Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: Πρόταση για κοινή επιστολή πολιτικών αρχηγών στη βρετανική βουλή

Πρωτοβουλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα κόκκινα δάνεια και το φορολογικό, εξήγγειλε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι 11 «έβαλαν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία», τόνισε παρουσία του Αλ. Τσίπρα που ερμηνεύτηκε ως έμπρακτη στήριξη.

Κασσελάκης: Πρόταση για κοινή επιστολή πολιτικών αρχηγών στη βρετανική βουλή

Επιστολή στους Κ. Μητσοτάκη, Ν. Ανδρουλάκη, Δ. Κουτσούμπα και Ζωή Κωνσταντοπούλου απέστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, για κοινή δράση στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αυτό έκανε γνωστό μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα προσβλητική τη συμπεριφορά του Βρεττανού πρωθυπουργού απέναντι στον κ. Μητσοτάκη.

Το απόσπασμα της ομιλίας του στη συνεδρίαση των βουλευτών:

Στην επικαιρότητα των ημερών έχουμε και την προσβλητική συμπεριφορά του βρετανού πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη και τη χώρα μας.

Αποδοκιμάσαμε τη στάση του κ. Σούνακ που επέδειξε περισσή αλαζονεία για ένα ζήτημα που γνωρίζει καλά πως η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της.

Από την άλλη, τίθενται ερωτήματα για τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη. Δυστυχώς αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα με όρους ιδιωτικής διπλωματίας και προσωπικής επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση.

Δεν προσφέρεται όμως το ζήτημα για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας.

Ούτε μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αλλάζει από το 2019 που εξελέγη, την εθνική θέση για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αυθαίρετες διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο για δανεισμό τους κι όχι οριστική επιστροφή στην Ελλάδα.

Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του.

Απαιτείται διαφάνεια και συναίνεση σε εθνικά θέματα που έχουν μάλιστα και διεθνή διάσταση, καθώς αφορούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Γι’ αυτό το λόγο, χθες πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, να αποστείλουμε από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έστειλα ένα σχέδιο επιστολής στους άλλους Αρχηγούς και αναμένω να ανταποκριθούν θετικά στην εθνική αυτή πρωτοβουλία.

Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα.

Για τους 11: Έβαλαν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ερμηνεύτηκε ως έμπρακτη κίνηση στήριξης στο κόμμα και στον πρόεδρό του μετά την αποχώρηση των 11 βουλευτών. Χαρακτηριστικό είναι πως σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με τον ίδιο ευδιάθετο και χαμογελαστό, να χαιρετά και να συνομιλεί με όλους.

«Η αλήθεια είναι με το μέρος μας, απλώς καμιά φορά, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους», ήταν η κατακλείδα της αναφοράς του κ. Κασσελάκη στην αποχώρηση των 11 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα είπε:

«Μπορεί σήμερα να βλέπετε λιγότερους συναδέλφους στην αίθουσα και να σας φαίνεται πρωτόγνωρο,

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την αίθουσα κάποτε είχε 149 Βουλευτές. Μετά είχε 145. Μετά 86. Μετά 71. Και τέλος 47.

Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια.

Προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία.

Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας.

Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που εμείς καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε.

Και μην ανησυχείτε που είμαστε πλέον 36 βουλευτές. Η ηθική μας κοινοβουλετική παρουσία είναι και θα είναι 47 βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός.

Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους.

Το ότι για μήνες δεν βγήκαν μια φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές....

Το ότι βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία...

Αυτά τα γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – και δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει.

Μην ανησυχείτε... η αλήθεια είναι με το μέρος μας.

Απλώς καμιά φορά, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους.

Η αλήθεια είναι ότι ο Έλληνας συμπολίτης μας θέλει ένα ανοιχτό, αποδοτικό κοινωνικό κόμμα, που δε θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό, για να βελτιώσει τη ζωή του – και τη ζωή των παιδιών του.

Αυτό το κόμμα είμαστε μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα και για πάντα.

Πρωτοβουλίες για κόκκινα δάνεια και φορολογικό

Ο κ. Κασσελάκης έκανε ειδικη αναφορά στα κόκκινα δάνεια και στο φορολογικό προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα είπε:

  • Για τα κόκκινα δάνεια

Όπου αντί για έναν Δημόσιο Φορέα που θα φέρει ελάφρυνση, η κυβερνητική πρόταση οδηγεί σε υπερχρέωση και αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και για τα νοικοκυριά και για την επιχειρηματικότητα.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμπεριέχει αναποτελεσματικές ρυθμίσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού και κώδικα δεοντολογίας τραπεζών, ελλιπή έλεγχο στους servicers/funds και υψηλά επιτόκια τραπεζών.

Οι δανειολήπτες θα βρεθούν σε αδύναμη θέση σε όλες τις επιλογές της κυβέρνησης και θα βιώσουν πλήρη ανασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το 2021 είχε δώσει το στίγμα για μια δραστική παρέμβαση λύσης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων. Είχε προτείνει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ως προς αυτό το πρόβλημα. Είχε πει χαρακτηριστικά: “Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει και, αφετέρου, θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα”.

Αυτό κάλλιστα μπορεί να επεκταθεί και στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με βελτιωμένες τις ήδη έτοιμες εξωδικαστικές παρεμβάσεις που προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη αναβίωση του δικαστικού πλαισίου ρύθμισης χρεών στα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη με ταχύτατες διαδικασίες στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Προτείνουμε λοιπόν τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν (ability to pay) με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης (από την ΕΛΣΤΑΤ) για έναν ενάρετο κύκλο και όχι μια δουλεία στα χρέη πολλών τραυματικών κρίσεων.

Συνοψίζοντας, η πρόταση μας πρέπει να συνίσταται στο ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά.

Τα δάνεια θα διαγράφονται (κουρεύονται) σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση το ύψος της αγοράς τους συν ένα εύλογο κέρδος, ώστε να εξασφαλίζει η Αναπτυξιακή και την πληρωμή των τοκομεριδίων που εκδίδει.

  • Για το φορολογικό

Πρόκειται για αδιαμφισβήτητη ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για ένα οριζόντιο φορολογικό χαράτσι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη.

Ένα μεγάλο χτύπημα σε αδύναμους και ευάλωτους, που συγχρόνως αφήνει εκτός φορολόγησης τα υπερκέρδη, όπως έκανε η ΝΔ με τα μερίσματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σε σημερινή έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 71% θεωρεί ότι η Φορολογική

Μεταρρύθμιση Χατζηδάκη δε θα καταφέρει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Ενώ το 84% θεωρεί ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα μείνουν στο απυρόβλητο.

Μόλις το 15% εγκρίνει το οριζόντιο μέτρο της κυβέρνησης.

* Δείτε την επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς για κοινή δράση στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v