Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωτερικά δημοψηφίσματα αντί «συσχετισμών στα όργανα»

Με όπλο το καταστατικό, η νέα ηγεσία απαντά στις… καταστατικές απειλές των διαφωνούντων. Τι ορίζεται για τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα και γιατί η στόχευση στον isyriza.gr. Στ. Κασσελάκης: Το «ουρανοκατέβατο αουτσάιντερ» και ο αιφνιδιασμός σε «Αυγή»-«Κόκκινο».

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωτερικά δημοψηφίσματα αντί «συσχετισμών στα όργανα»

Την τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» εφαρμόζει ο Στέφανος Κασσελάκης απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ενώ οι κινήσεις του δείχνουν πως όχι απλώς έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στη χαώδη κατάσταση, αλλά μεθοδεύει και τον τρόπο με όπλο… το Καταστατικό του κόμματος.

Το «πώς» προκύπτει από την έμφαση που δίνει, καθημερινά πλέον, στην εγγραφή νέων μελών μέσω της πλατφόρμας isyriza.gr αλλά και από τις πληροφορίες για την κεντρική αξιοποίησή της. «Μετά το κάλεσμα που έκανα χθες (σ.σ. προχθές) να εγγραφούν στον isyriza.gr όσοι ενδιαφέρονται να βάλουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, είχαμε 500 νέες εγγραφές. Ποιος άλλος έφερε 500 νέα μέλη στο κόμμα σε μία ημέρα;», είπε χθες κατά την ομιλία του στο Κερατσίνι, ρίχνοντας και το «καρφί» στα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αντιμετωπίσει τους αντιπάλους με το ίδιο όπλο που του επιτέθηκαν οι ίδιοι προχθές, όταν αμφισβήτησαν την προειδοποίησή του πως όσοι υπονομεύουν την ενότητα δεν θα μπουν σε κανένα ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Το όπλο αυτό είναι το Καταστατικό. Κι αυτό διότι η «αντιπολίτευση» επικαλέσθηκε μεν το άρθρο που ορίζει ότι οι υποψηφιότητες (στις εκλογές) εγκρίνονται από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από τον πρόεδρο, ωστόσο το επιτελείο του κ. Κασσελάκη ανέτρεξε… στο επόμενο άρθρο που αναφέρεται στα εσωκομματικά δημοψηφίσματα. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, «οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιουμένων να ψηφίσουν σε αυτά». Και όχι μόνο: σε επόμενη παράγραφο ορίζεται: «Εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να διεξάγεται και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματος, εφόσον πληρούνται τα εχέγγυα μυστικότητας και εγκυρότητας της ψήφου».

Με άλλα λόγια, η μαζικοποίηση του κόμματος με εγγραφές νέων μελών που στηρίζουν την προεδρία Κασσελάκη με αποφασιστικό λόγο σε ένα εσωτερικό δημοψήφισμα, θα είναι η απάντηση στη «μονομερή επίκληση» του Καταστατικού. Και στην επίκληση, από την «αντιπολίτευση», των συσχετισμών σε Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία, όπου διαπιστώνεται αδύναμη (προς το παρόν) πλειοψηφία της νέας ηγεσίας ή ισοπαλία, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκ των πολύ «σκληρών» της «Ομπρέλας», Τάκης Κατσαρός, επικαλέσθηκε επίσης προχθές το Καταστατικό για να παροτρύνει σε διαδικασία καθαίρεσης του κ. Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου, παρότι εξελέγη από τα μέλη του κόμματος πριν από τρεις εβδομάδες.

Πίεση στους απέχοντες βουλευτές

Πέραν αυτών, οι επιτελείς του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζουν να εκθέτουν στα μέλη του κόμματος και στην κοινωνία τα στελέχη της μειοψηφίας για τη στάση της «λευκής απεργίας» στη Βουλή, μέσω της άρνησής τους να αναλάβουν θέσεις τομεαρχών. «Ο ελληνικός λαός μάς πληρώνει κι εμείς διαλέγουμε πού θα συμμετέχουμε και πού όχι;» δήλωσε χθες ο Ευάγγελος Αποστολάκης, δίνοντας και την απάντηση: «Ένα τμήμα στο κόμμα δεν δέχεται ότι ο Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος».

Όπως σημειώσαμε ήδη χθες, οι 12 βουλευτές που καταγράφονται στην «αντιπολίτευση» (αλλά «όχι μπετόν», κατά τις πληροφορίες) φοβούνται ότι θα αρχίσουν να δέχονται πιέσεις από τους ψηφοφόρους για τη χαμηλή συμμετοχή τους στα κοινοβουλευτικά δρώμενα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό τους μέλλον, στον βαθμό που τα σενάρια περί διάσπασης… μείνουν σενάρια ή εάν δεν προκαλέσουν πλήγμα στο κόμμα «α λα Λαφαζάνη», όπως λένε ορισμένοι.

Ουρανοκατέβατο αουτσάιντερ αλλά όχι Μεσσίας

Είναι ενδεικτικός ο τρόπος αντιμετώπισης των εσωκομματικών τριγμών στον δημόσιο λόγο του κ. Κασσελάκη: «Ας αφήσουμε τις χαζομάρες να ασχοληθούμε με τα σοβαρά», είπε χθες στο Κερατσίνι, απ' όπου άνοιξε νέο κύκλο «αδιαμεσολάβητης επαφής με την κοινωνία», όπως εξήγησε πολλές φορές. Και πρόσθεσε... πετώντας άλλο ένα καρφί: «Να προσκαλέσετε τα νέα μέλη να έρθουν μαζί σας, να τα πείσετε ότι το κόμμα δεν είναι ξινίλα, αλλά αγκαλιά».

Τόνισε πολλές φορές μάλιστα ότι θα αναδείξει «νέους, ικανούς και με καθαρά χέρια ανθρώπους» στο κόμμα, ενώ έστειλε και το πρώτο μήνυμα για το ευρωψηφοδέλτιο: «Σέβομαι τον κόπο όλων των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, όπως και των ευρωβουλευτών μας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει και νέα στελέχη. Το απαιτεί η κοινωνία. Αυτή είναι η εντολή που πήρα και θα την τιμήσω», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος δέχθηκε την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα και μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, για να υπάρξει η συνέχεια που άφησε άφωνους τους πάντες. Δείχνοντας δε ότι έχει πλήρη επίγνωση των κατηγοριών που δέχεται (από εσωκομματικούς και εξωκομματικούς αντιπάλους), έδωσε απάντηση σε μία από αυτές: «Για να αλλάξει ο τόπος πρέπει να σπάσουμε τους μηχανισμούς των συμφερόντων. Χρειάζεται ένα ουρανοκατέβατο αουτσάιντερ για να έρθει δίπλα σας στην κοινωνία να το πετύχουμε. Όχι Μεσσίας, καθόλου. Συνεργάτης και σύμμαχος».

Αιφνιδιασμός σε «Αυγή» και «Κόκκινο»

Αν τα παραπάνω ήταν «καρφιά», το… «πέταλο» του κ. Κασσελάκη ήταν η αιφνιδιαστική επίσκεψή του χθες το μεσημέρι στα κομματικά μέσα ενημέρωσης, «Αυγή» και «στο Κόκκινο», προκειμένου να κάνει μία πρώτη κατ' ιδίαν συζήτηση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι φοβούνται για την «τύχη» τους μετά την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.

Όταν… συνήλθαν από την έκπληξη, τον άκουσαν να δεσμεύεται πως τα μέσα ενημέρωσης όχι απλώς θα στηριχτούν, αλλά θα φροντίσει ο ίδιος να γίνουν εμπορικές συμφωνίες και να συμφωνηθούν διαφημίσεις, ώστε να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών εξόδων. Ο κ. Κασσελάκης μάλιστα μπήκε και στο στούντιο, σε εν εξελίξει αθλητική εκπομπή, για να επικοινωνήσει πολιτικές θέσεις και να δεσμευτεί δημοσίως, πια, για τη στήριξη των κομματικών μέσων ενημέρωσης.

Η πρώτη απάντηση Τσακαλώτου

Αργά το βράδυ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε μία πρώτη απάντηση στον κ. Κασσελάκη για την περίφημη ομιλία του στη συνέλευση του ΣΕΒ: «… η ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στην ελπίδα ότι το κεφάλαιο θα δρα υπέρ της ισότητας, ούτε στη "συνεργασία" των εργαζομένων -αυτό δεν δούλεψε στο παρελθόν, δεν θα δουλέψει ούτε στο μέλλον», έγραψε στο πλαίσιο μίας γενικότερης ανάρτησης στα social media.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v