Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, αυστηρό μήνυμα από Κασσελάκη

Με συμμετοχή και στελεχών της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» η λίστα. Προηγήθηκε μήνυμα Κασσελάκη ότι θα μείνει εκτός μελλοντικών ψηφοδελτίων όποιος υπονομεύει την ενότητα. Οι αντιδράσεις.

Οι νέοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, αυστηρό μήνυμα από Κασσελάκη

Κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε του τομεάρχες και τους αναπληρωτές τομεάρχες της ΚΟ.

Ρόλο τομεάρχη δέχτηκαν, τελικά, να αναλάβουν βουλευτές που είχαν στηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ηγεσία του κόμματος (Χάρης Μαμουλάκης) ή την Έφη Αχτσιόγλου (Κώστας Μπάρκας, Γιώργος Καραμέρος).

Ο πρώτος είχε στραφεί με δημόσια δήλωση υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Ο κ. Μπάρκας παρέμεινε σταθερός στην προτίμησή του, ενώ ανήκε στους 16 βουλευτές που ψήφισαν «λευκό» στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (σε αντίθεση με τον κ. Καραμέρο που υπερψήφισε).

Τον ρόλο τομεάρχη (για τον Απόδημο Ελληνισμό) αποδέχθηκε και ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος, ο οποίος δεν είχε στηρίξει τον κ. Κασσελάκη για την προεδρία.

Αναλυτικά η λίστα: 

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή τον ορισμό τομεαρχών («σκιωδών υπουργών») βουλευτών και τις πληροφορίες για «λευκή απεργία» της μειοψηφίας, είχε απευθύνει αυστηρό μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Με ανάρτησή του επεσήμανε ότι ο ίδιος έχει καταβάλει «κάθε προσπάθεια» η σύνθεση των τομεαρχών «να είναι όσο το δυνατόν ενωτική και διευρυμένη». Προειδοποίησε δε, πως «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος».

Ολόκληρη η δήλωση:

«Μετά από εισήγησή μου, σήμερα το απόγευμα το Προεδρείο της Κ.Ο. θα ανακοινώσει τους Τομεάρχες που θα υπεραμύνονται της αλήθειας στη Βουλή. Έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια η σύνθεση να είναι όσο το δυνατόν ενωτική και διευρυμένη. Με πυξίδα το μέλλον του προοδευτικού χώρου και της Σύγχρονης Αριστεράς.

Όπως έχω ήδη ανακοινώσει, η κύρια παραγωγή πολιτικής θα μεταφερθεί στα τμήματα και στην κοινωνία, με τους Τομεάρχες μας να συμμετέχουν ενεργά και στα δύο. Για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύεται και με ενθαρρύνει κάθε μέρα: Όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Και όποια ή όποιος από εσάς ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες Ευρωεκλογές, πρέπει να γραφτεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο www.isyriza.gr. Εκεί χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεννιούνται τα στελέχη της επόμενης γενιάς.

Θα στείλουμε φόρμα ενδιαφέροντος στα μέλη μας τις επόμενες μέρες. Θα λογοδοτώ πάντα σε εσάς αδιαμεσολάβητα. Αρχίζοντας με την ανοιχτή εκδήλωσή μας στο Κερατσίνι αύριο το βράδυ».

Διαφωνία: Δεν απαιτείται ιδιότητα μέλους για υποψήφιο ευρωβουλευτή

Από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διαρρέει ότι η προειδοποίηση του κ. Κασσελάκη είναι αντικαταστατική. Στελέχη της πλειοψηφίας, ωστόσο, παραπέμπουν στο Καταστατικό, το οποίο ορίζει ότι για τους υποψήφιους βουλευτές-ευρωβουλευτές γίνεται συζήτηση στις Οργανώσεις, αλλά την τελική απόφαση λαμβάνει η Κεντρική Επιτροπή.

«Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος δεν αποφασίζει μόνος του και δεν εννοεί αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης», σημειώνουν, επισημαίνοντας ότι «ο πρόεδρος εισηγείται».

Το σημείο που χρήζει διευκρίνισης από τον νέο πρόεδρο είναι η προϋπόθεση που θέτει «να εγγραφεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ» όποιος ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Κι αυτό διότι το ισχύον Καταστατικό ορίζει πως «σε περίπτωση υποψηφιότητας μη μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτείται η έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής».

H πρώτη επώνυμη αντίδραση ήλθε, μέσω social media, από το μέλος της “Ομπρέλας” Αννέτα Καββαδία, η οποία επικαλέσθηκε το Καταστατικό και αναρωτήθηκε εάν στο κόμμα πλέον ισχύει το "L’État, c’est moi” (η αρχή είμαι εγώ). Εμμέσως πλην σαφώς, μάλιστα, χαρακτήρισε τον κ.Κασσελάκη …υπονομευτή, επειδή έκανε την αυστηρή σύσταση “τέσσερις ημερες πριν από τις εκλογές”, δηλαδή από τον δεύτερο αυτοδιοικητικό γύρο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v