Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητείται συμβιβαστική «φόρμουλα» για το δημοψήφισμα

Η απόφαση του προέδρου για προσφυγή στη βάση με θέμα τις διαγραφές «τίναξε το καπάκι» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και τμήματος της πλειοψηφίας. Αναζητείται συμβιβαστική «φόρμουλα» για να περάσει η προσφυγή στην Κεντρική Επιτροπή. Πυρετός συσκέψεων όλων των «φυλών» του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητείται συμβιβαστική «φόρμουλα» για το δημοψήφισμα

Η «βόμβα» που έριξε ο Στέφανος Κασσελάκης για τη διενέργεια εσωκομματικών δημοψηφισμάτων επί θεμάτων που θα κριθεί αναγκαία η ετυμηγορία της βάσης, αλλάζει τον σχεδιασμό σε όλες, πλέον, τις ομάδες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά… και τμήματος της πλειοψηφίας.

Όπως λένε στελέχη που αποκωδικοποίησαν την απόφαση, το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι: “τέλος στη μάχη των συσχετισμών και στις παραλυτικές ισορροπίες”, όπως συνέβαινε… από συστάσεως του κόμματος. Δηλαδή τέλος στην τακτική που ακολουθούσε “υποχρεωτικά” ο Αλέξης Τσίπρας, λόγω συναισθηματικών και κομματικών εξαρτήσεων.

Όμως: οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαντικό τμήμα των “προεδρικών” στελεχών, αυτών δηλαδή που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη είτε στη διεκδίκηση της προεδρίας είτε μετά, εκφράζουν δυσαρέσκεια με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, διότι το θεωρούν “αχρείαστο” αυτή τη στιγμή.

Πιστεύουν δηλαδή, ότι με δεδομένη την αποχώρηση της “Ομπρέλας” (ή τμήματός της) οι διαγραφές θα έφευγαν από το τραπέζι, στο βαθμό βεβαίως που μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη (σ.σ. αποχώρησε από το κόμμα χθες) θα αποχωρήσουν και οι άλλοι δύο υπό διαγραφή, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Νίκος Φίλης. (σ.σ. ο Στέφανος Τζουμάκας δεν ανήκει στην “Ομπρέλα” και αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση).

Με βάση αυτό, εκτιμούν ότι η “αιφνίδια” ανακοίνωση του δημοψηφίσματος θα στρέψει στην αγκαλιά της “Ομπρέλας” τους ενδιάμεσους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ακολουθούν πιο ήπια στάση, δηλαδή την ομάδα “6+6” που στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου για την προεδρία.

Πέραν τούτων, τα εν λόγω “προεδρικά” στελέχη θέτουν θέμα αιφνιδιασμού τους από τον κ. Κασσελάκη, με αποτέλεσμα να ακούσουν τα περί δημοψηφίσματος… από τα μέσα ενημέρωσης. “Αν το είχε συζητήσει μαζί μας θα είχαμε συμβάλλει στον χειρισμό και στην αποφυγή λαθών”, λένε. Εννοώντας ως “λάθος” την παραπομπή σε δημοψήφισμα των διαγραφών.

Κατά τις πληροφορίες, τα στελέχη της “προεδρικής” πλειοψηφίας δεν προτίθενται “να αδειάσουν” τον κ. Κασσελάκη, αλλά παράλληλα διαμηνύουν ότι δεν θα υπερψηφίσουν στην Κεντρική Επιτροπή πρόταση για “δημοψήφισμα διαγραφών”.

Κεντρικό ρόλο παίζουν οι Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στις συσκέψεις και στις επαφές που γίνονται από την εν λόγω ομάδα, αναζητείται μία φόρμουλα που θα κινείται υπέρ του δημοψηφίσματος, αλλά με άλλο περιεχόμενο, για παράδειγμα “συμπεριφορών και τήρησης κανόνων”. Δεδομένου δε, ότι οι τρεις πρώτοι είναι συνομιλητές του κ. Τσίπρα οδηγεί σε διαρροές περί "ανησυχίας” του πρώην προέδρου για διαλυτικές καταστάσεις στο κόμμα.

Πυρετός συσκέψεων

Συσκέψεις πραγματοποιούν και οι ομάδες της “εσωκομματικής αντιπολίτευσης”.

  • Η “Ομπρέλα” προτίθεται να κάνει άκρως δυναμική παρουσία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με στόχο να μην περάσει η πρόταση για δημοψήφισμα. Εάν το πετύχει, η αποχώρησή της από το κόμμα δεν είναι καθόλου βέβαιη, αφού ο κ. Κασσελάκης θα έχει υποστεί δεινή ήττα. Αν όχι, θα αποχωρήσει (σύσσωμη ή μέρος της).
  • Σε σύσκεψη βρίσκεται και η ομάδα των στελεχών που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου για την προεδρία, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και η Σία Αναγνωστόπουλου. (σ.σ. η ομάδα λέγεται “6+6”). Κατά τις πληροφορίες, η εξέλιξη με το δημοψήφισμα ενίσχυσε φωνές για άμεση αποχώρηση, ενώ ιδιαίτερα δυναμικός φέρεται να είναι ο κ. Τζανακόπουλος. Μένει να φανεί εάν θα αποφασιστούν αποχωρήσεις όλων ή εάν θα κάνουν το βήμα ορισμένοι από την ομάδα, οι οποίοι είναι και βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα θα καταθέσει δικό της κείμενο στην Κεντρική Επιτροπή με κεντρικά στοιχεία την απόσυρση των διαγραφών και του δημοψηφίσματος.
  • Η νεοσύστατη ομάδα“Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς” υπό τον Διονύση Τεμπονέρα ολοκλήρωσε τη δική της σύσκεψη. Η απόφαση, κατά τις πληροφορίες, είναι “καταψηφίζουμε την πρόταση για δημοψήφισμα και ζητάμε αλλαγή του οδικού χάρτη”, δηλαδή επίσπευση του συνεδρίου.Δεν υπάρχει θέση για άμεση αποχώρηση, ενώ ο κ. Τεμπονέρας θα καταθέσει κείμενο πολιτικής και κοινωνικής δράσης στην Κεντρική Επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v