Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα… απόνερα της τραγωδίας βάζουν δύσκολα στην κυβέρνηση

Στα 2 δισ. ευρώ το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς. Πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες. Στη Λάρισα σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα.

Τα… απόνερα της τραγωδίας βάζουν δύσκολα στην κυβέρνηση

Η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε λόγο πανηγυρισμών για την κυβέρνηση. Μάλιστα, θα ήταν και το μεγάλο «όπλο» του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την αρχικά προγραμματισμένη για χθες ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Όμως, η βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία ανέτρεψε τα δεδομένα. Οι ανθρώπινες απώλειες και οι ολικές καταστροφές των περιουσιών βάρυναν επικίνδυνα το κλίμα και επαναπροσδιορίζουν το πρόγραμμα του πρωθυπουργού -που ανέβαλε την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη-, αλλά και τον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί εκ νέου σήμερα τη Λάρισα, συνοδευόμενος από υπουργούς της κυβέρνησης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τους πληγέντες. Στις 19.00 θα κάνει δηλώσεις από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Παράλληλα, τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τον Έβρο. 

Υπό πίεση

Για ακόμη μια φορά μέσα στη μικρής διάρκειας θητεία της, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση τελεί υπό πίεση και, ανεξάρτητα από τα όποια δικαιολογημένα επιχειρήματα, όπως τα πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα, βρίσκεται σε θέση άμυνας απολογούμενη για τα κακώς κείμενα όσων προηγήθηκαν και όσων ακολούθησαν τη θεομηνία.

«Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα της μάχης. Ο συνολικός απολογισμός θα γίνει στη συνέχεια», επισημαίνουν στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου υπάρχει προβληματισμός για τις νέες αδυναμίες τις οποίες αποδείχθηκε ότι έχει ο κρατικός μηχανισμός σε θέματα πολιτικής προστασίας και συντονισμού των αρμοδίων φορέων.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό, καθώς εδώ και δύο μήνες, στη διάρκεια μιας σειράς γεγονότων (πυρκαγιές, δολοφονία φιλάθλου, συμπεριφορές και άστοχες δηλώσεις στελεχών κ.ά.), κάτι δείχνει να μη λειτουργεί σωστά. Η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική και καταγγέλλει την αποδοτικότητα του επιτελικού κράτους, την ίδια ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τρόπους ανασύνταξης δυνάμεων.

Η δυνατότητα επανεκκίνησης μέσω της ΔΕΘ χάθηκε λόγω των τραγικών πλημμυρικών γεγονότων και το συγκεκριμένο θέμα προφανώς θα μονοπωλήσει τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το Βελλίδειο στα μέσα της εβδομάδας.

Μοντέλο «Ιανού»

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει στην ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων, με μια νέα πιθανή επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να εποπτεύσει τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, καθώς και με δήλωσή του για το σχέδιο αποζημίωσης των πλημμυροπαθών και ανακατασκευής των υποδομών.

Το συνολικό απαιτούμενο ποσό προς αυτή την κατεύθυνση, αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, υπολογίζεται κατ’ αρχάς γύρω στα 2 δισ. ευρώ και θα ακολουθηθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε και με την περίπτωση του «Ιανού» και πάλι στη Θεσσαλία. Το παραπάνω δημοσιονομικό κόστος, που θα αναταράξει την οικονομία μας, έρχεται αθροιστικά στο κόστος των αποζημιώσεων από τις πυρκαγιές που προηγήθηκαν, ενώ πλην των υποδομών θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ζημιές στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην επάρκεια προϊόντων στην αγορά και φυσικά στις τιμές τους.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, στο τραπέζι βρίσκεται η προοπτική ανακατεύθυνσης πόρων από τον προϋπολογισμό, η ανακατανομή κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η διεκδίκηση επιπλέον χρημάτων από την Ευρώπη, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει έρθει ήδη σε επαφή για το θέμα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργός τα επόμενα 24ωρα θα επισκεφθεί και τον Έβρο, όπου θα ανακοινώσει ένα ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης των συνεπειών της μεγάλης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς.

Όσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός και τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις και τις όποιες άλλες αστοχίες, ήδη, ενώ η διάσωση των εγκλωβισμένων βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκίνησε η πολιτική αντιπαράθεση.

«Υποτιθέμενες εισηγήσεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας» και εγκάλεσε όσους «βρήκαν ακόμα μια ευκαιρία για διασπορά αλλεπάλληλων fake news». Συγκεκριμένα, διέψευσε «υποτιθέμενες εισηγήσεις επιστημόνων που προέβλεπαν την ένταση του φαινομένου και δεν έγιναν δεκτές», «δήθεν σπάσιμο φράγματος για να σωθεί η Καρδίτσα σε βάρος άλλων περιοχών», υποτιθέμενη «απόκρυψη νεκρών» και αδυναμία πτήσης ελικοπτέρων διάσωσης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, διατηρείται η φημολογία περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που φέρεται δυσαρεστημένος από το έργο συγκεκριμένων υπουργών. Βεβαίως, ως είθισται, το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει το εν λόγω σενάριο, υπογραμμίζοντας ωστόσο σε κάθε ευκαιρία ότι «όλοι αξιολογούνται διαρκώς από τον πρωθυπουργό». Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πιο πιθανό να λάβει σάρκα και οστά αφού κατασταλάξει ο κουρνιαχτός από την τραγωδία της Θεσσαλίας, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν λαμβάνει τέτοιες σοβαρές αποφάσεις την ώρα της κρίσης.

Ταυτόχρονα, ποικιλοτρόπως σχολιάστηκε η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια ότι «ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων», απαντώντας σε σχετικές κατηγορίες. Διευκρίνισε μάλιστα ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων, από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», με κάποιους να ερμηνεύουν τη φράση αυτή ως «άδειασμα» του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v