Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης επιστρέφει, η διάσπαση επισπεύδεται 

Συγκαλεί αύριο το Εκτελεστικό Γραφείο στο οποίο συμμετέχει και η Ε. Αχτσιόγλου. Σύσκεψη σήμερα της «ομάδας Αχτσιόγλου». Θ. Δρίτσας προς νέο πρόεδρο: «Να φύγεις από τον ΣΥΡΙΖΑ». Π. Σκουρλέτης κατά Τσίπρα, παρέμβαση της Ο. Γεροβασίλη: «Ο Τσίπρας δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης επιστρέφει, η διάσπαση επισπεύδεται

Με την επιστροφή, σήμερα, του Στέφανου Κασσελάκη από την Αμερική δρομολογούνται οι διαδικασίες που, όπως όλα δείχνουν, θα επισπεύσουν την επίσημη διάσπαση.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί αύριο το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο, στο οποίο μετέχει και η Έφη Αχτσιόγλου. Η στάση της ωστόσο θα υπαγορευτεί από τη σημερινή, πανελλαδική, σύσκεψη των μελών που στήριξαν την υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος, αλλά και από αίτημα που διατύπωσε χθες, από κοινού με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση: να γίνει νωρίτερα το συνέδριο και να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Γραμματεία. 

Η «ομάδα Αχτσιόγλου», πάντως, δεν έχει αποφασίσει τα δικά της επόμενα βήματα καθώς εμφανίζεται εγκλωβισμένη μεταξύ ηγεσίας και «Ομπρέλας», που οδεύει ολοταχώς προς την έξοδο. 

Στελέχη της μάλιστα δεν διστάζουν να διαφοροποιηθούν από τις τακτικές «ομπρελιτών», όπως του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Βίτσα -κυρίως του δεύτερου, ο οποίος ανακοίνωσε προχθές μέσω Σκάι το όνομα του νέου κόμματος που θα ιδρύσουν όσοι αποχωρήσουν και τον στόχο να εκλέξουν τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή. Ως εκ τούτου, αναμένεται με ενδιαφέρον τυχόν κίνηση φιλίας από την πλευρά του κ. Κασσελάκη, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, καθώς ενσωμάτωσή τους στη νέα ηγεσία δεν συζητείται καν. 

Τυχόν άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, πάντως, θα δυναμιτίσει το κλίμα, καθώς μέλη του οργάνου είναι ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης, οι οποίοι, μαζί με τον Δημήτρη Βίτσα, παραπέμφθηκαν από τον πρόεδρο στην Επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. 

Πυρά κατά του Α. Τσίπρα

Ο κ. Σκουρλέτης άλλωστε απασφάλισε χθες, στρέφοντας ευθέως πλέον τα πυρά του… στον Αλέξη Τσίπρα: αφού μίλησε για «παράκεντρα Τσίπρα μετά το 2019» και για «αρθρογράφους εφημερίδων που ήταν υπεύθυνοι 50 λογαριασμών των social media του προέδρου» (σ.σ. του κ. Τσίπρα), στη συνέχεια κατηγόρησε την ηγεσία Κασσελάκη για «σχέδιο ρήξης». 

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, στελέχη της «Ομπρέλας» εντείνουν πλέον την επίθεσή τους στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ουσιαστικά κατηγορούν ότι δεν διέψευσε τις κατηγορίες περί υπονόμευσής του, ότι ενθάρρυνε την υποψηφιότητα (και εκλογή…) του κ. Κασσελάκη και ότι δεν παρεμβαίνει τώρα για να σώσει την ενότητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, δεν προτίθεται να σηκώσει το γάντι και, όπως λένε στελέχη που τον γνωρίζουν καλά, «θα μιλήσει όταν και όπως κρίνει».

Το στίγμα, επ' αυτού, έδωσε η Όλγα Γεροβασίλη: «Ο ίδιος αποχώρησε, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη που του αναλογούσε, δίνοντας χώρο σε ένα συντεταγμένο κόμμα, τη στιγμή που έπρεπε να εκλεγεί καινούργιος πρόεδρος. Έτσι, η ευθύνη πέφτει σε όλους εμάς που έκτοτε τα καταφέρνουμε ή δεν τα καταφέρνουμε. Άρα, ο Τσίπρας ούτε αποτελεί μέρος του σημερινού προβλήματος ούτε βεβαίως έχει λόγο να αποτελέσει»

«Να φύγει ο Κασσελάκης»  

Την ίδια στιγμή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε μέσω social media πως «δεν είμαι σίγουρος ότι η ενότητα είναι εφικτή», λόγω των πρακτικών της ηγεσίας. 

Ο Θοδωρής Δρίτσας, επίσης στέλεχος της «Ομπρέλας», θύμισε τη γνωστή διαφήμιση… «να φύγετε, να πάτε αλλού», καθώς ζήτησε από τον κ. Κασσελάκη να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να φτιάξει δικό του κόμμα.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη δημοκρατική διέξοδο στο διαγραφόμενο αδιέξοδο, από το να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης το κακό που ήδη έχει κάνει με τις επιλογές του και τα προσωπικά σχέδιά του και να πάρει τη γενναία απόφαση να θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, όπως το θέλει», έγραψε στα social media.

Εν μέσω όλων αυτών, στο κείμενο της «Ομπρέλας» με το οποίο προαναγγέλλεται η αποχώρηση της ομάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ και έφερε, ως αρχικές, τις υπογραφές των Τσακαλώτου-Φίλη-Σκουρλέτη, προστίθενται υπογραφές μελών και στελεχών ανά τη χώρα με σκοπό ακόμα και να παρουσιαστεί στην Κεντρική Επιτροπή (11-12 Νοεμβρίου), εάν η διάσπαση δεν έχει συντελεστεί μέχρι τότε.  Μέχρι χθες είχαν συλλεγεί περίπου 2.500 υπογραφές. 

Λόγω του κεντρικού κειμένου δεν προκάλεσε τον αναμενόμενο (από την προηγούμενη εβδομάδα) πάταγο το έτερο κείμενο από μέλη των οργανώσεων Κρήτης, με περιεχόμενο κατά της ηγεσίας Κασσελάκη και υπογραφές, μεταξύ άλλων, του Γιώργου Σταθάκη και του Ανδρέα Ξανθού. Οι υπογράφοντες πάντως καταλήγουν στη φράση: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, μέσα ή και έξω από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., για την Αριστερά που έχει ανάγκη η κοινωνία».

Ανάλογα κείμενα με υπογραφές άλλωστε αναμένονται και από άλλες οργανώσεις της χώρας. 

Ο. Γεροβασίλη: «Δεν είμαστε παρέα εδώ» 

Σ' αυτό το έκρυθμο κλίμα παρενέβησαν χθες πυροσβεστικά η Όλγα Γεροβασίλη και οι δύο γραμματείς του κόμματος. 

Η αντιπρόεδρος της Βουλής απηύθυνε έκκληση να σταματήσει ο «διάλογος» με τον τρόπο που γίνεται: «Ο νέος πρόεδρος έχει ψηφιστεί με δημοκρατικές διαδικασίες, δεν είμαστε παρέα εδώ, πάντα φτάναμε σε συγκλίσεις, άσχετα αν κάποιος έμενε δυσαρεστημένος», είπε. Προειδοποιώντας ότι «ξεπεράστηκαν τα όρια απέναντι στον νέο πρόεδρο» και «κάποιοι νομίζουν ότι οι  δημοσιογραφικές εκπομπές είναι κομματικά όργανα».

Η ίδια δήλωσε πως δίνει πίστωση χρόνου στον κ. Κασσελάκη: «Προσωπικά είμαι από τους ανθρώπους που δίνω χώρο και χρόνο σε νεότερους, φιλόδοξους και προσοντούχους, με σαφή όμως στόχο να συνθέσουμε όλοι μαζί», είπε.

Η γραμματέας Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης απηύθυναν, με τη σειρά τους, έκκληση ενότητας: «Οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση κι όχι στη διάλυση. Και φυσικά, ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και τον διάλογο είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος», σημείωσαν σε κοινή τους δήλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v