«Άλλη μία δέσμευση της κυβέρνησης, αυτή του κρίσιμου ψηφιακού μετασχηματισμού των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, όπως είχε ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2022, έχει χάσει το δρόμο προς την υλοποίησή της», αναφέρει δήλωση του Γιώργου Καραμέρου, τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Α΄Ανατολικής Αττικής.
Αναλυτικά:
«Οι κ.κ. Πιερρακάκης και Λιβάνιος από τα μέσα του καλοκαιριού του 2022 ανακοίνωναν πρόγραμμα ψηφιοποίησης των 125 ΔΕΥΑ στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα έργα "ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Ο.Τ.Α." και "ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ", σημειώνοντας ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα δημοσιεύονταν και τα σχετικά δελτία.
Ειδικότερα, προσδιόριζαν το οικονομικό ύψος του ψηφιακού προγράμματος στα 50 εκατ. ευρώ για τις 125 ΔΕΥΑ συν κάποιους ακόμα δήμους της χώρας που έχουν υπηρεσίες ύδρευσης, επιχειρηματολογώντας πως "περνάμε στην επόμενη εποχή, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη νερού, να υπάρχει μέτρηση στα πάντα, να υπάρχουν πύλες μέσω των οποίων να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για όλα όσα τους αφορούν, να υπάρχει ασφάλεια, εξοπλισμός, αισθητήρες, όπου στο τέλος της ημέρας μέσα από αυτούς μπορείς να δημιουργήσεις συστήματα για να αξιοποιήσεις καλύτερα τους πόρους τους οποίους θέλεις να μετρήσεις και να διαχειριστείς".
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο το ζήτημα της ψηφιοποίησης των ΔΕΥΑ ακόμα και για την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο ως έργο λιμνάζει όπως πολλά άλλα, εντός της μακράς λίστας των ανεκπλήρωτων έργων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σήμερα, δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρουν πως ο κ. Παπαστεργίου στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης κ. Γ. Μαρινάκη δεσμεύτηκε -εκ νέου- για την εξεύρεση πόρων είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου αναφορικά με σχετική πρόταση της Ένωσης στην οποία ορθώς εντοπίζονται σημαντικά αποτελέσματα που θα προκύπτουν στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, στη μείωση του λειτουργικού κόστους, στην αύξηση της εισπραξιμότητας και στις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Αφενός λοιπόν αναρωτιέται κανείς, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει το αναμφίβολα αυτό εκσυγχρονιστικό έργο στις ΔΕΥΑ, αφετέρου δε είναι καλό να πληροφορηθούμε γιατί δεν αξιοποιούνται οι πόροι του προγράμματος που είχαν ανακοινώσει από το 2022 οι κ.κ. Πιερρακάκης και Λιβάνιος ή ποια είναι η τύχη τους σήμερα, καθώς και γιατί ο νυν Υπουργός κ. Παπαστεργίου αναζητά νέες δυνατότητες χρηματοδότησης από τον εθνικό λογαριασμό του ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αφού υπήρχε το πρόγραμμα των 50 εκατ. ευρώ! Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουν οι Διοικήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων, τι έχει φταίξει για αυτή τη σημαντική καθυστέρηση και πότε πραγματικά θα μπουν οι βάσεις για την ολοκλήρωση ενός χρήσιμου έργου για τη βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων.
Η εικόνα αυτή της ανοργανωσιάς και της έλλειψης σοβαρού προγραμματισμού τόσο σε επιχειρησιακό όσο και χρηματοδοτικό επίπεδο χαλάει το κυβερνητικό αφήγημα ότι «βρέχει έργα», ενώ διαψεύδει τις προσδοκίες τόσο των ανθρώπων που εργάζονται στις δημοτικές αυτές επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης για τη σημασία του έργου, όσο και της κοινωνίας ολόκληρης που αντιλαμβάνεται την ανημποριά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επιταχύνει το ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους.
Οι ΔΕΥΑ πρέπει να προχωρήσουν στο ψηφιακό τους βηματισμό για όλα τα παραπάνω κοινώς ομολογούμενα οφέλη. Όταν όμως, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτυγχάνει συνεχώς να ακολουθήσει τις ίδιες του τις δεσμεύσεις για τα μικρά αλλά και για τα μεγάλα, είναι άτοπο και προσβλητικό να ισχυρίζεται στον πολίτη ότι κάθε ευρώ του ξοδεύεται με τον βέλτιστο τρόπο».