Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Δεν δείχνει να λειτουργεί το στοίχημα ΣΥΡΙΖΑ στον Στ. Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασελάκης, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, ήταν πρακτικά άγνωστος προτού διεκδικήσει την ηγεσία τον Σεπτέμβριο, θυμίζει το πρακτορείο. Οι αποχωρήσεις και τα συρρικνούμενα ποσοστά του κόμματος.

Bloomberg: Δεν δείχνει να λειτουργεί το στοίχημα ΣΥΡΙΖΑ στον Στ. Κασσελάκη

Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει λιγότερο από μισό χρόνο για να κερδίσει τους ψηφοφόρους στις ευρω-εκλογές, αλλά πριν από αυτό πρέπει να πείσει το δικό του κόμμα. Οι προοπτικές και για τα δυο φαίνονται σκοτεινές, σχολιάζει δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Στέφανος Κασελάκης, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, ήταν πρακτικά άγνωστος προτού διεκδικήσει την ηγεσία τον Σεπτέμβριο. Υπό την ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ξεφτίζει. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα του αποχώρησε, ενώ ακολούθησε η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου

Στις περασμένες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κάτω από το 18% και το κόμμα αυτή τη στιγμή μετράει γύρω στο 12% ή ακόμη χαμηλότερα.

«Ανέλαβα μόλις τρεις μήνες πριν», είπε ο Κασελάκης στο Bloomberg. "Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Αλλά να είστε σίγουροι, είμαστε σε καλό δρόμο και θα αφήσουμε μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».

Μετά την αποχώρηση Τσίπρα, θυμίζει το πρακτορείο, η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εμφανίζονταν πρώτη στις εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο, μόλις ο Κασελάκης μπήκε στην κούρσα πολλοί οπαδοί του Αλ. Τσίπρα συγκεντρώθηκαν γύρω του. Ο Τσίπρας –ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2015-2019– έμεινε εκτός προεκλογικής εκστρατείας, μια κίνηση που ερμηνεύτηκε από τα μέλη του κόμματος ως έλλειψη υποστήριξης προς την Αχτσιόγλου, επιτρέποντας στον Κασελάκη να κερδίσει εύκολα.

«Ο Κασελάκης ευνοήθηκε από τη σιωπή Τσίπρα», σύμφωνα με τον Αριστείδη Χατζή, καθηγητή Νομικής και Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Κασελάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα, απορρίπτει τις ταμπέλες. «Ο όρος «ριζοσπαστική αριστερά» δεν μεταφράζεται τέλεια στα αγγλικά», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Η πρόθεση είναι να πούμε «ρηξικέλευθη αριστερά». Η Αριστερά που δεν φοβάται να φέρει μπροστά μεγάλες, φιλόδοξες ιδέες, λύσεις που μπορεί να κάνουν τις ελίτ να νιώθουν άβολα».

Αυτός είναι ο ορισμός, με τον οποίο ταυτίζεται «πλήρως», είπε. «Όλη μου η ζωή και σίγουρα η ζωή μου στην ελληνική πολιτική ήταν ριζοσπαστικά ρηξικέλευθη».

Οι νεοεκλεγείς αρχηγοί κομμάτων συνήθως δέχονται μια ώθηση στις δημοσκοπήσεις από τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά ο Κασελάκης είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο κος Χατζής είπε ότι είναι «υπερεκτεθειμένος» και «επιφανειακός» στις πολιτικές του ιδέες.

Με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται πολύ μπροστά και τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει ποσοστά ο κος Χατζής λέει ότι είναι πιο πιθανό μια φιγούρα που ζούσε στο Μαϊάμι και ήταν άγνωστη στους Έλληνες ψηφοφόρους μέχρι πέρυσι να μην υπάρχει για πολύ. Μια κακή επίδοση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα μπορούσε να είναι το έναυσμα.

«Δεν είναι κολλημένος με την πολιτική γιατί δεν ξέρει να κάνει κάτι άλλο στη ζωή», είπε ο Χατζής. «Είναι ένας άνθρωπος με καριέρα, ζωή εκτός Ελλάδας, με επιχειρήσεις, επιτυχίες – έχει μια εναλλακτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v