Η ατζέντα της Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Με ποιες θέσεις προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λευκωσία. Είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Τριμερούς μετά τον Δεκέμβριο του 2021. Πού στοχεύει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ατζέντα της Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία είναι η πρώτη μετά τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου και θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, με φόντο τις τελευταίες γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η πραγματοποίηση της Συνόδου γίνεται σε μια περίοδο που οι ενεργειακές προτεραιότητες της Ε.Ε. έχουν αναδιαταχθεί και εκ των πραγμάτων τα ζητήματα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των τριών ηγετών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργειών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, ενώ μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το project ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση  Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ πριν την αναχώρησή του για την Κύπρο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως «υπάρχουν αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σύντομα… Κάναμε μια άλλη επανάσταση και αυτή αφορά στην άντληση του φυσικού αερίου από τη θάλασσα». Αυτό, όπως είπε, καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες του κράτους του Ισραήλ σε φυσικό αέριο, «αλλά και τη δυνατότητα να εξάγουμε στην Ευρώπη… Διαθέτουμε διάφορες διαδρομές για να εξάγουμε… Σε αυτές τις συναντήσεις θα επικεντρωθώ σε δύο από αυτά τα μονοπάτια. Και αυτά είναι ο αγωγός φυσικού αερίου East Med ή μια μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο», σημείωσε ο κ. Νετανιάχου.

Το σχήμα συνεργασίας 3+1

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο Λευκωσίας χθες το απόγευμα, σε μια συνάντηση, που σύμφωνα με την κυπριακή προεδρία, αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Κύπριου προέδρου στο Ισραήλ τον περασμένο Μάιο.

Στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις τελευταίες εκλογικές επικρατήσεις τους, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και για θέματα ασφάλειας, άμυνας, πολιτικής προστασίας, κλιματικής κρίσης, τουρισμού, καθώς και για το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ).

Η εν λόγω συμμαχία συστάθηκε το 2016 και, σύμφωνα με τον Μπ. Νετανιάχου, «αποτελεί μεγάλη επιτυχία, καθώς οδήγησε σε μια τεράστια βελτίωση των οικονομικών σχέσεων, των τουριστικών σχέσεων, με εκατομμύρια Ισραηλινούς να έχουν επισκεφθεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, αλλά και σε βελτίωση των σχέσεων ασφαλείας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να εκπέμψουν ένα ισχυρό μήνυμα για την εμβάθυνση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ως τριγώνου σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πριν από την έναρξη της Συνόδου, θα έχει συνεργασία με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ, σε διμερές επίπεδο. Αρχικά, με τον Κύπριο Πρόεδρο και ακολούθως με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Κατόπιν θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ισραήλ.

Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής και, με το πέρας της, οι τρεις ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v