Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρινάκης: Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί πολεμικά στο Ισραήλ

«Η χώρα μας είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για αύξηση των μεταναστευτικών ροών». «Τη στιγμή αυτής της θηριωδίας κάποιοι επιλέγουν να κάνουν επικίνδυνους συμψηφισμούς». «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πάνε χέρι χέρι στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Μαρινάκης: Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί πολεμικά στο Ισραήλ

«Η Ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει τη βία και την τρομοκρατία κατά κυρίαρχων κρατών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, είναι, όμως, σημαντικό να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «εξίσου σημαντικό να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης ανάφλεξης στην περιοχή με την εμπλοκή και άλλων χωρών. Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών που ακολουθεί και πήρε από την πρώτη στιγμή καθαρή θέση καταδίκης της τρομοκρατίας και στήριξης του Ισραήλ. Η χώρα μας παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θα συνεχίσει να διαδραματίζει αυτό τον ρόλο ως αξιόπιστος συνομιλητής εταίρων και συμμάχων και ως χώρα που συνομιλεί με χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία».

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «δεν έχει αλλάξει η θέση μας για την Παλαιστίνη, ωστόσο διαχωρίζουμε τις εξτρεμιστικές επιθέσεις της Χαμάς από τις διεκδικήσεις της Παλαιστίνης».

Με αφορμή την υποστήριξη της Παλαιστίνης από υποψήφιο δήμαρχο του Χαλανδρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός ότι τη στιγμή αυτής της θηριωδίας κάποιοι επιλέγουν να κάνουν επικίνδυνους συμψηφισμούς. Ο κάθε αυτοδιοικητικός εκτίθεται στους πολίτες. Θεωρώ βαθιά προβληματικό να υπάρχουν εκπρόσωποι των πολιτών που να κάνουν αυτούς τους συμψηφισμούς. Και δεν συμβαίνει μόνο στον δήμο Χαλανδρίου αυτό. Προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό κάποιοι να πανηγυρίζουν για μια κτηνωδία. Δεν θα βάλουμε σε ζύγι την ανθρώπινη ζωή, η οποία έχει αξία μη διαπραγματεύσιμη».

Για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «η χώρα μας είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Υπάρχουν τα αναγκαία σχέδια ετοιμότητας. Δεν ακολουθεί η κυβέρνηση το δόγμα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Θα διαφυλάξουμε τα σύνορά μας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Αν κάποιος δικαιούται άσυλο, που θα κριθεί βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, το λαμβάνει».

Ερωτηθείς για τυχόν πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στο Ισραήλ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το διέψευσε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε πλοίου ούτε φρεγάτας που να εμπλέκεται με εξελίξεις στο Ισραήλ. Το πλοίο που βρίσκεται στις ακτές Λιβάνου είναι στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ και είναι εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, μια φρεγάτα στην περιοχή είναι μέρος της δύναμης του ΝΑΤΟ που διαρκεί πολλά χρόνια και ο προγραμματισμός της εκεί παρουσίας της είναι από πέρυσι».

«Πλήρης παρανόηση»

Ερωτηθείς για δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Λευτέρη Αυγενάκη που ερμηνεύθηκαν ως προτροπή στις τοπικές κοινωνίες να ψηφίσουν τους υποψηφίους της ΝΔ εφόσον επιθυμούν να λάβουν ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «πλήρη παρανόηση των λόγων τους. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είπε ότι δεν θα δοθεί ΕΣΠΑ και ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν είπε ότι δεν θα δοθούν αποζημιώσεις. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι δεδομένα για τον κάθε δήμο και κάθε περιφέρεια, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συνεργαστεί με το σύνολο των εκλεγμένων. Με βάση και τις αποφάσεις για το πού θα δοθούν στηρίξεις, φαίνεται ότι τα κριτήρια που επέλεξε ο πρωθυπουργός δεν είναι αμιγώς κομματικά, δείτε την περίπτωση του κ. Αρναουτάκη. Διαχωρίζουμε την αναγκαία συνεργασία και την πολιτική διάσταση των εκλογών».

Αναφερόμενος στη Θεσσαλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι η μόνη περίπτωση που ένας υποψήφιος από αντιπολίτευση είναι στον δεύτερο γύρο. Δεν φωτογραφήθηκε μαζί του ο κ. Κασσελάκης, με όσους υποψηφίους φωτογραφήθηκε και τους στήριξε, δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Στη Θεσσαλία συνέβη ένα πρωτοφανές φυσικό φαινόμενο. Είναι δικαιολογημένη η οργή των κατοίκων, όμως είναι ξεκάθαρο το δίλημμα. Από τη μία, είναι ένας άνθρωπος που ανήκει στον δικό μας πολιτικό χώρο με κάποια συγκεκριμένα έργα και από την άλλη, ένας που όταν αυτοί που τον στηρίζουν είχαν τη δυνατότητα, ούτε το 112 δεν σκέφτηκαν να εφαρμόσουν. Δίνουμε πολιτικά χαρακτηριστικά στη μάχη. Να γκρεμίσουμε αυτά που έχουμε κάνει και να κάνουμε 10 βήματα πίσω με μια πολιτική επιλογή αυτών που ξέρουν μόνο να λιθοβολούν πολιτικά ή να προχωρήσουμε παρακάτω;».

Για τον Δήμο Αθηναίων, χαρακτήρισε «πολιτικό ορόσημο και αυτή τη μάχη. Γιατί επέλεξε και η αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, να πάνε χέρι χέρι και να στηρίξουν τον κ. Δούκα. Έδωσαν πολιτικά χαρακτηριστικά και σε αυτή τη μάχη. Ναι, μας ενδιαφέρει πολύ ο δήμος αυτός».

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, «οι επιλογές του κ. Κασσελάκη ήταν να πάει με τα πιο τοξικά χαρακτηριστικά από τον ήδη πολύ τοξικό ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος. Όταν γίνονται αυτές οι επιλογές, δεν υπάρχουν περιθώρια για σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση. Ο τόπος χρειάζεται μια σοβαρή αντιπολίτευση, όμως δεν μπορούμε να καθορίσουμε αυτό το πράγμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v