Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο K. Μητσοτάκης καλύπτει το ακροδεξιό κοινό του ποντάροντας στη βοήθειά μας

Το «κόλπο» της αποχής κυβερνητικών βουλευτών από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομοφύλων, με κάλυψη του κενού από την προοδευτική αντιπολίτευση. Διλήμματα για την τελική στάση και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο K. Μητσοτάκης καλύπτει το ακροδεξιό κοινό του ποντάροντας στη βοήθειά μας

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη, δεν θα του το επιτρέψουμε». Με αυτό το σχόλιο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται στον σχεδιασμό του για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Όπως εξηγούν:

- Ο πρωθυπουργός οριστικοποίησε χθες, μέσω της ΕΡΤ, ότι δίνει τη διέξοδο στους κυβερνητικούς βουλευτές που διαφωνούν με τη ρύθμιση να απόσχουν από την ψηφοφορία στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό, μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των απαιτούμενων θετικών ψήφων, αφού η ψηφοφορία θα γίνει επί των παρόντων. Ως γνωστόν, ένα νομοσχέδιο (σ.σ. που δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία) μπορεί, βάσει Συντάγματος, να περάσει με μίνιμουμ 120 «ναι».

Εν προκειμένω, λένε, ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει στα «ναι» της προοδευτικής αντιπολίτευσης και σίγουρα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ακόμα και αν επιλέξουν την αποχή 50-60 «γαλάζιοι» βουλευτές, το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν δεν υπάρξουν άλλες θετικές ψήφοι.

«Να μην είναι σίγουρος και σίγουρα δεν θα του κάνουμε εύκολο τον σχεδιασμό», σημειώνουν κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δημοσίως, ο τομεάρχης Οικονομικών Νίκος Παππάς δήλωσε «δεν είναι τσάμπα η ψήφος μας», ενώ ο επικεφαλής της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος έδωσε με ανάρτησή του το πλαίσιο: «Για να καλύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες βουλευτών του, τους υποδεικνύει την αποχή από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το δικαίωμα στον γάμο. Ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το οποίο βουλευτές και υπουργοί του δεν αναγνωρίζουν και αυτός το αποδέχεται και τους νομιμοποιεί! Για να καλύψει τα πολιτικά του ελλείμματα και την ξεκάθαρη συνεργασία που επέλεξε να κάνει με την ακροδεξιά. Η λύση είναι μία. Να υιοθετήσει και να ψηφίσει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ».

Κατά τις πληροφορίες, διατυπώνονται δύο σκέψεις για τη στάση του κόμματος:

Η μία, να μην υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο αντιδρώντας στον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών αντρών από το δικαίωμα να αποκτήσουν βιολογικό παιδί μέσω παρένθετης μητέρας.

Η άλλη, να το υπερψηφίσουν, δεδομένου ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ποντάρει στη θέσπιση του γάμου των ομοφύλων ώστε να ανοίξει τον δρόμο των προσφυγών, εντός κι εκτός Ελλάδας, για το δικαίωμα στην τεκνοθεσία.

Ανεξαρτήτως τελικής απόφασης, το βέβαιο είναι ότι θα γίνει «μάχη» στη Βουλή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να πιέσει έντονα για αλλαγές.

Σε επίπεδο βουλευτών της, μόνο δύο έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την τεκνοθεσία, είτε μέσω παρένθετης μητέρας (Αθηνά Λινού) είτε γενικώς (Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος). Μένει να φανεί εάν εκδηλωθούν κι άλλες επιφυλάξεις «από δυο τρεις βουλευτές ακόμα», κατά τις πληροφορίες.

Σαφής διάκριση μεταξύ (και) των ομοφύλων

- Όσο για την κίνηση του πρωθυπουργού να αποκλείσει στα ζευγάρια ανδρών την απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας και να τους επιτρέπει μόνο την υιοθεσία, στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για σαφή διάκριση: τόσο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών (σ.σ. τα ζευγάρια γυναικών μπορούν να αποκτήσουν βιολογικό παιδί) όσο και αυτών με τα ετερόφυλα, δεδομένου ότι σ' αυτά επιτρέπεται η λύση της παρένθετης μητέρας.

«Ο πρωθυπουργός περιορίζει τα δικαιώματα των ομοφύλων για να καλύψει το ακροδεξιό κοινό του», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Θεωρώντας δεδομένες τις προσφυγές στο ΣτΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ακύρωση αυτής της διάκρισης.

Ν. Ανδρουλάκης: «Δεν θα δέσουμε τα κορδόνια…»

Το ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο άφησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν θα μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δικά του κι ας τα λύσει. Η κυβέρνηση νομοθετεί. Εμείς δεν πρόκειται να ‘δέσουμε τα κορδόνια’ της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν, η Χ. Τρικούπη παραπέμπει στο περιεχόμενο του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, ξεκαθαρίζοντας μόνο τη θετική της στάση στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στο δικαίωμα στην υιοθεσία. Η τεκνοθεσία μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θεωρείται «καυτό» θέμα που, όπως λένε στελέχη της, «χρήζει ειδικής επεξεργασίας».

Το βέβαιο, λένε, είναι ότι το κόμμα δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές για την ψηφοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v