Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουδιασμένο κλίμα στην κυβέρνηση στο… παρά πέντε της ΔΕΘ

Οι φυσικές καταστροφές δοκιμάζουν τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Ο ανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας και το αίτημα προς τις Βρυξέλλες. Κάλυψη Βαρβιτσιώτη από το Μέγαρο Μαξίμου για τη «λανθασμένη διατύπωση».

Μουδιασμένο κλίμα στην κυβέρνηση στο… παρά πέντε της ΔΕΘ

Ο «κόκκινος συναγερμός» που έχει σημάνει στην κυβέρνηση από την αρχή σχεδόν της δεύτερης θητείας της και αφορά μια σειρά δύσκολων γεγονότων τα οποία καλείται να διαχειριστεί, δεν έχει παύσει στο ελάχιστο. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό έχουν οι καταστροφικές συνέπειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αρχικά τις πυρκαγιές και εσχάτως τις πλημμύρες.

Και μπορεί η κλιματική κρίση να έχει αυξήσει κατά πολύ τον βαθμό δυσκολίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των φαινομένων, ωστόσο οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά ή επαρκώς. «Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε, και αυτό μας υποχρεώνει να στρέψουμε άμεσα το βλέμμα μας σε πρώτη φάση στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την προχθεσινή τους συνάντηση, λίγα 24ωρα πριν εγκαινιάσει τη φετινή ΔΕΘ στη συμπρωτεύουσα.

Αναπόφευκτα, το πανηγυρικό κλίμα που είθισται να επικρατεί στη Θεσσαλονίκη σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος, φέτος δεν θα είναι το ίδιο, παρά την πρόσφατη εκλογική ευρεία νίκη της ΝΔ. Και πέρα από τα θέματα της καθημερινότητας, προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει και για τα δημοσιονομικά της χώρας με φόντο τις φυσικές καταστροφές.

Ούτως ή άλλως, το φετινό καλάθι της ΔΕΘ θα ήταν «σφιχτό» και οι παροχές λελογισμένες, έρχεται πλέον να προστεθεί και ένας ακόμα απρόβλεπτος παράγοντας που έχει να κάνει με το ανυπολόγιστο -προς ώρας, αλλά σίγουρα πολύ υψηλό κόστος των αποζημιώσεων στους πληγέντες και της αποκατάστασης των ζημιών στις κρατικές υποδομές, κυρίως από τις τελευταίες πλημμύρες.

Τα σχετικά κόστη στον προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα είναι πολύ υψηλά, αντιστρόφως ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον μέτρα στήριξης της κοινωνίας που συνεχίζει να μαστίζεται από την ακρίβεια. Οι τιμές στα τρόφιμα και τα καύσιμα εξακολουθούν να είναι σε επίπεδα ρεκόρ και αυτός ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος, την ίδια ώρα που βρισκόμαστε και σε αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την ανάγκη συγκράτησης των δημοσίων δαπανών.

Περισσότεροι πόροι

Με τα παρόντα δεδομένα, μεγάλο μέρος της δημόσιας παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, τόσο στην ομιλία του στο Βελλίδειο όσο και στη συνέντευξη τύπου, θα περιλαμβάνει η πολιτική προστασία και ο ανασχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων.

«Ο πήχης των απαιτήσεων των πολιτών μπαίνει ολοένα και πιο ψηλά, διότι τα ίδια τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε ολοένα και πιο ακραίες - είτε μιλάμε για φωτιές είτε μιλάμε για πλημμύρες - εκφάνσεις όμως της κλιματικής κρίσης», επισημαίνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος πάντως έχει στον σχεδιασμό του και το αίτημα προς τις Βρυξέλλες για αναθεώρηση των κρατικών Προϋπολογισμών, με διάθεση περισσότερων πόρων για την πολιτική προστασία και για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνθηκαν άβολα χθες, με αφορμή τη δολοφονία του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά, ακούγοντας τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να λέει ότι «υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν την δουλειά τους και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη φράση άφησε περιθώρια για παρερμηνεία και για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο υπουργός επανήλθε και ζήτησε συγγνώμη για τη «λανθασμένη διατύπωση».

Παρά δε τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, θέμα αποπομπής ή παραίτησης του κ. Βαρβιτσιώτη, όπως διαμηνύουν στην κυβέρνηση, δεν υφίσταται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v