Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στ. Κασσελάκης: Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με «άρωμα» Κραν Μοντανά

Συνοδεύεται από τον διπλωματικό σύμβουλο του Α. Τσίπρα, Β. Καλπαδάκη. Τα μηνύματα που έστειλε μέσω του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και το βαρύ πρόγραμμα επαφών. 

Στ. Κασσελάκης: Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με «άρωμα» Κραν Μοντανά

Με κεντρική γραμμή την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, συναντάται σήμερα με την κυπριακή ηγεσία ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε χθες το βράδυ στην Κύπρο, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη με αυτή την ιδιότητα στο εξωτερικό, όπως είχε αναγγείλει αμέσως μετά την εκλογή του.
Το γεγονός ότι συνοδεύεται από τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλη Καλπαδάκη, δίνει σαφές στίγμα για τη συνέχιση της πολιτικής που θα τηρήσει στα εθνικά θέματα και, σίγουρα, στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. 

Αυτή η ερμηνεία δίνεται και στην αναφορά στο Κραν Μοντανά, στην τελευταία δηλαδή προσπάθεια επίλυσης του πολυετούς προβλήματος, που έληξε άδοξα το καλοκαίρι του 2017 με άρνηση της τότε κυπριακής ηγεσίας να αποδεχτεί το σύνολο των προϋποθέσεων που έθετε η άλλη πλευρά. 

Όπως αναμενόταν, ο κ. Κασσελάκης και οι συνεργάτες του προετοίμασαν την επίσκεψη στην Κύπρο με συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πέραν της διατύπωσης των πάγιων ελληνικών θέσεων (και την αναφορά στο Κραν Μοντανά που δεν πέρασε απαρατήρητη) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και για το περίφημο “λεκτικό ατόπημα” που έκανε δύο ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, αποκαλώντας “κρατίδιο” το ψευδοκράτος

Όπως είπε εκ νέου, ανασκεύασε αμέσως και ζήτησε συγγνώμη, για να προσθέσει: “Αλίμονο αν οι άνθρωποι καθορίζονται από τα λάθη που διορθώνουν και όχι από τα πιστεύω τους και τις πράξεις τους”. 

Ως προς την ουσία της επιδιωκόμενης λύσης, τόνισε: “Καμία διχοτομική πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνομιλίες. Ωστόσο, πρέπει να επιμείνουμε ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση συνομιλιών από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά. Να επιμείνουμε σε διάφορα επίπεδα”. 

Εστίασε δε, στη λύση την οποία προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση, για “διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα”. Και υπενθύμισε τη σημαντική μάχη “που δόθηκε και κερδήθηκε”, δηλαδή να αναγνωρίσει ο ΟΗΕ “ότι λύση με εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα δεν μπορεί να υπάρξει”. 

Βαρύ πρόγραμμα 

To πρόγραμμα του κ. Κασσελάκη στην Κύπρο σήμερα περιλαμβάνει:

  • Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας – Αεροσκάφος Norartlas – Mνημείο Μάνας του Αγνοουμένου
  • Kατάθεση στεφάνου Φυλακισμένα Μνήματα  
  • Ακρόαση από Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη (Προεδρικό Μέγαρο) – Δηλώσεις μετά την συνάντηση
  • Eπίσκεψη στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους 
  • Συνάντηση με Πρόεδρο Βουλής Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου (Βουλή Αντιπροσώπων) 
  • Γεύμα με Γενικό Γραμματέα ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου
  • Συνάντηση με Πρόεδρο Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αννίτα Δημητρίου (Πρεσβευτική Κατοικία)
  • Σύντομη ξενάγηση στην Νεκρή Ζώνη από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας.
  • Συνάντηση με Πρόεδρο Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλα Παπαδόπουλο (Πρεσβευτική Κατοικία)
  • Συνάντηση με Πρόεδρο Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών - ΕΔΕΚ,  Μαρίνο Σιζόπουλο (Πρεσβευτική Κατοικία)
  • Συνάντηση με Αντιπρόεδρο Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ)  Μαρίνο Κλεάνθους,  (Πρεσβευτική Κατοικία)
  • Συνάντηση με Πρόεδρο Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου (Πρεσβευτική Κατοικία)
  • Δείπνο παρατιθέμενο από Πρέσβη της Ελλάδας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v