Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Στο τραπέζι οι συνεργασίες «εκ των πραγμάτων»

Συζήτηση εφ΄όλης της ύλης στην πρώτη, μετά Κασσελάκη, συνεδρίαση της Π.Γ. που αναμένεται ταραχώδης. Διαφοροποίηση Χ. Δούκα από τη θέση για «καθαρή νίκη» του ΠΑΣΟΚ: «Το μήνυμα είναι πολιτικό όχι κομματικό». Ν.Ανδρουλάκης: «Είμαι έτοιμος για συνεργασίες αλλά από τη βάση».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Στο τραπέζι οι συνεργασίες «εκ των πραγμάτων»

Οι προοδευτικές συνεργασίες περνούν ήδη από πολλά νέα κύματα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ προκαλούν ήδη μικρές ή μεγάλες αναταράξεις στα δύο κόμματα.

Είναι ενδεικτικό ότι τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για “καθαρή νίκη” του κόμματός του στην Αθήνα επειδή κέρδισε ο Χάρης Δούκας, ο ίδιος …ο κ. Δούκας πήρε ανοικτά αποστάσεις από αυτή τη θέση: “οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει λογίζονται ως τρίτος γύρος εθνικών εκλογών”, είπε (στο Mega) και πρόσθεσε: “το μήνυμα είναι πολιτικό, όχι κομματικό. Τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους, κάνουν ισολογισμό και απολογισμό, η συνεργασία με τον Κώστα Ζαχαριάδη ήταν ξεκάθαρη”.

Η δυναμική που έδωσε στο θέμα των συνεργασιών η νίκη σε Θεσσαλία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκαλούν ήδη πίεση στη Χ. Τρικούπη, παρότι, όπως σημειώσαμε και χθες, οι όποιες φωνές για “ενοποίηση” των δύο κομμάτων με αφορμή τις ευρωεκλογές δεν βρίσκουν υπερασπιστές (σ.σ. όπως δεν βρίσκουν ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ).

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε χθες το βράδυ (στο Open) πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί “με το προοδευτικό κέντρο και την προοδευτική αριστερά” αλλά αυτό θα γίνει “από τη βάση”. Εννοώντας, δηλαδή, πως δεν θα υπάρξουν κεντρικές συζητήσεις, σε επίπεδο ηγεσιών, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και την Κουμουνδούρου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη αναμέτρηση στην Π.Γ.

Το θέμα των συνεργασιών αλλά και οι εσωκομματικές εκκρεμότητες (συνέδριο) μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας, θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας θα προεδρεύσει ο Στέφανος Κασσελάκης διαδικτυακά καθώς βρίσκεται στην Αμερική.

Το ενδιαφέρον, εν προκειμένω, είναι πως πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του 41μελούς ηγετικού οργάνου με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη. Επομένως, αυτό που ουσιαστικά θα γίνει είναι η πρώτη καταμέτρηση δυνάμεων στην Π.Γ., με τις πληροφορίες να μιλούν για συσχετισμό σχεδόν 50-50 με μία, ίσως, ελαφρά υπεροχή της νέας προεδρικής πλειοψηφίας.

Η …ισορροπία του τρόμου οφείλεται και στο γεγονός ότι τον Χρήστο Σπιρτζη, ο οποίος παραιτήθηκε από τα όργανα τον Ιούλιο, αντικατέστησε ο σφοδρός πολέμιος του κ. Κασσελάκη, Στέφανος Τζουμάκας.
Από τα μοιρασμένα στρατόπεδα δείχνει να εξαιρείται η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία, αν και στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου στη μάχη για τη διαδοχή, δεν δείχνει διατεθειμένη να κινηθεί αντάρτικα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της κ. Αχτσιόγλου, αν δηλαδή θα κάνει παρουσία εκπροσώπησης της “εσωκομματικής αντιπολίτευσης” ή εάν θα κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Σκληρή παρουσία αναμένεται από τα στελέχη της “Ομπρέλας” (κυρίως από Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη κ.ά.) και από της “ομάδας Αχτσιόγλου” (όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος).

Την ηγετική ομάδα θα “εκπροσωπήσουν” στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, η Όλγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου κ.ά.

Στην πλειοψηφία αναμένεται να προσμετρηθούν τα στελέχη της ομάδας “ΡΕΝΕ”, όπως ο Παναγιώτης Ρήγας και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v