Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι θέσεις Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για τους αμάχους της Γάζας

Διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν. Η ανάγκη για ανθρωπιστικές παύσεις και η πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης. Τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Παλαιστίνης.

Οι θέσεις Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για τους αμάχους της Γάζας

Στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους της Γάζας που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ, βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για ανθρωπιστικές παύσεις, ώστε να υπάρξει συνεχής ροή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και θα επισημάνει εκ νέου την ετοιμότητα της Ελλάδας, ως χώρας της περιοχής, να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού.

Παράλληλα, θα υπενθυμίσει ότι η χώρα μας έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με C-130 μέσω της Αιγύπτου και θα υπογραμμίσει ότι, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδος, μπορεί αυτή να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια οργανωμένα, διασφαλίζοντας ότι η εν λόγω βοήθεια θα φτάσει σε όσους πραγματικά τη χρειάζονται περισσότερο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει εκ νέου ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους και με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, εγχείρημα που είναι επιχειρησιακά πολύ σύνθετο, λόγω έλλειψης υποδομών στην περιοχή, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για κάτι τέτοιο.

Όπως είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico, «αν μπορούμε να συζητήσουμε την πιθανότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, θα χρειαζόταν η πλήρης προστασία όλων των σχετικών μερών για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα».

Πάγια θέση της Ελλάδας, θα τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι η αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης, θα εκφράσει την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ταυτόχρονα τις ελληνικές θέσεις για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο θα πρέπει να σεβαστούν όλες οι πλευρές.

Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί κράτη-μέλη της Ε.Ε., κράτη της περιοχής, μέλη της G20 με την εξαίρεση της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στο πεδίο στη Λωρίδα της Γάζας. 

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Mohammad Ibrahim Shtayyeh, στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή. Επίσης, θα ταχθεί και πάλι υπέρ της λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που αποτελεί και πάγια θέση της χώρας μας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v