Τα μηνύματα Κ. Μητσοτάκη με τον μίνι κυβερνητικό ανασχηματισμό

Οι επιδόσεις Οικονόμου - Κατσαφάδου και οι σφυγμομετρήσεις για την δημόσια ασφάλεια. Τι σηματοδοτούν οι τρεις επιστροφές σε γνωστά… λημέρια. Η καθημερινότητα, το άρωμα γυναίκας και η νεότερη γενιά στο νέο σχήμα.

Τα μηνύματα Κ. Μητσοτάκη με τον μίνι κυβερνητικό ανασχηματισμό

Τρεις επιστροφές, δύο απομακρύνσεις και μία παραδοχή. Είναι τα χαρακτηριστικά των στοχευμένων αλλαγών του κυβερνητικού σχήματος που έκανε αιφνιδιαστικά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναζητώντας «ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς».

Πρόκειται για μια εξέλιξη απρόσμενη, δεδομένης της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ (στις εκλογές, αλλά και στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις), αλλά και της απόρριψης από τον ίδιο 2,5 μήνες πριν (σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 στις 18 Οκτωβρίου) των σεναρίων του ανασχηματισμού, ακόμα και των στοχευμένων διορθώσεων στην κυβέρνησή του.

Προφανώς η εικόνα άλλαξε άρδην από τότε και ο πρωθυπουργός αναπροσδιόρισε τη στρατηγική του, με βασική αιτία -όπως αποδείχθηκε- την χαμηλή βαθμολογία που είχε βάλει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στην τελική απόφασή του συνέβαλαν και τα ποιοτικά στοιχεία μιας σειράς από έρευνες που είχε στα χέρια του το πρωθυπουργικό επιτελείο και εμφάνιζαν έντονη τη δυσφορία της κοινωνίας για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

Η απομάκρυνση του ισχυρού πολιτικού διδύμου της Κατεχάκη, Γιάννη Οικονόμου και Κώστα Κατσαφάδου, κρίθηκε επιβεβλημένη και συνιστά ουσιαστικά την παραδοχή εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη του προβλήματος της ελλιπούς ασφάλειας του πολίτη, με τα φαινόμενα της βίας -οπαδικής και όχι μόνο- και της εγκληματικότητας να έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με κάποιους, ο κ. Οικονόμου βρέθηκε στο λάθος υπουργείο την λάθος περίοδο, διαδεχόμενος τον Νότη Μηταράκη στις 28 Ιουλίου και πέφτοντας απευθείας στα… βαθιά και δύσκολα, όπως η υπόθεση των Κροατών χούλιγκαν.

Ως ο πλέον κατάλληλος για τη θέση του υπουργού θεωρήθηκε από τον πρωθυπουργό ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος επιστρέφει για πέμπτη φορά στο συγκεκριμένο πόστο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, εκτιμάται ότι γνωρίζει όσο λίγοι την ανθρωπογεωγραφία και τις δυσκολίες του χώρου και είναι το πρόσωπο που -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- μπορεί να αναστρέψει τη σημερινή εικόνα.

Σημειώνεται ότι σύντομα είναι προγραμματισμένες να γίνουν και κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. για τις οποίες κρίθηκε χρήσιμο να έχει λόγο ο νέος υπουργός.

Και δεν είναι η μόνη επιστροφή στα παλιά λημέρια, αφού το ίδιο συμβαίνει μετά τις καραμπόλες και με τους Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας και Δόμνα Μιχαηλίδου στο υπουργείο Εργασίας.

«Να κάνουν τη δουλειά»

Με τις συγκεκριμένες επιλογές, ο πρωθυπουργός φαίνεται να εγκαταλείπει την τακτική και το ρίσκο των δοκιμών και των εναλλαγών προσώπων στα υπουργεία, όπως έκανε με την έναρξη της νέας κυβερνητικής θητείας (με το περίφημο rotation), καταλήγοντας στις «πιο σίγουρες και ενδεδειγμένες» επιλογές. «Μπαίνουν αυτοί που μπορούν να κάνουν τη δουλειά», έλεγε χαρακτηριστικά συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις.

Με τις χθεσινές αλλαγές, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε -όχι τυχαία- να προσθέσει στο κυβερνητικό σχήμα μία ακόμα γυναίκα, την βουλευτή Επικρατείας (και προσωπική του επιλογή) Ιωάννα Λυτρίβη που αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας στη θέση της κυρίας Μιχαηλίδου. Τόσο η κυρία Λυτρίβη όσο και τα δύο άλλα πρόσωπα που συμπληρώνουν τη λίστα των αλλαγών ανήκουν στη νεότερη γενιά, γεγονός που θέλει να αναδείξει έντονα το πρωθυπουργικό περιβάλλον: νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, δίπλα στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, είναι ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ενώ αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει ο Παύλος Μαρινάκης, πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, «προάγεται» σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου.

Στο μεταξύ, δεν επαληθεύτηκαν κάποια σενάρια που ήθελαν να αποσύρεται από την κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι ένα θέμα που παραμένει δύσκολα διαχειρίσιμο για το Μέγαρο Μαξίμου και για το οποίο αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος προκειμένου να νομοθετηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v