H «Νέα Αριστερά», όπως ονομάστηκε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε πρεμιέρα υποσχόμενη να καλύψει το αριστερό αντιπολιτευτικό κενό και να εκφράσει αυτό που λέει το όνομά της.
Η πρεμιέρα της όμως συνοδεύθηκε από δύο γεγονότα που προκαλούν ήδη συζητήσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο:
- Μισή ώρα πριν από την εκδήλωση για τα… βαφτίσια της νέας Κ.Ο., ο Αλέξης Τσίπρας ανάρτησε δήλωσή του για τη ζημιά που προκαλεί «η πολυδιάσπαση» των προοδευτικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, από τη Ρώμη που βρέθηκε χθες για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης, έγραψε:
«Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν τον δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες, όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών».
Ειδικά η τελευταία επισήμανση ερμηνεύεται, από πηγές, ως επιβεβαίωση της αντίθεσης του κ. Τσίπρα στη διάσπαση, προειδοποιώντας για την επίδραση που ίσως έχει στην επερχόμενη μάχη των ευρωεκλογών.
Αλλά και από την πλευρά τους οι «11», μέσω των ομιλητών τους στη χθεσινή εκδήλωση και, κυρίως, του Αλέξη Χαρίτση, δεν έκαναν καμία αναφορά ούτε στον κ. Τσίπρα ούτε στην κυβέρνησή του, παρότι δήλωσαν υπερήφανοι για τις κατακτήσεις της, όπως η έξοδος από τα μνημόνια ή η Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτή η κίνηση δείχνει πιθανότατα και το είδος της συγκατοίκησης που θα έχουν στη Βουλή οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες μεταξύ τους αλλά και η νέα με τον κ. Τσίπρα. Το πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί στην πολυήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα.
«Παρών» για… τους servicers
- Σχεδόν ταυτόχρονα, γινόταν γνωστό το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια που αφορούσαν τους servicers.
Όπως προέκυψε, οι 10 από τους 11 πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών» στα άρθρα αυτά, ενώ μόνο ένας, ο μουσουλμάνος βουλευτής Φερχάτ Οζγκιούρ, τα καταψήφισε.
Πηγές από την ομάδα των «11» εξήγησαν γιατί δήλωσαν «παρών» στα άρθρα για τους servicers. Σημειώνεται ότι τόσο το ν/σχ στο σύνολό του όσο και τα επίμαχα άρθρα καταψηφίσθηκαν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τα άρθρα, όπως σημειώσαμε χθες, αφορούν τον ακατάσχετο λογαριασμό των servicers, τη λειτουργία των servicers ως μη εποπτευόμενων από την ΤτE οργανισμών και την παράταση των αδειών λειτουργίας των servicers χωρίς νέα δικαιολογητικά.
Μέχρι αργά το βράδυ η Κουμουνδούρου απέφυγε να σχολιάσει το «παρών» των πρώην βουλευτών της, πλην της επισήμανσης «είναι απορίας άξιον» που έκανε η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη στα social media.
«Η πράξη μιλά από μόνη της. Θα κληθούν από τον κόσμο να εξηγήσουν τη στάση τους πολύ σύντομα», απαντούν στελέχη της.
Στ. Κασσελάκης: Στα… ουράνια ο ευρωπήχης
Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε τη δεύτερη τηλεοπτική του συνέντευξη (στον Alpha) επιφυλάσσοντας δύο εκπλήξεις για τους κανονικούς και τους άσπονδους φίλους του. Η πρώτη: Έβαλε… στα ουράνια τον πήχη των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρουσίασε ως στόχο την πρώτη θέση. Δηλαδή, να περάσει τη ΝΔ.
Η δεύτερη: Ξεκαθάρισε ότι εάν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό, δεν θα παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος. Στην ουσία, είπε δημοσίως αυτό που λένε οι συνεργάτες του εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η δίμηνη τρικυμία στο κόμμα και η διάσπαση δεν άφησαν τη νέα ηγεσία να στοχοπροσηλωθεί στην παραγωγή πολιτικού έργου και να κάνει πράξη τις αλλαγές που σχεδίασε.
«Η προσπάθεια τώρα αρχίζει, θα τρέξουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και θα δούμε εάν ο χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές αποδειχθεί επαρκής», επισημαίνουν.
Ειδικά για το… ύψος του ευρωπήχη, η ερμηνεία είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να τονώσει το ηθικό των φίλων και των μελών, αλλά και να δείξει αυτοπεποίθηση απέναντι στη σύσταση νέας Κ.Ο. από τους «πρώην».