Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πού θα βγουν τα πολιτικά μηνύματα

Πού θεωρούν ότι θα κριθεί η μάχη στις σημερινές κάλπες. Ο υψηλός στόχος της ΝΔ, ο ρόλος των γαλάζιων «ανταρτών» και το μήνυμα προς τον Στ. Κασσελάκη. Ο πήχης για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πού θα βγουν τα πολιτικά μηνύματα

Σε νέα καταμέτρηση των δυνάμεών τους, στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση της χρονιάς (μετά τις διπλές εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου), επιδίδονται σήμερα τα πολιτικά κόμματα.

Αυτή τη φορά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με όποιες ιδιαιτερότητες αυτό μπορεί να σημαίνει όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων. Πολιτικά συμπεράσματα θα προκύψουν περισσότερο από τις κάλπες για τις 13 περιφέρειες της επικράτειας, όπου τα περισσότερα κόμματα έχουν πάρει σαφείς θέσεις και δημοσιοποιήσει τους «εκλεκτούς» τους, καθότι στις εκλογές για τους δήμους, το προσωπικό στοιχείο των υποψηφίων είναι πολύ πιο έντονο και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ψήφο των πολιτών.

Στη ΝΔ θέλουν να δώσουν συνέχεια στο σερί των επιτυχημένων φετινών εκλογικών αποτελεσμάτων, τοποθετώντας τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά και παρά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο της νέας κυβερνητικής θητείας. Στόχος της Πειραιώς είναι ο χάρτης της χώρας και σε αυτές τις εκλογές να βαφτεί γαλάζιος, με επικράτηση -είτε στον α’ είτε στον β’ γύρο της επόμενης Κυριακής- όλων των υποψηφίων περιφερειαρχών που στηρίζει και των τριών υποψηφίων Δημάρχων στους μεγάλους Δήμους της χώρας, του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα, του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά και του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη.

Το πολιτικό τοπίο, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, όπως αποτυπώθηκε στις κάλπες του Ιουνίου και όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης που γίνονται το τελευταίο διάστημα, αφού από την αντιπολίτευση δεν καταγράφεται κάποια αξιοσημείωτη κίνηση ή κάποιος που μπορεί να κάνει τη διαφορά».

«Προφανώς», αναγνωρίζουν, «και στις εκλογές αυτές είναι πιο χαλαρή η ψήφος, καθώς έχει αυτοδιοικητικά και τοπικά κριτήρια», ωστόσο ακόμη και στις περιφέρειες που θα χρειαστεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του ανώτατου τοπικού άρχοντα η μάχη θα δοθεί μεταξύ υποψηφίων που προέρχονται, ανήκουν ή έχουν σημείο αναφοράς τη ΝΔ. Η συγκεκριμένη αναφορά παραπέμπει στους ουκ ολίγους γαλάζιους «αντάρτες» που διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία των περιφερειών απέναντι στους υποψηφίους που στηρίζονται επίσημα από την κυβερνώσα παράταξη.

«Πιστώνεται ή χρεώνεται»

Η ΝΔ, με αφορμή το χθεσινό κάλεσμα του Στέφανου Κασσελάκη στους πολίτες να καταψηφίσουν τους υποψήφιους που έχουν τη στήριξη της ΝΔ και να επιλέξουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, άδραξε την ευκαιρία: «Ταυτιζόμενος εκ νέου με αυτές τις επιλογές, πιστώνεται ή χρεώνεται το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε μετά την ετυμηγορία των πολιτών», ανέφερε σχετικά.

Όπως σημειώνει κομματικός παράγοντας, εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταφέρει να εκλέξει περιφερειάρχη και δήμαρχο στους μεγάλους δήμους, θα πρόκειται για την πρώτη ήττα του νέου προέδρου της, μολονότι είναι προφανές ότι η ευθύνη δεν θα είναι αποκλειστικά δική του, λόγω της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του.

Στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες, της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, η εκτίμηση που υπάρχει στο στρατόπεδο της ΝΔ είναι ότι οι Νίκος Χαρδαλιάς και Απόστολος Τζιτζικώστας μπορούν να εκλεγούν από σήμερα, εξασφαλίζοντας το απαιτούμενο 43%. Από εκεί και πέρα, αισιοδοξούν ότι θα πάνε πολύ καλά και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη, ο οποίος στηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ.

Μεγαλύτερος θεωρείται ο βαθμός δυσκολίας για την Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά, τον Γιώργο Κασαπίδη στην Δυτική Μακεδονία, τον Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο και τον Χρήστο Μέτιο στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

Η “μάχη της Αθήνας” και οι τρεις κοινοί υποψήφιοι

Με χαμηλά τον πήχη των κομματικών κερδών, αλλά ψηλά ως προς το να μην βαφτεί, πάλι, μπλε ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσέρχονται στις σημερινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Αν υπάρχει ένα στοίχημα και για τα δύο κόμματα μαζί, είναι η πρωτιά των υποψηφίων περιφερειαρχών που στηρίζουν από κοινού: του Δημήτρη Κουρέτα στην πολύπαθη Θεσσαλία, της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου στην Δυτική Μακεδονία και της Βασιλικής Χοχλάκα στο Βόρειο Αιγαίο.

Και τα δύο κόμματα εκτιμούν ότι, αν και με ξεχωριστούς υποψηφίους, αυτή τη φορά δίνουν με αξιώσεις “τη μάχη της Αθήνας”. Κι αυτό διότι ο Κώστας Μπακογιάννης δεν πλησίασε καν τον στόχο του 43% για να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή (λίγο πάνω από το 26% μέτρησε η RealPolls), οπότε ο Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ) ή ο Χάρης Δούκας (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) θα έχουν σοβαρές ελπίδες επικράτησης τη άλλη Κυριακή, εάν, ένας από τους δύο, περάσει στον δεύτερο γύρο.

Κατά τις εκτιμήσεις, αυτό θα συμβεί σίγουρα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ “κληθεί” εκ των πραγμάτων να στηρίξει τον κ. Δούκα, καθώς η διαβεβαίωση ήρθε και επισήμως χθες από τον Στέφανο Κασσελάκη: “σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουμε προοδευτικό υποψήφιο στον δεύτερο γύρο”.

Η Χ. Τρικούπη δεν έχει προβεί σε ανάλογη δέσμευση: τυπικά επειδή ο κ. Δούκας προηγήθηκε δημοσκοπικά κατά 1,5 μονάδα του κ. Ζαχαριάδη τις προηγούμενες ημέρες, αλλά ουσιαστικά διότι είναι πολιτική επιλογή να μην διαφανεί στήριξη σε “Συριζαίο” υποψήφιο - τουλάχιστον πριν από τον πρώτο γύρο.

ΣΥΡΙΖΑ: Η εσωστρέφεια πληρώνεται

Όπως και να’ χει, για την Κουμουνδούρου δεν υπάρχει “μάχη πολιτικών εντυπώσεων” σ΄ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η συντριβή στις εθνικές κάλπες Μαΐου-Ιουνίου και η τρίμηνη εσωστρέφεια λόγω της κούρσας διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και οι αναταράξεις που προκάλεσε η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, κάθε άλλο παρά οδήγησαν το κόμμα σε συντεταγμένη δράση στις περιφέρειες και στους δήμους.

Πόσο μάλλον που ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στις καλύτερες εποχές του, δεν είχε δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως αποτέλεσμα της χαμηλής “γείωσής” του με την κοινωνική βάση, όπως έχουν παραδεχτεί πολλάκις, πλέον, τα στελέχη του.

Σε καμία περίπτωση άλλωστε δεν θα χρεωθεί ο κ. Κασσελάκης ένα λίαν αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς είναι πρόεδρος του κόμματος εδώ και μόλις δύο εβδομάδες, ενώ όταν δόθηκαν τα χρίσματα δεν υπήρχε καν στον ορίζοντα το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του.

ΠΑΣΟΚ: Θέλει πράσινη “πινελιά”

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αντιθέτως, έχει επενδύσει επικοινωνιακά στα ερείσματα που έχει παραδοσιακά στην τοπική αυτοδιοίκηση και, συνεπώς, θέλει να υπάρχει έστω μία πράσινη πινελιά στον χάρτη. Η δεύτερη θέση του κ. Δούκα στην Αθήνα θα είναι, πράγματι, σημαντική, ανεξάρτητα από το εάν επικρατήσει του κ. Μπακογιάννη την επόμενη Κυριακή. Το ίδιο θα συμβεί αν τερματίσει δεύτερος σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, έναντι του Γιώργου Ιωακειμίδη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη θέση είναι… win win, καθώς τα στελέχη του κόμματος έχουν “μοιραστεί” στους υποψήφιους δημάρχους Στέλιο Αγγελούδη και Σπύρο Πέγκα τον οποίον στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περιφέρεια Κρήτης και δήμο Πειραιά, η τυχόν νίκη των Σταύρου Αρναουτάκη και Γιάννη Μώραλη, αντίστοιχα, θα δώσει διχρωμία μπλε-πράσινο στους χάρτες, καθώς οι δύο υποψήφιοι στηρίζονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v