Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Πρεμιέρα Κασσελάκη στην ΚΟ με εκλογή των επικεφαλής της

Η πρώτη πολιτική ομιλία σε αίθουσα της Βουλής. Ποιοι προαλείφονται για τις θέσεις-κλειδιά της Ομάδας. Οι σίγουροι, οι αβεβαιότητες, οι τυχόν καραμπόλες και το δίλημμα «Πολάκης ή Φλαμπουράρης».

ΣΥΡΙΖΑ: Πρεμιέρα Κασσελάκη στην ΚΟ με εκλογή των επικεφαλής της

Λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στις 4:30 το απόγευμα, οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν… την τύχη τους. Δηλαδή ποιοι αναλαμβάνουν ρόλους και ποιοι αλλάζουν θέσεις.

Η σημερινή διαδικασία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα είναι η πρώτη ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη σε κομματική διαδικασία μετά την εκλογή του, αλλά και η πρώτη φορά που θα μιλήσει από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας της Βουλής, η οποία διατίθεται στα κόμματα για τέτοιες συνεδριάσεις.

Πέραν του περιεχομένου που θα έχει η ομιλία, ο νέος πρόεδρος θα δείξει και στην πράξη πώς εννοεί την αξιοποίηση του «όλου ΣΥΡΙΖΑ» (ή έστω, μεγάλου τμήματός του) καθώς αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις του για τις επιτελικές θέσεις στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από την πλειοψηφία των βουλευτών, συνεπώς, πέραν των συσχετισμών (που είναι υπέρ της νέας ηγετικής ομάδας), θα παίξει ρόλο η ικανότητα των προτεινομένων «να συνθέτουν, να οργανώνουν αλλά και να είναι αποτελεσματικοί», όπως σημειώνεται από αρμόδιες πηγές. Για τον λόγο αυτό οι συσκέψεις ήταν διαρκείς τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου ο κ. Κασσελάκης να καταλήξει στα πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι ο σκληρός πυρήνας της «Ομπρέλας» (δηλαδή οι «53») διαθέτει πλέον τρεις βουλευτές, πέραν του άτυπου επικεφαλής της, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Δύο βέβαιοι συν ένα ερώτημα

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Σωκράτης Φάμελλος, από μεταβατικός επικεφαλής της Κ.Ο. που είχε αναλάβει μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο, θα γίνει… κανονικός. Την απόφαση αυτή, άλλωστε, έχει προαναγγείλει ο κ. Κασσελάκης το προηγούμενο διάστημα, ενώ η συνεργασία τους στη Βουλή είναι καθημερινή και για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα. Έτερη βέβαιη θέση είναι του Διευθυντή της Κ.Ο., την οποία θα αναλάβει ο Γιώργος Τσίπρας, αντικαθιστώντας τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Από κει και πέρα, αρχίζουν οι αβεβαιότητες και οι καραμπόλες. Η διαρροή από το περιβάλλον του προέδρου για τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ο. εξακολουθεί να είναι επίμονη και να αφορά στο πρόσωπο της Θεοδώρας Τζάκρη, με μετακίνηση του σημερινού, επίσης μεταβατικού Γραμματέα, Διονύση Καλαματιανού σε ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ή «σκιώδη υπουργού» σε έναν σημαντικό τομέα.

Άλλες πηγές ωστόσο συνιστούν «υπομονή», καθώς ο κ. Καλαματιανός χαίρει ευρύτερης αποδοχής από τους βουλευτές, ενώ τον επικαλέσθηκε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης σε συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την παραλαβή της προεδρίας του κόμματος από τον κ. Τσίπρα, όταν αναφέρθηκε στη σημαντική δουλειά που κάνουν «ο Σωκράτης και ο Διονύσης».

Οι πληροφορίες πάντως μιλούν για τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους: τον Νίκο Παππά, τον κ. Καλαματιανό (ή την κ. Τζάκρη) και τον Νάσο Ηλιόπουλο (εάν δεχτεί, καθώς ήταν «το δεξί χέρι» της Έφης Αχτσιόγλου στη μάχη για την προεδρία).

Ο κ. Παππάς θα έχει υπό την εποπτεία του τους τομείς Οικονομικών-Οικονομίας.

Οι «σκιώδεις» και… ο Πολάκης

Όσο για τους τομεάρχες, δηλαδή τους λεγόμενους «σκιώδεις υπουργούς», τα ονόματα δεν είχαν οριστικοποιηθεί μέχρι χθες το βράδυ. Κι αυτό διότι η πρόθεση του κ. Κασσελάκη είναι να αναλάβουν τομείς και βουλευτές που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου, ωστόσο πρέπει να συμφωνήσουν και οι ίδιοι.

Η ίδια η κ. Αχτσιόγλου, ως γνωστόν, απάντησε αρνητικά σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αξιοποίησής της, ενώ πέραν του κ. Ηλιόπουλου είναι ασαφές εάν θα γίνει αποδεκτή τυχόν πρόταση σε άλλο στενό συνεργάτη της, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης.

Οι τομεάρχες που θεωρούνται σίγουροι είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης (Άμυνας), η Αθηνά Λινού (Υγείας), η Ρένα Δούρου (Εξωτερικών), ο Βασίλης Κόκκαλης (Αγροτικής Ανάπτυξης).

Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, η κ. Δούρου θα είναι αναπληρώτρια του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για τομεάρχες «παίζουν» επίσης τα ονόματα του Θεόφιλου Ξανθόπουλου (Δικαιοσύνης) και του Χάρη Μαμουλάκη (Μεταφορών-Υποδομών).

Με ερωτηματικό παρέμενε μέχρι χθες η θέση που θα αναλάβει τελικά ο Παύλος Πολάκης. Η αρχική σκέψη να αναλάβει συντονιστής των Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) φάνηκε να υποχωρεί στην ανάγκη πιο «ήπιου» και συνθετικού προσώπου. Τον ρόλο αυτό τον είχε μετά τις εκλογές του 2019 και μέχρι σήμερα ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ δεν θεωρείται καθόλου απίθανο να τον διατηρήσει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Πολάκης θα αναλάβει κάποια σημαντική αρμοδιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v