Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το «Πειθαρχικό» αποφασίζει, τα όργανα γνωμοδοτούν

Τι ορίζει το καταστατικό, τι λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς, σχετικά με τη γνώμη του προέδρου του κόμματος αναφορικά με το αν είναι «αξιολογική» ή «δεσμευτική» για την Επιτροπή.

ΣΥΡΙΖΑ: Το «Πειθαρχικό» αποφασίζει, τα όργανα γνωμοδοτούν

Οι “ποινές” της προσωρινής αναστολής κομματικής ιδιότητας και της διαγραφής λαμβάνονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 χωρίς να χρειάζεται επικύρωση από όργανο.

Όπως ορίζει το καταστατικό, η Πολιτική Γραμματεία ενημερώνεται, απλώς, για την “ποινή”, ενώ από την Κεντρική Επιτροπή ζητείται “γνώμη” πριν την λήψη της απόφασης.

“Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος”, εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, τονίζοντας ότι η γνώμη του προέδρου του κόμματος είναι αξιολογική και όχι δεσμευτική για την Επιτροπή.

Τα επίμαχα άρθρα του καταστατικού

Το άρθρο 3. ορίζει: Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.

Το άρθρο 4. ορίζει ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται μιας υπόθεσης:

(α) αυτεπαγγέλτως,

(β) μετά από καταγγελία του παθόντος/της παθούσας, όταν η αντικαταστατική ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά προσβάλλει τα δικαιώματα άλλου μέλους που κατοχυρώνονται στο παρόν καταστατικό,

(γ) μετά από παραπομπή από:

- την ΟΜ στην οποία ανήκει ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.

- την ΝΕ στην οποία ανήκει ή υπάγεται ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.

- την ΚΕ, τον Γραμματέα ή τον Πρόεδρο του κόμματος.

Το άρθρο 5. εξηγεί τη διαδικασία: Η Επιτροπή Δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετικά την Πολιτική Γραμματεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v