Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ωρών η ολοκλήρωση της διάσπασης

Φτάνει στην έξοδο η «ομάδα Αχτσιόγλου». Συζητήσεις ανάμεσα στις… δύο συνιστώσες της νέας Κ.Ο. «Άνοιγμα» με σημασία από Ν. Ανδρουλάκη. Στ. Κασσελάκης για νέο πάγκο στελεχών: «Θα δείτε άτομα και θα πείτε "πού ήταν τόσο καιρό αυτά τα λαμπρά μυαλά;"».

ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ωρών η ολοκλήρωση της διάσπασης

Θέμα ωρών είναι πλέον η αποχώρηση της «ομάδας Αχτσιόγλου» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επίμονες διαρροές παραπέμπουν ακόμα στη σημερινή ημέρα, με την επισήμανση ότι έχουν βρεθεί οι δέκα βουλευτές (και παραπάνω) που χρειάζονται για τον σχηματισμό νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το επιχείρημα για την επίσπευση της αποχώρησης είναι η διαδικασία στη Βουλή για τον νέο Προϋπολογισμό, καθώς θέλουν να την αξιοποιήσουν για να κάνουν δυναμική εμφάνιση εντός Βουλής.

Οι ίδιες διαρροές εμφανίζουν τον Αλέξη Χαρίτση ως τον επικρατέστερο για να τεθεί επικεφαλής της Κ.Ο., με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να οδεύουν προς την ηγεσία του νέου κόμματος, το οποίο κανείς δεν ξέρει ακόμα σε ποια βάση θα ιδρυθεί.

Η φράση του κ. Τσακαλώτου προχθές ότι θα είναι «κάτι περισσότερο από forum διαλόγου και κάτι λιγότερο από κόμμα» προκάλεσε ερωτήματα και έδειξε ότι ανάμεσα στις δύο… συνιστώσες, δηλαδή την «Ομπρέλα» και την «ομάδα Αχτσιόγλου», παραμένουν άλυτα βασικά ζητήματα.

Μέχρι να λυθούν, προκύπτει ότι όσοι αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρώσουν τη δράση τους εντός Βουλής. Το πώς θα κινηθούν πολιτικά, δηλαδή εάν θα αναδείξουν καθαρό αριστερό λόγο ή εάν επιχειρήσουν ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ, μένει επίσης να αποφασιστεί και να δοκιμαστεί.

Δεν πέρασε απαρατήρητη, πάντως, μία φράση του Νίκου Ανδρουλάκη, στη συζήτηση που είχε χθες στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2023: «Οι συμμαχίες (του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) θα γίνουν με όρους πολιτικούς και όχι εξουσίας. Το κάλεσμα είναι πολιτικό και προς την κοινωνία και προς ανθρώπους της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου, της προοδευτικής Αριστεράς, της Ανανεωτικής Αριστεράς».

Η ερμηνεία είναι πως θα επιχειρηθούν πολιτικές συνεννοήσεις με τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα της «ομάδας Αχτσιόγλου» και της «Ομπρέλας», για να υπάρξει «κεντροαριστερή κινητικότητα» που θα πιέσει ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στ. Κασσελάκης: Νέος «πάγκος στελεχών»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, κινούμενος στην προχθεσινή γραμμή «αν θέλετε να φύγετε, μην το καθυστερείτε», πέταξε… άλλο ένα γάντι χθες στην «ομάδα Αχτσιόγλου», επικαλούμενος τη σιωπή των στελεχών της το τελευταίο διήμερο.

Αφού επανέλαβε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε πως από τη στιγμή που δεν έχει δει κάποια ανακοίνωση αποχώρησης, θεωρεί πως παραμένουν και συνεχίζουν να δουλεύουν για το κόμμα.

Επισήμανε εκ νέου, δε, ότι οι διαφορές που έχουν μαζί του δεν είναι πολιτικές αλλά προσωπικές, υπονοώντας ότι δεν αποδέχθηκαν την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου.

Ο κ. Κασσελάκης μίλησε, επίσης εκ νέου, για τον «πάγκο στελεχών» του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργείται ήδη: «Θα αναδείξουμε μία πολύ καλή ομάδα. Θα δείτε άτομα που αυτή τη στιγμή δεν τα γνωρίζετε και θα πείτε "πού ήταν τόσο καιρό αυτά τα λαμπρά μυαλά;"», τόνισε.

Και στέλνοντας άλλο ένα… καρφί στους αποχωρήσαντες και στους υπό αποχώρηση, πρόσθεσε: «Δεν με ενδιαφέρει να με πουν ‘πρώτο βιολί’, στην Ελλάδα έχουμε πολλά πρώτα βιολιά αλλά λίγες ορχήστρες».

«Περιττεύει ακόμα και η διάψευση»

Στο μεταξύ, ο Παύλος Πολάκης και ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας διέψευσαν, με κοινή δήλωση, δημοσίευμα που τους εμφάνιζε να μαζεύουν υπογραφές για να απομειώσουν τον αντίκτυπο από την πορεία εξόδου της «ομάδας Αχτσιόγλου».

«Περιττεύει ακόμη και η διάψευση. Η κακοβουλία των πηγών του δημοσιεύματος επιβεβαιώνεται από τα περί 'μαζικής φυγής’, που υπάρχει μόνο στη φαντασία των ευσεβών πόθων των πηγών.

Κατά τα άλλα, είναι θετικό που η φαντασία τους δεν έφτασε μέχρι του σημείου να εμφανίζουν τον ίδιο τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη ή/και την Κεντρική Επιτροπή να συλλέγουν υπογραφές μέσα στο κόμμα υπέρ του εαυτού τους. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να ελέγχονται καλύτερα οι πληροφορίες των ‘πηγών’, ώστε να αποφεύγονται τα ακραία fake news», σημείωσαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v