Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης βαθαίνει το ρήγμα με τη Χ. Τρικούπη

Από τις εκκλήσεις για «προοδευτική συνεργασία» στην πολυμέτωπη επίθεση στον «καιροσκόπο» και «εκβιαζόμενο» Ν. Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης βαθαίνει το ρήγμα με τη Χ. Τρικούπη

Την παλαιότερη, προ εκλογών, τακτική της Κουμουνδούρου να μην ανοίγει μέτωπο με την Χ. Τρικούπη, αλλά, αντιθέτως, να προτάσσει την κυβερνητική προοδευτική συνεργασία, αφήνει στο παρελθόν ο Στέφανος Κασσελάκης. Δείχνοντας ότι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές η μάχη για την “κατάκτηση” του κεντροαριστερού-προοδευτικού χώρου θα είναι σκληρή, δεδομένου ότι μετά την τρικυμία και τη διάσπαση, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην τρίτη δημοσκοπική θέση, ωστόσο η διαφορά του με το ΠΑΣΟΚ παραμένει “στα όρια του στατιστικού λάθους”.

Ο κ.Κασσελάκης επιχείρησε χθες (μέσω του Star) διπλό χτύπημα στον Νίκο Ανδρουλάκη:

-Τον κατηγόρησε για “καιροσκοπισμό” επειδή δήλωσε πως “δεν θα δέσει τα κορδόνια του κ.Μητσοτάκη”, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει εάν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία.

“Αν η στάση του πρωθυπουργού είναι μια στάση πολιτικής δειλίας σε σχέση με την αποχή του κόμματος του, η στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι μια στάση πολιτικής εκμετάλλευσης. Δηλαδή είναι δυνατόν ο πρόεδρος ενός κόμματος -και δη προοδευτικού κόμματος- να βασίζεται στην ψήφο του κ. Πλεύρη και του κ. Βορίδη για να αποφασίσει ο ίδιος τι θα κάνει σε ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Είναι άκρως καιροσκοπικό αυτό. Και να είστε σίγουρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν θα σκεφτόταν έτσι για ένα τέτοιο ζήτημα”, είπε.

Προς επίρρωση, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του όχι απλώς θα υπερψηφίσει το “έστω και ημιτελές” νομοσχέδιο, αλλά ο ίδιος θα θέσει και θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του. (Όπως έχουμε αναφέρει, υπάρχουν ενστάσεις από 3-4 βουλευτές ως προς την απόκτηση παιδιού μέσω υιοθεσίας και, κυρίως, παρένθετης κύησης, χωρίς όμως να έχουν μιλήσει για καταψήφιση”).

Ο “εκβιαζόμενος” και το μισό δισ. τραπεζικό χρέος

-Χαρακτήρισε τον κ.Ανδρουλάκη “εκβιαζόμενο πρόεδρο της ήσσονος αντιπολίτευσης”, θέτοντας το ερώτημα “γιατί δεν έχει κάνει μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού, δηλαδή του πολιτικού προϊστάμενου της ΕΥΠ, για την παρακολούθησή του;”.

Προσθέτοντας και την παράμετρο των τραπεζικών χρεών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ.Κασσελάκης πρόσθεσε: “πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρητικά, θα συνδιαλλασσόταν με ένα κόμμα το οποίο είναι υπερχρεωμένο στις τράπεζες και με έναν πρόεδρο ο οποίος είναι εκβιαζόμενος;”.

Δίνοντας ο ίδιος την απάντηση, δήλωσε (καθαρά) πως “ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές ως ένα ανανεωμένο, αυτόνομο κόμμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση”.

Ενδεικτικό του πόσο …άναψαν τα αίματα στην Χ. Τρικούπη μετά την αναφορά (και) στα τραπεζικά χρέη του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε δηκτικά, μεταξύ άλλων: “Αναμένουμε τη δημοσιοποίηση της δανειακής σύμβασης μεταξύ του κ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, που ελπίζουμε ότι θα συνοδεύεται από το αναλυτικό πόθεν έσχες του”, αναφορικά με το δάνειο που έδωσε η εταιρεία του κ.Κασσελάκη στα κομματικά μέσα ενημέρωσης για να πληρωθούν οι μισθοί και τα δώρα Χριστουγέννων.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανταπέδωσαν το “καρφί” με το επίσης ρητορικό ερώτημα: “το ΠΑΣΟΚ έχει δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις με τις τράπεζες για τα δάνεια και τη διευθέτηση των οφειλών που πλησιάζουν το μισό δισ ευρώ;”.

Ανάλογο “καρφί” έριξε ο κ. Κασσελάκης για τα τραπεζικά χρέη της ΝΔ, με αφορμή τις συζητήσεις που προκάλεσε ο δανεισμός των κομματικών μέσων ενημέρωσης από τον ίδιον. “Αυτό το οποίο δεν συζητήθηκε, είναι πώς ένας πρόεδρος κόμματος που χρωστάει μισό δισ. ευρώ κυβερνά τη χώρα και συγχρόνως ζητάει και 9.000 ευρώ αποζημιώσεις για τις ελιές του. Αυτό δεν συζητείται”, είπε.

Το εκλογικό business plan, η ακρίβεια και… η Μπανανία

Πέραν τούτων, ο κ.Κασσελάκης:

-Επέμεινε στη θέση ότι η δημοσκοπική χαμηλή πτήση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα της μεγάλης εσωτερικής περιπέτειας και της διάσπασης. Μιλώντας μάλιστα με όρους αγοράς, παρέπεμψε στο business plan μιας επιχείρησης που θέλει το χρόνο του για να αποδώσει.

-Επανέλαβε ότι ακόμα και εάν επιβεβαιωθεί η τρίτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, δεν θα αποχωρήσει από την προεδρία: “Έχω ήδη απορρίψει διαρρήδην το σενάριο να αποχωρήσω μετά τις ευρωεκλογές. Και όπως σας είπα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις επόμενες εθνικές εκλογές αυτόνομος, ανανεωμένος, ανασυγκροτημένος και έτοιμος με ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και προτάσεις νόμων να κυβερνήσει τη χώρα”.

-Το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί η θέση του κόμματος για την ακρίβεια. “Θα είναι απολύτως κοστολογημένη, όπως και η πρόταση για το φορολογικό” είπε, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα τον μηδενικό ΦΠΑ για είδη πρώτης ανάγκης.

Ειδικά για το θέμα της ακρίβειας, καυτηρίασε την προχθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού ως εξής:

“Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε να είναι εκνευρισμένος με τον προκάτοχό του, να λέει «Φτάνει πια, δεν είμαστε μπανανία». Μόνο που ο προκάτοχός του ήταν ο ίδιος. Είδα το κυβερνητικό του πρόγραμμα όταν το παρουσίασε τότε με το πολύ ωραίο video και την καλοστημένη σκηνή, προεκλογικά, και είπε ξεκάθαρα σε εκείνη την παρουσίαση ότι «η Ελλάδα ταλανίζεται από μία κρίση εισαγόμενης ακρίβειας». Και ξαφνικά λέει «Φτάνει πια, δεν είμαστε μπανανία». Τι έκανε πέντε χρόνια όταν φτωχοποιούταν ο Έλληνας πολίτης; Τι έκανε; Επιτέλους παραδέχεται ότι η αισχροκέρδεια, η ακρίβεια είναι δική του επιλογή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v