Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Το στοίχημα των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι «αντάρτες»

Ο στόχος, τα ζητούμενα και τα εμπόδια. Σε ποιες περιφέρειες απειλούνται οι επίσημοι υποψήφιοι από… ομοϊδεάτες τους. Δεν ανησυχούν από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

ΝΔ: Το στοίχημα των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι «αντάρτες»

Τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου η σημερινή, ενόψει των αυτοδιοικητικών καλπών της Κυριακής, και στη ΝΔ κάνουν την ύστατη προσπάθεια στήριξης των επίσημων επιλογών του κόμματος για τις 13 περιφέρειες.

Υπουργοί, γαλάζιοι βουλευτές και κομματικά στελέχη καθ’ όλη την εβδομάδα βρίσκονται δίπλα στους υποψήφιους περιφερειάρχες, ιδίως σε περιοχές που οι διαρροές ελέω… ανταρτών είναι εμφανείς.

Έστω την τελευταία στιγμή, Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς επιχειρούν να περιορίσουν το αναπόφευκτο πολιτικό κόστος λόγω της «πολυφωνίας», αναζητώντας τη συσπείρωση μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Από την πρώτη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως το κόμμα του ζητάει πολιτική ψήφο στο σύνολο των Περιφερειών και τους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας. Η εξήγηση που δίνει το περιβάλλον του είναι τα ζητήματα που αφορούν τις Περιφέρειες αλλά και τους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, λόγω του μεγέθους τους και των προκλήσεων της εποχής, άπτονται άμεσα της κεντρικής διοίκησης με την οποία απαιτείται συναντίληψη στον σχεδιασμό και τον τρόπο επίλυσής τους. Ειδικά οι Περιφερειάρχες, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, πρέπει να έχουν στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, να συμμερίζονται το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο και τις αναπτυξιακές προτεραιότητές της για τη χώρα, που περνά μέσα από τον Β’ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, ενώ είναι σημαντικός παράγοντας σε αυτή την κατεύθυνση η αποτελεσματική αξιοποίηση των πολλών διαθέσιμων πόρων, όπως τα 8 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. 

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει με απόλυτο τρόπο από τον κομματικό μηχανισμό να αφήσει στην άκρη «προσωπικές διαφωνίες ή πικρίες» και να ριχτεί συντεταγμένα στον στόχο επιβεβαίωσης της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ.

Επίσημες υποψηφιότητες

Και οι «αντάρτες» -είναι η αλήθεια- απειλούν τις επίσημες κομματικές υποψηφιότητες στις περισσότερες από τις 13 περιφέρειες. Έτσι, στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Αμανατίδης αμφισβητεί τον απερχόμενο και ξανά υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Χριστόδουλος Τοψίδης τον Χρήστο Μέτιο, στα Ιόνια Νησιά ο Γιάννης Τρεπεκλής τη Ρόδη Κράτσα, στο Βόρειο Αιγαίο ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης τον Αλκιβιάδη Στεφανή και στην Πελοπόννησο ο Πέτρος Τατούλης τον Δημήτρη Πτωχό. Ψηφοδέλτια προερχόμενα από τον ιδεολογικό χώρο της ΝΔ και που τίθενται απέναντι στους εκλεκτούς της Πειραιώς υπάρχουν και στην Ήπειρο, όπου ο Σπύρος Ριζόπουλος αναζητά την έκπληξη απέναντι στον Αλέξανδρο Καχριμάνη, στη Θεσσαλία με την Ελευθερία Τζανακούλη να προσπαθεί να ανταγωνιστεί τον Κώστα Αγοραστό, καθώς και στη Στερεά Ελλάδα, όπου ο πρώην βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος θέλει να αμφισβητήσει τον νυν περιφερειάρχη Φάνη Σπανό.

Στην κυβερνώσα παράταξη επιμένουν ότι δεν είναι ανέφικτος ο στόχος να κερδίσουν και τις 13 περιφέρειες, είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη Κυριακή, αντιλαμβανόμενοι ότι οι μεγαλύτερες απειλές είναι από τα «δικά τους παιδιά», παρά από τους προτεινόμενους  υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Από εκεί και πέρα, όπως λένε στην Πειραιώς, «η Νέα Δημοκρατία έχει διαχρονικά αποδείξει τη σημασία που αποδίδει στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία του κράτους προς όφελος της κοινωνίας. Οι εκλογές της Κυριακής είναι σημαντικές. Πολλά στελέχη της παράταξης που υπηρέτησαν και υπηρετούν σε κυβερνητικές θέσεις ευθύνης έχουν επί χρόνια δοκιμαστεί στον απαιτητικό στίβο της αυτοδιοίκησης. Η Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που βρίσκεται πιο κοντά στα καθημερινά προβλήματα του κατοίκου κάθε περιοχής και εκείνοι γνωρίζουν ποιος υποψήφιος είναι καταλληλότερος να δώσει λύσεις». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v