Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά

Ο νέος πολιτικός φορέας, οι ερμηνείες και οι προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου. Η άρνηση για καθημερινό διάλογο και τα… επιλεκτικά σχόλια. Οι μάχες της Βουλής και ο «προπονητής της εξέδρας».

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά

Με την χθεσινή επισημοποίηση του νέου κομματικού φορέα από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε να σχηματοποιείται το νέο σκηνικό στο χώρο της κεντροαριστεράς και στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις. Χωρίς βεβαίως να έχει καταμετρηθεί δημοσκοπικά η δυναμική της «Νέας Αριστεράς», στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να βλέπουν μια αγωνιώδη προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης μεταξύ των κομμάτων του χώρου και μια ξεχωριστή μάχη για τη δεύτερη θέση, με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες έρευνες να έχει ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα των πολιτών και αυτά είναι το μόνο μας μέλημα», σημειώνουν και γνωρίζουν καλά ότι η κατάλληλη διαχείριση της καθημερινότητας είναι αυτή που θα διατηρεί ισχυρή την σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.   

Γαλάζιος κομματικός παράγοντας «διαβάζει» στις κινήσεις των κομμάτων την επιχείρηση εκάστου να βρει την ταυτότητά του και να έχει διακριτό ρόλο στο νέο πολιτικό σύστημα που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Επιμένει ότι «μια σοβαρή αξιωματική -ιδίως- αντιπολίτευση είναι χρήσιμη για τον τόπο», όμως «κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σήμερα».

Και μπορεί Μαξίμου και Πειραιώς να έχουν επιλέξει να μην μπαίνουν σε συστηματικό καθημερινό διάλογο, με ανταλλαγή ανακοινώσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι, εφόσον κρίνουν ότι πρέπει να απαντούν ή να σχολιάζουν, θα το κάνουν.  

Αντιπολιτευτική ρητορική

Χθες, για παράδειγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή την επίθεση Κασσελάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάρτησή του στο Tik Tok για τους νέους, άσκησε δριμεία κριτική προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Κασσελάκης μου θυμίζει τον προπονητή της εξέδρας, ο οποίος, μάλιστα, έχει και πολλά χρόνια να πάει στο γήπεδο. Είναι αυτοί οι οποίοι κάθονται στην κερκίδα, κουνάνε το δάχτυλο, κάνουν κριτική για όλα, χωρίς βέβαια να ξέρουν τι καλύτερο μπορεί να πάει και τι έχουν να προτείνουν. Ο κ. Κασσελάκης, το έχουμε πει πολλές φορές, εξελέγη πρόεδρος ενός κόμματος που δεν ιδρύθηκε το 2022 ή το 2023, προϋπήρχε και κυβέρνησε με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», τόνισε και κατέληξε: «Το να καθόμαστε απ’ έξω, να κουνάμε το δάχτυλο, να προσπαθούμε να μηδενίσουμε τα πάντα και βέβαια να κατηγορήσουμε και την πορεία της χώρας, που δεν μπορεί όλες αυτές οι θετικές ειδήσεις να είναι, ας πούμε, κατασκευασμένες για να πείσουμε τους πάντες ότι δεν πάμε καλύτερα απ’ ό,τι πηγαίναμε, νομίζω ότι δεν ωφελεί σε τίποτα».

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις μάχες της Βουλής, όπου οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισαν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα και η οποία θα κάνει την… πρεμιέρα της με τη συμμετοχή του Αλέξη Χαρίτση -ως αρχηγού της- στην αυριανή συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Απόντος του Στέφανου Κασσελάκη, της αξιωματικής αντιπολίτευσης ηγείται ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ τον δικό του ρόλο θα επιδιώξει να διαδραματίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στην κυβέρνηση αναμένουν σφοδρή αντιπολιτευτική ρητορική από το σύνολο των κομμάτων, ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία μήπως αυτά, «ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους, επιστρέψουν σε λαϊκισμούς του παρελθόντος, χωρίς να καταθέσουν κάποια ρεαλιστική, σοβαρή και εφαρμόσιμη πρόταση».

Άλλωστε, θυμίζει γαλάζιος κοινοβουλευτικός, «μιλάμε για φθαρμένα υλικά του παρελθόντος, που έχουν δοκιμαστεί και κριθεί από την κοινωνία. Δεν θα εκπλαγούμε να τα δούμε σε έναν αντίστοιχο ρόλο». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v