Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Τα γκάλοπ, η στρατηγική και τα… αγκάθια

Πώς σχολιάζει το Μαξίμου το προσπέρασμα του ΠΑΣΟΚ επί του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένει στο θετικό αφήγημα και το εξελισσόμενο μεταρρυθμιστικό έργο. «Άλυτη εξίσωση» η ακρίβεια, προβληματισμός για επαγγελματίες και ενδοκυβερνητικά φάλτσα.

Κυβέρνηση: Τα γκάλοπ, η στρατηγική και τα… αγκάθια

Αρκετά είναι τα σημεία που κρατούν σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς από τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας. Άλλα θετικά, άλλα όχι τόσο.

Στα θετικά προφανώς συγκαταλέγονται η συνεχιζόμενη απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, η πολύ μεγάλη διαφορά από τα άλλα κόμματα και η παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Από την άλλη, η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που κρίνει αρνητικά την μέχρι τώρα πορεία αυτής, στη νέα της θητεία.

Ένα νέο δεδομένο που προκύπτει από τις τρεις τελευταίες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ο νέος… ένοικος της δεύτερης θέσης, με το ΠΑΣΟΚ να προσπερνά -έστω για λίγο- τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκάλεσε έκπληξη στο πρωθυπουργικό επιτελείο -δεδομένης της παρατεταμένης κρίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δεν αλλάζει και την τακτική της ΝΔ απέναντι στα δύο κόμματα.

«Και το προηγούμενο διάστημα ασκούσαμε κριτική και σε ΣΥΡΙΖΑ και σε ΠΑΣΟΚ ανά περίπτωση, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Θα απαντάμε και στους δύο όταν και εκεί που πρέπει», αναφέρει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας στο Euro2day.gr. Επισημαίνει δε ότι η ΝΔ και η κυβέρνηση θα επιμείνουν στη ρητορική τους να προτάσσουν -όπως και προεκλογικά- το θετικό αφήγημα της επόμενης μέρας και το εξελισσόμενο μεταρρυθμιστικό έργο για το οποίο έλαβαν τη λαϊκή εντολή τον περασμένο Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται μια σειρά νομοσχεδίων που έρχονται αυτή την περίοδο προς ψήφιση στη Βουλή, ένα εκ των οποίων και το πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνει και το νέο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «δύσκολη άσκηση», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν σημειακές αλλαγές –«διόρθωση αδικιών» τις αποκαλεί στενός συνομιλητής του- χωρίς όμως να αλλοιωθεί η κεντρική φιλοσοφία των διατάξεων.

Οι αντιδράσεις πάντως από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες είναι έντονες και ο προβληματισμός αρκετών γαλάζιων βουλευτών σοβαρός. Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες κυβερνητικά στελέχη να συναντήσουν εκπροσώπους των εμπλεκομένων κλάδων προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, σε συνέχεια της αντίστοιχης πρόσφατης επαφής που είχε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης με τους συμβολαιογράφους με θετικά αποτελέσματα.

Κοινωνικό μέρισμα

Από την άλλη, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, η υπεραπόδοση της οικονομίας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής επιτρέπουν την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής με τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Σε αυτό το πρίσμα περιλαμβάνεται το νέο κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης για τον Δεκέμβριο και αφορά την απόδοση 352 εκατομμυρίων ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «βασική δέσμευση της Κυβέρνησης και προσωπικά, του Πρωθυπουργού είναι η έμπρακτη στήριξη όλης της κοινωνίας. Χωρίς να διακινδυνεύουμε την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, σταθεροί στη γραμμή της δημοσιονομικής σταθερότητας και της κοινωνικής ευημερίας, στηρίζουμε τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με μόνιμες παρεμβάσεις που ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημά τους και διασφαλίζουν την εύρωστη λειτουργία της αγοράς».

Υπενθυμίζουν ότι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν επιπλέον το επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές, επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος, το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών, καθώς και το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης των ιατρών για τις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία, που ίσως το ανακοινώσει κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή.

Όσον αφορά την ακρίβεια, μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή νέα επίσκεψη (η δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες) του πρωθυπουργού σε σούπερ μάρκετ. Έμφαση το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής», όπου έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 868 κωδικοί προϊόντων, στη συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος «Καλάθι του Νοικοκυριού», καθώς και στους ελέγχους στην αγορά.

Το πρόβλημα βεβαίως δεν έχει αντιμετωπιστεί και εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για το Μέγαρο Μαξίμου, με άγνωστη μάλιστα τη διάρκειά του.

Τον εν λόγω «πονοκέφαλο» επιτείνουν και τα διαφόρων ειδών ενδοκυβερνητικά φάλτσα που παρατηρούνται εσχάτως, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη να αναγκάζεται να μαζεύει – διορθώνει άστοχες τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών. Τελευταία περίπτωση αυτή των προϊόντων «1+1» δώρο και τη σχετική δήλωση του Κώστα Σκρέκα, ενώ είχαν προηγηθεί οι αποστάσεις που κράτησε σε δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη για τον Παλαιστίνιο ο οποίος ύψωσε τη σημαία της πατρίδας του στο Σύνταγμα και του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την εξεταστική και προανακριτική επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών.

«Είμαστε τυχεροί. Αν είχαμε σοβαρό αντίπαλο στην αντιπολίτευση, θα μας κόστιζαν τέτοια λάθη», αναγνωρίζει γαλάζιος κοινοβουλευτικός, την ίδια ώρα που οι αξιολογήσεις όλων των στελεχών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως λένε στο επιτελείο του, «είναι διαρκείς»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v