Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Φραγκογιάννης: Η ελληνική οικονομική διπλωματία στη Νέα Υόρκη

Οι επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Εχει αντιστραφεί το κλίμα για την Ελλάδα».

Κ. Φραγκογιάννης: Η ελληνική οικονομική διπλωματία στη Νέα Υόρκη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 78ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο υφυπουργός εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στη σύνοδο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, και έκανε παρέμβαση στο Διάλογο για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, κατά τη συμμετοχή του στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Καινοτόμες Λύσεις για το Ξεκλείδωμα των Επενδύσεων στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης», ο κ. Φραγκογιάννης ανέπτυξε τρόπους με τους οποίους η ιδιωτική χρηματοδότηση μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο εγχείρημα των GR-eco islands, ως παράδειγμα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση ενός καινοτόμου έργου που υπηρετεί ταυτόχρονα την πράσινη οικονομία, την ενεργειακή αυτονομία και την οικολογική συνείδηση.

Ο κ. Φραγκογιάννης είχε ιδιωτική συνομιλία με τον επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) Achim Steiner, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Ελλάδας στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας.

Στο περιθώριο των εργασιών της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο υφυπουργός συναντήθηκε με ομολόγους του, μεταξύ αυτών με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών και συνομιλητή του για τα θέματα της Θετικής Ατζέντας Μπουράκ Ακτσαπάρ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, με τους δύο υφυπουργούς να επιβεβαιώνουν το προγραμματισμένο ραντεβού τους στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου.

Επίσης, ο υφυπουργός πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sultan Ahmed Al Jaber, με τον οποίο συζήτησαν την πορεία των δρομολογημένων συνεργασιών Ελλάδας-ΗΑΕ στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων. Ο Εμιρατινός υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στην προσεχή σύνοδο για το κλίμα COP28, που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Φραγκογιάννης συμμετείχε στη διμερή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol. Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς αιχμής όπως η ναυτιλία, η υψηλή τεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατόπιν συμφωνίας των αρχηγών των δύο χωρών, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Νότια Κορέα στις αρχές Οκτωβρίου.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο υφυπουργός συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της Amazon, που του παρουσίασαν το εταιρικό πρόγραμμα Project Kuiper, πρωτοβουλία για την αύξηση της παγκόσμιας ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω ανάπτυξης μιας δέσμης 3.236 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς.

Ο κ. Φραγκογιάννης είχε, επίσης, πρωινό εργασίας με στελέχη από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα/επενδυτικά ταμεία Goldman Sachs, Morgan Stanley, Google, CVC Partners Capital, Sustainability Partners, Hunton Andrews, στους οποίους παρουσίασε τα πρόσφατα, ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά και από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ταμείων επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

Έχοντας ολοκληρώσει τις συναντήσεις και επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο Υφυπουργός κ Φραγκογιάννης δήλωσε ικανοποιημένος από το κλίμα που συνάντησε στις συνομιλίες του, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Διαπίστωσα, για ακόμα μια φορά, και με μεγάλη χαρά, πόσο έχει αντιστραφεί πλέον το κλίμα για την Ελλάδα, διεθνώς - όχι μόνο στους χρηματοοικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, αλλά και ευρύτερα. Η Ελλάδα έχει κερδίσει τη θέση της ως αξιόπιστος και ισχυρός συνομιλητής σε σειρά θεμάτων, διεθνών και περιφερειακών, στην οικονομία, την ενέργεια, την γεωπολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v