Για τη διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά την αποχή των βουλευτών της ΝΔ από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε γνωστές απόψεις του… Και ο ίδιος, στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, είχε επιλέξει την αποχή. Το κάνουν κατά καιρούς οι βουλευτές αυτό», τόνισε.
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός, σχετικά με την αποχή, «ήταν ξεκάθαρο αυτό που είπε. Εισηγείται νομοθετική παρέμβαση και ζητά αρχικά από βουλευτές της Κ.Ο. της ΝΔ να υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και στη συνέχεια απευθύνει κάλεσμα στα άλλα κόμματα και στους βουλευτές τους. Από εκεί και πέρα, απευθυνόμενος σε αυτούς που σκέφτονται να καταψηφίσουν, είπε ότι καλύτερα είναι να απέχουν».
Για παλαιότερη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για την αξία της ψήφου των βουλευτών, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Ο πρωθυπουργός, με δήλωσή του, ζητά υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτή είναι η στάση που ζητάει. Από την καταψήφιση είναι προτιμότερη η αποχή, όταν θες να περάσει ένα νομοσχέδιο, να λυθεί μια χρόνια εκκρεμότητα για συγκεκριμένους πολίτες. Και το 2015 και τώρα τηρείται μια παράδοση στη ΝΔ μη κομματικής πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων».
Αναφορικά με τον Μάκη Βορίδη, ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει συγκεκριμένες απόψεις με τα επιχειρήματα που θεωρεί σωστά. Επανέλαβε τις απόψεις του. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και απάντησε ως προς τις συλλογικές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που συμμετέχουν οι υπουργοί».
Για τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη, σύμφωνα με την οποία, η ισότητα στον γάμο δεν εμπίπτει στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Το ζήτημα ισότητας στον γάμο έχουν κάνει νόμο πάνω από 30 χώρες στην Ευρώπη. Ο κ. Πλεύρης είναι έγκριτος νομικός, έχει δικαίωμα δικής του ερμηνείας. Εμείς επιδιώκουμε τη συζήτηση με επιχειρήματα, θεωρούμε ότι είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί και αισιοδοξούμε ότι θα υπερψηφιστεί».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «δημιουργείται μια ευρεία πλειοψηφία για την υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου», ενώ άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ, που ακόμα δεν έχει πάρει θέση στη ζήτημα.
«Υπάρχει στα περισσότερα κόμματα μια πολυφωνία και στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αφωνία. Περιμένουμε να πει αν θα στηρίξει το νομοσχέδιο, ασχέτως αν θα βάλει κομματική πειθαρχία. Αντί να κατηγορεί την κυβέρνηση και τους βουλευτές της ΝΔ, ας απαντήσει, θέλει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό;».
Σχετικά με το δημόσιο αίτημα του Νικήτα Κακλαμάνη να συγκληθεί η Κ.Ο. της ΝΔ, είπε: «Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε νομοσχέδιο, ο εισηγητής ενημερώνει τους βουλευτές για πτυχές ενός νομοσχεδίου, τα αιτήματα των φορέων και γίνεται συζήτηση με βουλευτές. Επειδή εδώ δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, η ενημέρωση στους βουλευτές προηγείται της ενημέρωσης του υπουργικού συμβουλίου. Η Κ.Ο. της ΝΔ είναι συμπαγής και μαζί με την κυβέρνηση υλοποιούν τις μεγάλες αλλαγές».
Για την πρόταση που ετοιμάζεται να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό Εκκλησίας - κράτους, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι στα υπό αναθεώρηση άρθρα. Είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη πρόταση».