Για μια «ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για τη λειτουργία στη χώρα μη κρατικών πανεπιστημίων.
«Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο και διαμορφώνουμε το πλαίσιο για να λειτουργήσουν επιτέλους στην Ελλάδα και μη κρατικά πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει έτσι ώστε να μείνουν στην πατρίδα και να σπουδάσουν 40.000 νέοι οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό. Παράλληλα, απευθυνόμαστε και στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Προτεραιότητά μας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, που με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει και τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα».
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «έρχονται να αποκαταστήσουν μια ιστορική ανορθογραφία, παραμένουμε μια από τις ελάχιστες χώρες που υψώνουν τείχη σε αυτή την προσπάθεια. Θα λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με αυστηρά κριτήρια. Θέλω να αναφερθώ και στην οικονομική διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας, αν αναλογιστεί κανείς τα μεγάλα ποσά που διαθέτουν οι οικογένειες για σπουδές των παιδιών στο εξωτερικό. Κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για αναθεώρηση του άρθρου 16. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει, για να φανεί ποιος είναι στην πράξη ο ειλικρινά προοδευτικός και εκσυγχρονιστής».
Με την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2023, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά με πολλές και σύνθετες προκλήσεις, αλλά μια χρονιά και με σημαντικές κατακτήσεις που σφραγίζει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Κλείνει έτσι οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και πιστεύω ότι ανοίγει οριστικά ο δρόμος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Είναι μία επιλογή που εγκρίθηκε εμφατικά και από τους πολίτες πριν από πέντε μήνες στις εκλογές, εγκρίθηκε και πάλι μόλις πρόσφατα με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Είναι μία επιλογή που υπηρετεί και η σημερινή μας ατζέντα με θέματα που προτάσσουν την παιδεία, την υγεία και την καθημερινότητα», τόνισε.
Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, αναγνωρίζοντας ότι «πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν στην υγεία».
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα ενημερώσει τους υπουργούς για την εφαρμογή των μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. «Είναι δύσκολη η μάχη με την οπαδική βία, που δυστυχώς διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμα σοβαρού τραυματισμού ενός αστυνομικού μας. Ο υφυπουργός να μας ενημερώσει πώς θα προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι κάμερες και η δυνατότητα της Πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα, όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως η ρίψη κροτίδας ή φωτοβολίδας, που θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές. Η έρευνα έχει αναβαθμιστεί, με την Εισαγγελία να ερευνά στο ανώτατο επίπεδο τη σχέση της βίας στα γήπεδα με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του στην είδηση «ότι επήλθε επιτέλους σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση, στην οποία η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει. Λαμβάνονται υπόψη οι εθνικές ιδιαιτερότητες, είναι μια σημαντική ευρωπαϊκή απάντηση στην εθνική προσπάθεια για την εφαρμογή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής».