Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η τριάδα που κράτησε το σκοινί της ενότητας μέχρι να... σπάσει

Γιατί απουσίασαν από την κρίσιμη ψηφοφορία στην Π.Γ. οι Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος, Τζουμάκας. Δ. Αυγέρη: Οποιος δεν θέλει, είναι ελεύθερος… Τι σημαίνουν τα «13 μικρά συνέδρια» μέχρι να γίνει (και αν) το κεντρικό.

ΣΥΡΙΖΑ: Η τριάδα που κράτησε το σκοινί της ενότητας μέχρι να... σπάσει

Τρεις απουσίες από τη χθεσινή ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία εμπόδισαν το σκοινί απ' το να σπάσει και έδωσαν τη σχετική άνεση στη νέα ηγεσία για να δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις της.

Όπως σημειώσαμε και χθες, η επιλογή του Γιάννη Ραγκούση, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Στέφανου Τζουμάκα να αναχωρήσουν από τη συνεδρίαση πριν από την ψηφοφορία, χωρίς να κάνουν «δήλωση ψήφου», ήταν καθοριστική για να περάσει η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη με 20 «ναι», δέκα «όχι» και οκτώ λευκά.

Κατά τις πληροφορίες, οι κύριοι Ραγκούσης και Θεοχαρόπουλος δεν ανήκουν μεν στη νέα προεδρική πλειοψηφία (σ.σ. είχαν στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου στην κούρσα διαδοχής), ωστόσο βρίσκονται σε συζητήσεις με επιτελείς του κ. Κασσελάκη. Ο κ. Θεοχαρόπουλος μάλιστα θεωρείται «πιο κοντά» και δεν αποκλείεται να αναλάβει κάποια θέση ευθύνης στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. Τζουμάκας θεωρείται άλλη περίπτωση: έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον νέο πρόεδρο από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και δεν έχει κάνει καμία κίνηση γεφύρωσης του χάσματος, ωστόσο λόγω πολιτικής διαδρομής δεν θέλησε να είναι το πρόσωπο που θα σπάσει το σκοινί.

Στην Πολιτική Γραμματεία άλλωστε μπήκε τον Ιούλιο ως πρώτος επιλαχών σε σταυρούς, μετά την παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη (σ.σ. το όργανο εκλέγεται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής).

Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε και η Δανάη Κολτσίδα για προσωπικούς λόγους, αλλά είχε κάνει δήλωση ψήφου.

«Ο Φεβρουάριος είναι μακριά…»

Εν αναμονή των κινήσεων που θα επιλέξουν οι αντίθετες πλευρές, δηλαδή η ηγετική πλειοψηφία και η μειοψηφούσα «Ομπρέλα» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκο Φίλης κ.ά.), το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και της αποχώρησης της μειοψηφίας, ενώ ταυτόχρονα δρομολογεί την «επανεκκίνηση από τα κάτω».

Ως προς το πρώτο:

  • Η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του κόμματος Δώρας Αυγέρη είναι άκρως αποκαλυπτική αυτής της ετοιμότητας: «Οποιος δεν αισθάνεται καλά σ' αυτό που επιχειρεί το κόμμα, είναι ελεύθερος», είπε, εννοώντας φυσικά… «ελεύθερος να φύγει».
  • Από την άλλη πλευρά, η βουλευτής Πέτη Πέρκα, αναφερόμενη στην απόφαση για διεξαγωγή του συνεδρίου στο τέλος Φεβρουαρίου, σημείωσε: «Ο Φλεβάρης είναι πολύ μακριά, ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός, αν σκεφτούμε ότι σε λίγους μήνες μετά θα έχουμε ευρωεκλογές. Δηλαδή είναι πιεστικό να γίνει το συνέδριο Φλεβάρη και την επόμενη μέρα να αρχίζουμε να δουλεύουμε για τις ευρωεκλογές». Το υπονοούμενο; Ότι οι όποιες αποφάσεις για την παραμονή ή την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ληφθούν νωρίτερα.

Tα 13 μικρά συνέδρια

Ως προς το δεύτερο: Το βάρος θα πέσει στα 13 Περιφερειακά Συνέδρια που, όπως αποφασίσθηκε χθες, θα γίνουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Στην ουσία θα είναι 13 μικρά συνέδρια, ένα σε κάθε περιφέρεια της χώρας και με ειδική θεματολογία, ενώ θα συνοδεύονται από ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις, στις οποίες την κεντρική ομιλία θα κάνει ο κ. Κασσελάκης.

Όπως προκύπτει, ο στόχος είναι να επανασυστηθεί ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» στην κοινωνία, «με φρέσκο λόγο και νέα πρόσωπα δίπλα στα καταξιωμένα ανά περιοχή», ώστε να αποκτήσει το κόμμα την περίφημη κοινωνική γείωση.

Με την έναρξη των «μικρών συνεδρίων», και κυρίως στη διάρκειά τους, θα τρέξει μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα isyriza.gr: όπως έχουμε αναφέρει, στη διαδικασία αυτή ποντάρει ιδιαίτερα το επιτελείο του κ. Κασσελάκη, όχι γενικά κι αόριστα για τη μαζικοποίηση του κόμματος, αλλά για τη συμμετοχή των μελών σε κάθε στάδιο λήψης αποφάσεων, με αποκορύφωμα τα (τυχόν) εσωκομματικά δημοψηφίσματα για πιο σημαντικά θέματα.

Όσο για τη διενέργεια του συνεδρίου, μπορεί η απόφαση που λήφθηκε προχθές να το τοποθετεί στο τριήμερο 23-25 Φεβρουαρίου, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το κόμμα θα παραμείνει μέχρι τότε στη σημερινή του σύνθεση ή εάν θα έχουν αποχωρήσει οι διαφωνούντες.

Στο Tribeca με ομογενείς

Προς το παρόν, ο κ. Κασσελάκης, μετά τον πολιτικό γάμο που έκανε χθες με τον σύντροφό του Τάιλερ Μάκμπεθ, ετοιμάζεται να μιλήσει απόψε σε Έλληνες ομογενείς στη Νέα Υόρκη.

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, «θα πραγματοποιήσει συνάντηση με Έλληνες ομογενείς και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στο μαγαζί Terroir Tribeca, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v