Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής Αμνηστία: Περισσότερα βάσανα φέρνει το Σύμφωνο ΕΕ για τη μετανάστευση

«Θα πάει δεκαετίες πίσω το ευρωπαϊκό δίκαιο για το άσυλο», εκτιμά η οργάνωση. «Θα εξαλείψει τα δικαιώματα των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνηση. Εχει σχεδιαστεί για να δυσκολεύει να έχουν πρόσβαση στην ασφάλεια».

Διεθνής Αμνηστία: Περισσότερα βάσανα φέρνει το Σύμφωνο ΕΕ για τη μετανάστευση

Εντονη είναι η αντίδραση από την οργάνωση Διεθνής Αμνηστία για τη συμφωνία που πέτυχε η ΕΕ σε ένα προκαταρκτικό επίπεδο σχετικά με μια γενική αναθεώρηση των κανόνων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κρίσεων.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το Άσυλο «θα πάει το ευρωπαϊκό δίκαιο για το άσυλο δεκαετίες πίσω», ενώ προχωρά στην εκτίμηση ότι θα συμβάλλει στην αύξηση των βασάνων των ανθρώπων. Η οργάνωση εκτιμά επίσης ότι η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών θα «εξαλείψει τα δικαιώματα των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνηση».

«Από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από χώρες εκτός ΕΕ, την πρόσβασή τους στο άσυλο και τη νομική υποστήριξη στα σύνορα της Ευρώπης, μέχρι την υποδοχή τους εντός της ΕΕ, αυτή η συμφωνία έχει σχεδιαστεί για να δυσκολεύει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στην ασφάλεια», δήλωσε η Ιβ Γκέντι, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Δυσμενείς συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο

Η οργάνωση Δίκτυο για την Παρατήρηση Βίας στα Σύνορα κωδικοποίησε σε επτά σημεία τα όσα δυσμενή προβλέπει το νέο Σύμφωνο για τους αιτούντες άσυλο:

  1. De facto κράτηση όλων των ατόμων κάθε ηλικίας στα σύνορα
  2. Γρήγορες και ενισχυμένες επιστροφές σε «ασφαλείς τρίτες χώρες» και «ασφαλείς χώρες προέλευσης»
  3. Αλληλεγγύη με τη μορφή πληρωμής για φράχτες και φυλακές στα κράτη μέλη και διαχείριση των συνόρων σε τρίτες χώρες
  4. Καμία αποτελεσματική νομική εκπροσώπηση και ανασταλτικό αποτέλεσμα των προσφυγών
  5. Ένα ευρύ μενού παρεκκλίσεων σε καταστάσεις «εργαλειοποίησης»
  6. Εσωτερικός έλεγχος χωρίς διασφαλίσεις σχετικά με το φυλετικό προφίλ
  7. Χωρίς ισχυρούς μηχανισμούς παρακολούθησης

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία είναι σχεδόν βέβαιο ότι περισσότερα άτομα να τεθούν de facto υπό κράτηση στα σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά και ατόμων σε ευάλωτες καταστάσεις.

Επίσης, το Σύμφωνο Μετανάστευσης υστερεί στο να υποστηρίξει συγκεκριμένα κράτη όπου οι πρόσφυγες φτάνουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Ελλάδας. Αντί να δίνουν προτεραιότητα στην αλληλεγγύη μέσω των μετεγκαταστάσεων και της ενίσχυσης των συστημάτων προστασίας, τα κράτη θα μπορούν απλώς να πληρώνουν για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων ή να χρηματοδοτούν χώρες εκτός ΕΕ για να εμποδίζουν τους ανθρώπους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η εξάρτηση από τρίτες χώρες

Ταυτόχρονα, αυτή η συμφωνία ενισχύει την εξάρτηση της ΕΕ από κράτη πέρα από τα σύνορά της για τη διαχείριση της μετανάστευσης, βασιζόμενη σε πρόσφατες συμφωνίες με την Αλβανία, τη Λιβύη, την Τυνησία και την Τουρκία.

Αντί να επενδύσουμε σε αξιοπρεπή υποδοχή εντός της ΕΕ και να επεκτείνουμε ασφαλείς και τακτικές διαδρομές για να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να φτάσουν στην προστασία στην Ευρώπη χωρίς να βασίζονται σε επικίνδυνα ταξίδια, αυτό ισοδυναμεί με ένα περαιτέρω βήμα προς την εξωτερίκευση του ελέγχου των συνόρων και την αποφυγή των ευθυνών της Ευρώπης για την προστασία των προσφύγων.

Έκκληση για επαρκή ανταπόκριση

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι το Σύμφωνο δεν θα λύσει τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα ασύλου στην ΕΕ. Χωρίς καμία δέσμευση για τη διασφάλιση λογοδοσίας για απωθήσεις και άλλες παραβιάσεις, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η προστασία των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.

Η οργάνωση καλεί την ΕΕ να «αντιμετωπίσει αυτές τις καλά τεκμηριωμένες παραβιάσεις και να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει μια συμμορφούμενη, βιώσιμη και με επαρκείς πόρους ανταπόκριση στους ανθρώπους που φτάνουν στα σύνορα της Ευρώπης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v