Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διλήμματα και προτεραιότητες ενόψει ανασχηματισμού

Αποφασισμένος για στοχευμένες αλλαγές ο Κ. Μητσοτάκης. Ο χρόνος, οι δύο παραιτήσεις και ο… επόμενος. Η ευρωπαϊκή στήριξη στο επίκεντρο της συνάντησης με φον ντερ Λάιεν.

Διλήμματα και προτεραιότητες ενόψει ανασχηματισμού

Η αρχή έγινε με τον Νότη Μηταράκη τον Ιούλιο, η συνέχεια δόθηκε χθες με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και μάλλον η σχετική λίστα δεν τελειώνει εδώ.

Τους δύο υπουργούς που αποχώρησαν από το κυβερνητικό σχήμα, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσουν και άλλος ή άλλοι, προς επιβεβαίωση της γενικής διαπίστωσης ότι η νέα θητεία της κυβέρνησης δεν κυλάει όπως θα προσδοκούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει διακρίνει συμπτώματα δυσλειτουργίας στην ανανεωμένη κυβέρνησή του και στον απόηχο των τελευταίων πυρκαγιών και πλημμυρών φαίνεται ότι ετοιμάζει και άλλες διορθωτικές κινήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο σχετικό ερώτημα (αν δηλαδή την παραίτηση Βαρβιτσιώτη θα ακολουθήσουν κι άλλες παραιτήσεις), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως «μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, αυτό είναι μια διαρκής διαδικασία».

Στο ερώτημα για τον χρόνο των πιθανών αλλαγών, τα στόματα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ερμητικά κλειστά, με τα σενάρια να είναι δύο: το πρώτο κάνει λόγο για άμεσες κινήσεις, ίσως και εντός των επόμενων 24ώρων πριν από την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο και το δεύτερο, αργότερα, πιο πέρα χρονικά, όταν οι παρούσες κρίσεις θα έχουν εκτονωθεί και οι αποφάσεις θα ληφθούν με πιο «καθαρό μυαλό».

Η χθεσινή πάντως παραίτηση-αποπομπή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη δεν ήταν αιφνιδιαστική εξέλιξη, αλλά δρομολογημένη από την περασμένη εβδομάδα, όταν έκανε την άστοχη δήλωση για τη δολοφονία του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά.

Η δυσφορία του πρωθυπουργού ήταν έντονη από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός προφανώς συμφώνησε να διευκολύνει την κατάσταση με την παραίτησή του, η οποία αποφασίστηκε να μη δημοσιοποιηθεί εν μέσω των καταστροφικών πλημμυρών της Θεσσαλίας. Εξ ου και η χθεσινή εξέλιξη, η οποία συνδυάστηκε με την πρώτη απόφαση της Δικαιοσύνης για τους κατηγορούμενους σχετικά με τον θάνατο του άνδρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν ορθή και αυτονόητη την παραίτηση Βαρβιτσιώτη, από τον οποίο υπάρχουν παράπονα και για άλλες πτυχές του τρίμηνου σχεδόν έργου του.

Ο… επόμενος

Όσον αφορά τον… επόμενο, πολλοί ποντάρουν στο πρόσωπο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, πολιτικού προϊστάμενου του αρμόδιου φορέα διαχείρισης των συνεπειών των φυσικών φαινομένων, ο οποίος είχε την… ατυχία να αναλάβει η συγκεκριμένη θέση ταυτόχρονα με την έναρξη των μεγάλων πυρκαγιών. Και μολονότι -όπως υποστηρίζουν οι υπερασπιστές του- δεν ήταν αυτός που οργάνωσε τον κρατικό μηχανισμό ενόψει του φετινού καλοκαιριού, η αναποτελεσματική διαχείριση και ο κακός σχεδιασμός - συντονισμός τον βάζουν εκ των πραγμάτων στο… μάτι του κυκλώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας τις τελευταίες μέρες δεν συνόδευε, όπως θα αναμενόταν, τον πρωθυπουργό στις δημόσιες παρουσίες του σε Μαγνησία και Έβρο, προκαλώντας εύλογες απορίες.

Αντίθετα, ο προκάτοχος του κ. Κικίλια στο υπουργείο, ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Στυλιανίδης, επιβραβεύτηκε από τον πρωθυπουργό, αναλαμβάνοντας τη θέση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η αιτιολογία που στηρίζει τη συγκεκριμένη επιλογή έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται «για έναν άνθρωπο με κυβερνητική εμπειρία. Έχει υπάρξει πολιτικός προϊστάμενος ενός σώματος ασφαλείας στο προηγούμενο υπουργείο που θήτευσε, είναι πολιτικός με επιχειρησιακή και ευρωπαϊκή εμπειρία και ειδικά η ναυτιλία είναι χώρος εξωστρεφής με σημαντικές διεθνείς διαστάσεις», όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Στυλιανίδης επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού, αν και πολλά είναι αυτά που του καταλογίζονται από την αντιπολίτευση -αλλά και στελέχη της ΝΔ- για την προηγούμενη θητεία του και την αποτελεσματικότητά του στην Πολιτική Προστασία.

Δίπλα στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Στρασβούργο, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου (μαζί με Κωστή Χατζηδάκη, Χρήστο Σταϊκούρα, Λευτέρη Αυγενάκη, Νίκο Παπαθανάση και Θάνο Πετραλιά), για να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θα συζητηθεί ο τρόπος και τα εργαλεία με τα οποία η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας, θα εκφράσει την αλληλεγγύη της αλλά και θα σηματοδοτήσει την προσήλωσή της στη μάχη για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας οικονομικά την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη καταστροφή. «Πρόκειται για μία καταστροφή η οποία σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν, όπως τα αγροτικά ταμεία, οι πόροι του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v