Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βορίδης: ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ εξάγουν συμπεράσματα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, χωρίς στοιχεία

Τα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) παίρνουν ως δεδομένο, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, ότι «είναι ο Μητσοτάκης πίσω από τις παρακολουθήσεις». Όμως, «το ποιος είναι πίσω από τις παρακολουθήσεις είναι το αντικείμενο της ερεύνης», αντέτεινε ο Μ. Βορίδης.

Βορίδης: ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ εξάγουν συμπεράσματα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, χωρίς στοιχεία

Τα ελληνοτουρκικά και η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το φορολογικό νομοσχέδιο και ο υπόλοιπος νομοθετικός προγραμματισμός της κυβέρνησης, αλλά και το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων κυριάρχησαν στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό "Attica".

Εν πρώτοις σε ένα γενικό σχόλιο για τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την Κυριακή, στην «Καθημερινή», ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε απόψεις, οι οποίες είναι γνωστές, δεδομένες. Λίγο πολύ είπε πράγματα τα οποία έχει ξαναπεί, δεν εξεπλάγη κανείς».

Για την επίσκεψη Ερντογάν ειδικότερα, είπε πως αυτή περιλαμβάνεται σε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος συμφωνήθηκε στο Βίλνιους. «Η ύπαρξη αυτού του οδικού χάρτη έχει ορισμένες θετικές πλευρές: η αποκλιμάκωση της έντασης, η αποχή από οποιεσδήποτε παραβιάσεις του εναέριου εθνικού μας χώρου, εν γένει η μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Υπάρχει, ήδη, μια βελτίωση, παρ' ότι - επειδή έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία ελληνοτουρκικών σχέσεων - ξέρουμε ότι αυτά έχουν και τα πάνω τους και τα κάτω τους».

Συμπερασματικώς, «αυτά που πρόκειται να συζητηθούν, δεν είναι οι διεθνείς τοποθετήσεις της Τουρκίας, δεν είναι η άποψή της για το Ισραήλ ή για τη Χαμάς, που είναι απολύτως διαφορετική από την άποψη της Ελλάδος. Μπορεί να συζητηθεί και αυτό και να εντοπισθεί η χαοτικά διαφορετική προσέγγιση με τους Τούρκους και σε αυτό το θέμα».

Τούτων δοθέντων, τα ζητήματα που «θα μας απασχολήσουν θα είναι, κυρίως, διμερή. Στον πυρήνα της επίσκεψης βρίσκεται κατ' αρχήν η λεγόμενη soft atzenta, ζητήματα της οικονομίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού. Δεν νομίζω ότι η επίσκεψη Ερντογάν θα ανοίξει συζητήσεις για τα ζητήματα των μεγάλων διαφορών», εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας.

Όμως, συνέχισε, η λεγόμενη soft atzenta θα επιτρέψει να υπάρξει και «ένα καλύτερο κλίμα». Αντιθέτως, εάν έβαζε κάποιος τα μεγάλα θέματα στο τραπέζι, «θα διαπίστωνε αδιέξοδο». Είναι «το ξεκίνημα ενός δρόμου που θα πάρει καιρό, έχει επιφυλάξεις, κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός. Η στάση της Τουρκίας, ούτως ή άλλως, είναι απρόβλεπτη πάρα πολλές φορές», επεσήμανε και προσέθεσε: «Δεν σημαίνει ότι επειδή έρχεται ο Ερντογάν εδώ, ξαφνικά έχει αλλάξει θέση η Τουρκία. Σημαίνει, στην καλύτερη περίπτωση, μια διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης. Ως εκεί είναι ο πήχης».

Ενώ στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι από την άλλη πλευρά τίθενται ζητήματα για δήθεν τουρκική μειονότητα κ.ο.κ., ο Μ. Βορίδης διεμήνυσε με έμφαση: «Εάν ακούσουμε πράγματα, να ξέρετε ότι θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες απαντήσεις».

Για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επανέλαβε ότι είναι απόφαση του πρωθυπουργού, συνεπώς «δεν αποφασίζει κανείς άλλος, ούτε η Εκκλησία θα αποφασίσει, ούτε εγώ θα αποφασίσω». Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, το επίμαχο θέμα «αυτή τη στιγμή δεν είναι στο νομοθετικό προγραμματισμό».

Ευκαιρίας δοθείσης εξ άλλου, ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα νομοσχέδια που βρίσκονται στον κυβερνητικό νομοθετικό προγραμματισμό του τρέχοντος έτους. Αυτά είναι:

*Το φορολογικό νομοσχέδιο, ο προγραμματισμός είναι να πάει την επόμενη εβδομάδα στις Επιτροπές και την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα να προωθηθεί προς ψήφιση, ανέφερε.

*Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το θέμα των επαγγελματικών ταμείων, δηλαδή δεύτερος πυλώνας για ορισμένα ταμεία.

*Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης. «Με παρεμβάσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και αυστηροποίηση του πλαισίου της υφ' όρον απολύσεως και των αναστολών. Με παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίηση ορισμένων ποινών. Με ειδικές διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία».

*Και, προφανώς, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο ειδικότερα, διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρχουν εξαιρέσεις από το τεκμαρτό, πράγμα που το κάνει μη οριζόντιο. Θα υπάρξουν, μέσα από τη διαβούλευση, προφανώς και σημειακές διορθώσεις, που θα εισάγουν και άλλα, τέτοιου τύπου κριτήρια, προκειμένου ο κίνδυνος για αδικίες να μειωθεί».

Κλείνοντας με το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ερωτηθείς πώς αισθάνθηκε όταν ενημερώθηκε ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται, ο Μ. Βορίδης απάντησε: «Ευχαριστημένος δεν είσαι». Και, στις λεπτομέρειες, «η συγκεκριμένη αναφορά έχει διαβιβασθεί από την Αρχή (Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) στον εισαγγελέα». Ερωτηθείς δε, γιατί δεν προχώρησε ο ίδιος σε κάποιες νομικές ενέργειες επέμεινε ότι «η μήνυση κατ' αγνώστων το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να επιβραδύνει (τις έρευνες), γιατί δημιουργείται μια ξεχωριστή δικογραφία».

Υπό το γενικό σχόλιο επίσης, «έχω ακούσει τα πάντα, αλλά προτιμώ να μένω σε αυτά που είναι στοιχειοθετημένα, δεν γνωρίζω κάτι στοιχειοθετημένα», ο υπουργός επιτέθηκε, στο σημείο αυτό, στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης: «Η αντιπολίτευση, και η αξιωματική και η ελάσσων, θέλει να πάρει ως δεδομένο το ζητούμενο». Τα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) παίρνουν ως δεδομένο, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, ότι «είναι ο Μητσοτάκης πίσω από τις παρακολουθήσεις». Όμως, «το ποιος είναι πίσω από τις παρακολουθήσεις είναι το αντικείμενο της ερεύνης», αντέτεινε ο Μ. Βορίδης.

Συνέστησε δε, «να μη σπεύδουμε στην εξαγωγή του συμπεράσματος που μας βολεύει. Στηλιτεύω κυρίως τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, όπου εξάγονται συμπεράσματα χωρίς να έχουμε στοιχεία από την έρευνα». Ενώ έκλεισε τη σχετική απάντηση σημειώνοντας ότι «πολλές φορές η επίσπευση ή το αίτημα επισπεύσεως (μιας έρευνας) υπονομεύει την ακεραιότητα και την αρτιότητα της εισαγγελικής έρευνας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v