Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλάζια συστράτευση ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών

Αισιοδοξία σε Μαξίμου και Πειραιώς για νίκη και στις 13 περιφέρειες. Πώς σχολιάζουν τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα. Η στρατηγική απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Γαλάζια συστράτευση ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών

Τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να βαφτεί γαλάζιος και ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας δίνουν σε κυβέρνηση και ΝΔ.

Μία εβδομάδα πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το σύνολο των υπουργών, βουλευτές και στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, παράλληλα με τις άλλες τους αρμοδιότητες, κορυφώνουν την προεκλογική τους δράση με περιοδείες σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να στηρίξουν τους υποψηφίους που έχουν το χρίσμα της Πειραιώς.

Ο πρωθυπουργός αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κόρινθο για την υποστήριξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, ενώ δεν αποκλείεται νωρίτερα να συναντηθεί με τον υποψήφιο «ισχυρό άνδρα» της Περιφέρειας Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά. Την Τετάρτη θα μεταβεί στην Δυτική Μακεδονία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Κασαπίδη και ακολούθως θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, προς… τιμήν του Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, με βάση και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, αισιοδοξούν ότι μπορούν να κερδηθούν και οι 13 Περιφέρειες, είτε από τον πρώτο, είτε στον δεύτερο γύρο. Ακόμα και σε αυτές όπου το προηγούμενο διάστημα υπήρχε πρόβλημα, όπως τα Ιόνια Νησιά, η Δυτική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο, τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται οι γαλάζιοι εκλεκτοί να ανακάμπτουν και να θεωρούνται ως πολύ πιθανοί να τερματίσουν τελικά στην πρώτη θέση.  

«Η πολιτική μας κυριαρχία δεν αρκεί να εκδηλώνεται μόνο στις εθνικές κάλπες, αλλά πρέπει να δικαιώνεται καθημερινά και μέσα από τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη παρέμβασή του στην Κ.Ο. της ΝΔ, ζητώντας τη συστράτευση όλων ενόψει της μάχης της επόμενης Κυριακής. «Σας ζητώ όλες και όλοι να βάλετε πλάτη σε αυτή τη μάχη. Ας αφήσουμε στην άκρη τις όποιες μικρές προσωπικές διαφωνίες ή πικρίες μπορεί να υπάρχουν», ανέφερε διαπιστώνοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους υποψηφίους - αντάρτες που προέρχονται από τη ΝΔ, αλλά δεν στηρίζονται επισήμως από αυτήν, τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, λένε στην κυβέρνηση, αποτελούν προτεραιότητά τους, καθώς συνδέονται με τα αναπτυξιακά σχέδια σε όλη την Ελλάδα. Προτείνονται για περιφερειάρχες, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, πρόσωπα που «μπορούν να συμμερίζονται τις κυβερνητικές στοχεύσεις και μπορούν να υπηρετήσουν τα αναπτυξιακά σχέδια τα οποία έχουν ήδη εκπονηθεί και έχουν παρουσιαστεί στις τοπικές κοινωνίες».

«Δεν έχει αλλάξει»

Η εκτίμηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που είδαν το φως τις τελευταίες μέρες, το πολιτικό κλίμα δεν έχει αλλάξει και πως εξακολουθεί η δυναμική που είχε αναπτυχθεί στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, παρά τα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως από τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται κάποια δυσαρέσκεια των ερωτηθέντων,  ωστόσο -όπως λένε- δεν φαίνεται να έχει μεταβληθεί η «μεγάλη εικόνα» όσον αφορά την αποδοχή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Και αυτό, παρά την εκλογή του νέου, πολυσυζητημένου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -ακόμα τουλάχιστον- δείχνει να μην δίνει την ζητούμενη ώθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «βλέπουμε πως ένας νέος αρχηγός συγκεντρώνει με την εκλογή του τόσες πολλές αρνητικές γνώμες, γεγονός που δεν έχει καταγραφεί ξανά με πρόσωπο που εισέρχεται ως αρχηγός στην πολιτική». Δεν αφήνουν ασχολίαστο το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει δίπλα του «φθαρμένα υλικά», όπως χαρακτηρίζουν τους Π. Πολάκη, Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα, «ακυρώνοντας ό,τι νέο επιχειρεί να δείξει ότι φέρνει. Άλλωστε, όλα τα πρόσωπα αυτά και ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ τον απομακρύνουν και από το κεντρώο κοινό», επισημαίνουν.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να ασχολούνται όσο το δυνατόν λιγότερο με τον Στέφανο Κασσελάκη, εστιάζοντας στα προβλήματα της κοινωνίας και την καθημερινότητα του πολίτη, αν και ήδη ξεκίνησαν και οι πρώτες πολιτικές αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα ηγεσία του. Βασικό ρόλο εκ μέρους της κυβερνώσας παράταξης έχουν αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός που συντονισμένα απαντούν στις αναρτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου. Μια νέα εποχή στην κόντρα των δύο κομμάτων, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, έχει ξεκινήσει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v