,τι μπορεί”.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση
Περισσότερο φειδωλή στις πρώτες αντιδράσεις της η Χ. Τρικούπη εστιάζει στην ανάγκη ενημέρωσης.
“Η κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί σιγή ασυρμάτου, χωρίς να διευκρινίζει πως θα διασφαλιστούν οι εγγυήσεις ασφαλείας, στις οποίες αναφέρεται με γενικόλογες διαρροές”, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Και προσθέτει: “Η ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας είναι απαραίτητη, όμως δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη μία ισορροπία, που θα βασίζεται σε ένα νέο ράλι εξοπλισμών, ιδιαίτερα όσο η χώρα μας παραμένει απλός καταναλωτής και δεν επενδύει στην εγχώρια παραγωγή και συμπαραγωγή αμυντικών συστημάτων”.
Και χαρακτηρίζει όχι απλώς προκλητικές αλλά “δηλωτικές των προθέσεών του” τις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπε Ερντογάν, “που έρχονται σε συνέχεια της επιτυχίας του στο ανατολίτικο παζάρι σχετικά με τα F-16”.
Ν. Αριστερά: Να συγκληθεί η επιτροπή Εξωτερικών-Άμυνας
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η Νέα Αριστερά, ζητώντας άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Έστειλε μάλιστα σχετική επιστολή στον πρόεδρό της, προκειμένου να κληθεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας να ενημερώσει για την επιστολή Μπλίνκεν και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που προβλέπει.
“Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και δημοκρατικό δικαίωμα των φορολογούμενων πολιτών που, σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και οικονομικής κρίσης, καλούνται να πληρώσουν τέτοιου μεγέθους εξοπλιστικά προγράμματα, να υπάρχει ενημέρωση με διαφάνεια και σαφήνεια”, τονίζεται σε ανακοίνωση της Κ.Ο. της Ν. Αριστεράς.