Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Mε πρόγραμμα… Duracell η μάχη για ανάκαμψη και άνοδο

Το «νέο πρόγραμμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ» και οι «ακτιβίστικες δράσεις» που διαμορφώνει το επιτελείο του Στ.Κασσελάκη. Η πεποίθηση για ανοδική πορεία, τα 10.000 νέα μέλη, η παρέμβαση-έκπληξη για το πανεπιστήμιο και η προσήλωση στην οικονομία.

ΣΥΡΙΖΑ: Mε πρόγραμμα… Duracell η μάχη για ανάκαμψη και άνοδο

Το εορταστικό time out θα αξιοποιηθεί από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διαμόρφωση πολιτικών και τακτικών ώστε να κάνει “γερή επανεκκίνηση” με το νέο έτος, κλείνοντας τους λογαριασμούς που άνοιξε το παλιό.

Αυτή τη διαβεβαίωση-δέσμευση δίνουν οι επιτελείς του Στέφανου Κασσελάκη και, κυρίως, ο ίδιος, καθώς εκτιμούν πως ο τερματισμός της πολύμηνης εσωστρέφειας και η εξασθένιση των τριγμών που προκάλεσε η διάσπαση, ανοίγει το νέο κεφάλαιο “της ανοδικής πορείας” του κόμματος.

“Οι πολίτες ψηφίζουν σωρευτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σωρευτικά”, είναι το μότο του κ.Κασσελάκη. Ως εκ τούτου, θεωρεί βέβαιο ότι αυτή η σωρευτική διαδικασία θα επαναληφθεί αλλά με αντίστροφη πορεία πλέον.

Τα περίπου 10.000 μέλη που γράφτηκαν τον τελευταίο μήνα, μαζί με τα 4.000 βιογραφικά που εστάλησαν στην συντονίστρια των 27 think tanks από ενδιαφερόμενους να μετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση των θέσεων και του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούνται “πολύ καλή μαγιά” για το νέο ξεκίνημα.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η οικονομική δυσπραγία που συνεπάγεται η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, ως αποτέλεσμα του μειωμένου εκλογικού ποσοστού (σ.σ. τα έσοδα μειώθηκαν κατά τρία εκατομμύρια ευρώ), αντιμετωπίζεται με “συμμάζεμα” των εξόδων και “μεγάλης έκτασης εθελοντική δουλειά” από τα νέα, κυρίως, μέλη.

Σύμφωνα με άλλες κομματικές πηγές δε, η συγκράτηση της δύναμης του κόμματος και η πολύ χαμηλή δημοσκοπική πτήση που καταγράφει η “Νέα Αριστερά”, δηλαδή τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει τις πρώτες ενδείξεις για “επιστροφές” μελών που τους είχαν ακολουθήσει. “Το βέβαιο είναι ότι σταμάτησε η αιμορραγία, οπότε εάν κάνουμε σοβαρή δουλειά στην κοινωνία, οι εν λόγω ενδείξεις θα γίνουν… αποδείξεις”, λένε.

Κατά το σχεδιασμό, πέραν της διαμόρφωσης πολιτικών θέσεων, θα υπάρξουν και “ακτιβίστικες” δράσεις σε πεδία που προσφέρονται, λόγω κυβερνητικών επιλογών, όπως στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πανεπιστήμια: όχι στα ιδιωτικά αλλά και παρέμβαση για τα δημόσια

Εν προκειμένω, δεν πέρασε απαρατήρητη η “πολύ προσεκτική” στάση που κράτησε (και κρατάει) ο κ.Κασσελάκης στο θέμα των ιδιωτικών ή μη κρατικών ή “ελεύθερων”, κατά την κυβερνητική ορολογία, πανεπιστημίων.

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει ολοκληρωμένη θέση για το θέμα αυτό μετά τις γιορτές, που θα απλώνεται σε δύο επίπεδα: το πρώτο, είναι η απόρριψη της κυβερνητικής κίνησης, τόσο για την ουσία της όσο και για την παράκαμψη-παραβίαση του Συντάγματος, δηλαδή του “άρθρου 16” που ορίζει σαφώς τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά την ανάγκη πραγματικής αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστήμιου, όχι μόνο στο σκέλος της χρηματοδότησης αλλά και σε εκείνο του τρόπου διοίκησής τους, καθώς ο σημερινός θεωρείται αντιπαραγωγικός.

“Το ‘όχι’ σ΄αυτό που πάει να κάνει ο Μητσοτάκης δεν σημαίνει ότι λέμε ναι στη σημερινή εικόνα του δημόσιου πανεπιστήμιου, άρα η παρέμβασή μας θα είναι συνολική και …θα σπάει αυγά”, λένε στελέχη που έχουν συζητήσει το θέμα με τον κ.Κασσελάκη.

Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός του Μαξίμου είναι να δοθεί το νομοσχέδιο άμεσα σε δημόσια διαβούλευση για να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, το επιτελείο του κ.Κασσελάκη θέλει να είναι έτοιμο το πακέτο των θέσεων μέσα στην περίοδο των εορτών ώστε να παρουσιαστεί αμέσως μετά.

Ξέρουμε από οικονομία και επενδύσεις

Το οικονομικό πεδίο θα βρεθεί επίσης στα top των παρεμβάσεων, τόσο ως προς την πραγματική πορεία της οικονομίας όσο και στις επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών στην καθημερινότητα των πολιτών, με έμφαση, φυσικά, στην ακρίβεια.

“Γνωρίζω και γνωρίζουμε από οικονομία και επενδύσεις, μιλάω με CEOς στην Αμερική, έχω επιχειρηματική εμπειρία και επομένως καλή εικόνα”, συνηθίζει να λέει ο κ.Κασσελάκης. Επισημαίνοντας ότι επειδή δεν προέρχεται από “τζάκι” και δεν μεγάλωσε με σκοπό την πρωθυπουργία, “θέλω να βοηθήσω τον τόπο μου και αυτό θα κάνω”.

Σε συνεδριακούς ρυθμούς

Πέραν τούτων, και με δεδομένο ότι το κόμμα μπήκε ήδη σε συνεδριακούς ρυθμούς για το συνέδριο που θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου (προς διάψευση όσων στοιχημάτιζαν την αναβολή του για μετά τις ευρωεκλογές), το στοίχημα του “ανοίγματος στην κοινωνία” θα παιχτεί με πιο πιεστικούς όρους.

Τα 13 περιφερειακά συνέδρια που είχαν αποφασιστεί (προ διάσπασης) δεν μπορούν αντικειμενικά να γίνουν στο σύνολό τους, λόγω περιορισμένου χρόνου πια, ωστόσο τα όποια κενά θα καλυφθούν με στοχευμένες εκδηλώσεις ανά τη χώρα.

Στην πρώτη γραμμή θα βρίσκεται σταθερά ο κ.Κασσελάκης, ο οποίος έδωσε τα πρώτα δείγματα με “καταδρομικές” και πυκνές επισκέψεις σε διάφορες πόλεις, που του έδωσαν το παρατσούκλι “πρόεδρος Duracell” λόγω των εντατικών ρυθμών ημερησίως.

Εσωκομματικές κάλπες για τους ευρω-υποψήφιους

Μετά τις γιορτές μάλιστα θα δρομολογηθεί η πλατφόρμα μέσω της οποίες θα καταθέτουν ενδιαφέρον όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. Μετά την τελική επιλογή (σε κάνα δίμηνο, όπως υπολογίζεται) θα διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου.

Ως βασική προϋπόθεση, πέραν των λοιπών προσόντων, ο κ.Κασσελάκης έχει θέσει την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. “Τι θα πει συνεργαζόμενοι ευρωβουλευτές; Αν εκπροσωπείς τον ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο πρέπει να είσαι μέλος του”, έχει πει στους συνεργάτες του.

Όσο για τις φήμες περί περιοδείας του ανά τον πλανήτη, λόγω της επιστολικής ψήφου, ο κ.Κασσελάκης τις επιβεβαιώνει μεν, αλλά όχι για αμέσως μετά τις γιορτές όπως γράφτηκε. Το πιθανότερο είναι να αρχίσει τα ταξίδια κατά την άνοιξη, όταν δηλαδή θα έχει οριστικοποιηθεί “το νέο πρόγραμμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ” και θα έχουν διαμορφωθεί οι ευρω-υποψηφιότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v