Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωποι και επισήμως στη Βουλή «νυν» και «πρώην» του ΣΥΡΙΖΑ

Απόψε η επίσημη παρουσίαση της νέας Κ.Ο. με όνομα, χρώμα και εκπροσώπηση. Τα δύο παράδοξα για την ελληνική Βουλή, ο Α. Τσίπρας και η μάχη των δημοσκοπήσεων.

Αντιμέτωποι και επισήμως στη Βουλή «νυν» και «πρώην» του ΣΥΡΙΖΑ

Από σήμερα θα υπάρχουν δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες στην ίδια Βουλή που θα ομνύουν στην παρακαταθήκη του ίδιου προσώπου, του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, η μία Κ.Ο. δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο κόμμα: θα έχει όνομα, μέλη, κοινοβουλευτικά προνόμια και γραφεία, αλλά δεν θα εκπροσωπεί στη Βουλή ένα κόμμα, όπως συμβαίνει πάντα και με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο λόγος για την Κ.Ο. των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή αλλιώς των 9+2, καθώς οι εννέα προέρχονται από την ομάδα Αχτσιόγλου και οι δύο από την Ομπρέλα, που μέχρι πρότινος ανήκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επίσημη πρώτη της νέας Κ.Ο θα γίνει απόψε στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση (στο Σεράφειο Αθηνών της οδού Πειραιώς), όπου θα ανακοινωθεί το όνομα, ο λογότυπος και το χρώμα του σχήματος.

Οι διαρροές του τελευταίου τριημέρου αναφέρουν ως όνομα το «Αριστερά Μπροστά» και ως χρώμα το ροζ, καθώς αυτό επέλεξαν οι 11 για να ντύσουν τις αναρτήσεις τους στα social media, μέσω των οποίων ανακοίνωσαν το αποψινό event.

Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, πρόεδρος της Κ.Ο. θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης (φωτ.), Γραμματέας η Πέτη Πέρκα και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Η Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε πως δεν έκρινε σωστό να έχει ρόλο, δεδομένου ότι διεκδίκησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (με νικητή τελικά τον Στέφανο Κασσελάκη), οπότε μία κεντρική θέση της στη νέα Κ.Ο. «θα μπέρδευε τα πράγματα».

Οι επίμονες φήμες πάντως τη φέρνουν να διεκδικεί θέση στην Ευρωβουλή μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο του νέου κόμματος ή της σύμπραξης που θα επιχειρηθεί με την κίνηση ή κόμμα που θα συστήσει ο Πέτρος Κόκκαλης.

Από αύριο το Προεδρείο της Βουλής θα εκκινήσει τις διαδικασίες ώστε οι 11 να εκπροσωπηθούν στις Επιτροπές («κόβοντας» θέσεις ισάριθμων βουλευτών από άλλα κόμματα) και να στεγαστούν σε χώρους που θα τους διατεθούν. Η πρεμιέρα των 11 στις εργασίες της Βουλής θα γίνει αύριο μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ, όπως λένε, θα δώσουν σαφές στίγμα στη συζήτηση του Προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα.

Η μάχη των δημοσκοπήσεων

Όπως έχουν επισημάνει οι ίδιοι, ο νέος πολιτικός φορέας, που θα είναι, κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, «κάτι περισσότερο από φόρουμ και κάτι λιγότερο από κόμμα», θα αργήσει να συσταθεί. «Δεν θα γίνει πριν τα τέλη Ιανουαρίου», λένε, εξηγώντας ότι θέλουν να προσελκύσουν κι άλλους «άστεγους» αριστερούς, τόσο αυτούς που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το ταραγμένο 2015 όσο και από αυτούς που… θα φύγουν στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο.

Κομβικό ρόλο σε μία τέτοια εξέλιξη (ή στο αντίστροφο) θα παίξουν οι δημοσκοπήσεις αυτού του διαστήματος, καθώς «είναι πιο εύκολο να φύγεις από το κόμμα σου για να ακολουθήσεις κάποιο άλλο που καταγράφει δυναμική και πολύ πιο δύσκολο έως αδύνατο να μετακινηθείς σε ένα νέο εγχείρημα χωρίς προοπτική», όπως λένε.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα ο πολιτικός φορέας που θα ιδρύσουν, η νέα Κ.Ο. θα ενταχθεί στις δημοσκοπικές έρευνες με το όνομα που θα αποκτήσει σήμερα. Η πρώτη κίνηση έγινε χθες, από τη Real Polls, η οποία «μέτρησε» τους «11» στο 3,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 14,7%.

Το γεγονός ότι το άθροισμα (17,9%) είναι το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου (17,8%) «μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα», όπως σχολιάζεται από στελέχη του «πατρικού» κόμματος. Εξηγώντας ότι «δεν πρέπει να θεωρείται αδύνατη η κάποια ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα του εσωκομματικού ‘ξεκαθαρίσματος’ και της εξωστρέφειας που προτάσσει πλέον η ηγεσία του».

Τώρα αρχίζει… το ματς

Στην πραγματικότητα, η μάχη ανάμεσα «στους πρώην και στους νυν» τώρα αρχίζει. Οι 11 διαμηνύουν πως η πολιτική τους δράση θα έχει στόχευση την κυβέρνηση «με αξιόπιστη, αριστερή, κοινωνική αντιπολίτευση», δεν θα επιδίδονται σε μάχες εμφυλίου με το πρώην κόμμα τους.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί… μόνιμο πονοκέφαλο, καθώς οι 11, ως πρώην υπουργοί ή υφυπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, θα υπερασπίζονται το έργο τους, έχοντας τον ίδιο τον κ. Τσίπρα όχι δίπλα τους αλλά σε άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κι αυτό είναι ένα σουρεάλ στοιχείο, που αν μη τι άλλο θα συγκεντρώσει την προσοχή όλων -όχι σε παραπολιτικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v